Van Religieuzen Huize

Hoe geloof het thuisgevoel maakt

Verzamelen in Corona tijd

In het vroege voorjaar van 2020 stond voor Imagine IC en project partner RCMC / Tropenmuseum de start van een nieuw project op de agenda: “een project over de relatie tussen het thuisgevoel en je geloofsbeleving.”

Helaas kwam halverwege maart 2020 alles stil te liggen – niet alleen het werk maar het gehele leven leek even volledig stil te staan. Na de initiële schok, verwarring en ongemak, kwam ons team weer langzaam op gang, maar nu vanuit een thuiswerk situatie. Deze nieuwe situatie dwong ons na te denken over hoe ons netwerk te blijven bereiken, met hen gesprekken te voeren, te laten weten dat we er zijn. Het gaf ook een nieuwe verdieping aan het thema religie en de beleving daarvan – zeker in de eerste maanden waarbij de gang naar het gebedshuis en het samenzijn met velen onmogelijk was.

Wij hebben onze gesprekken verlegd naar de lokale radio, de telefoon en online bijeenkomsten. Het resultaat zullen we de komende maanden op onze locatie en online delen. Als een groeidiamant zullen we steeds op beide plekken nieuwe verzamelde verhalen toevoegen.

Met Van Religieuzen Huize willen wij de verscheidenheid waarop het religieuze thuisgevoel zich manifesteert in ieders leven deelbaar maken voor een breed publiek, opdat we uitgenodigd en uitgedaagd worden een ander thuis binnen te stappen. Hiervoor zijn wij in gesprek gegaan met bewoners en hebben hen gevraagd ons mee te nemen in hun religieuze thuisbeleving. Bij wie, wat en waar voelen zij zich thuis? En vindt elk geloof zijn thuis in Nederland?

Bekijk hier de online presentatie, maar kom ook zeker langs op het Bijlmerplein 393 wanneer het weer kan. Wil je als het weer mag rondgeleid worden in onze tentoonstellingen? Neem dan contact met ons op via info@imagineic.nl.

Dit project is een samenwerking met het Tropenmuseum/RCMC 

Colofon

Van Religeuzen Huize kon alleen tot stand komen met de bijdrage van: Lesley Adu, Gifty Amokwandoh, Johannes van den Akker, Leila Azzam, Jozef Badal, Umar Bilal, Jamal Bijnoe, Don Ceder, Adil Chebli, Desta Deekman, Collin Edson, Ria Braaf-Fränkel , Roy Kaikusi Groenberg, Maureen Hubbard, Shiwani Jitan, Rinia Kamperveen, Talita Yvonne Keerveld, Donnie Krenten, Frank Krishna, Martha Koenders, Samuel Lee, Daaniya Luqman, Moenira Luqman, Artie Narain, Asha Ramkisoening, Sandra Oemrawsingh, Franklin Ollivieira, Martijn Rep, Andre Reeder, Masha Ru, Paulina Tipan, Susan Tjin, Malloney Sadi, Stephan Simson, Heero Viel, Rikko Voorberg, Sheela Vyas, Naomi Waas en vele anderen.

Van Religieuzen Huize online expo
Van Religieuzen Huize online expo

Geplaatst op
Delen

Gerelateerd

Verzamelen bij de koffie Thema II Gebeden en gebedjes (2)
Verzamelen bij de koffie

Religieus Leven

Verzamelen bij de koffie! Thema II: Gebeden en gebedjes

Kempering: Modern Monument

Religieus Leven

Negotiating Heritage in Emotion Networks: the Kempering case

Opening tentoonstelling Trouwen voor Allah
Trouwen voor Allah — persoonlijke verhalen van bekeerlingen

Religieus Leven

Opening tentoonstelling Trouwen voor Allah

Verzamelbijeenkomst Moslims in Zuidoost
Trouwen voor Allah — persoonlijke verhalen van bekeerlingen

Religieus Leven

Verzamelbijeenkomst Moslims in Zuidoost