Nu terug te luisteren: Imagine IC radio ‘Een ander perspectief’
Elke eerste maandag van de maand presenteren wij een radioshow genaamd ‘een ander perspectief’ bij Radio Mart tussen 19:00-20:00. In deze maandelijkse uitzending gaan we in gesprek met mensen in Amsterdam Zuidoost rondom thema’s die hier spelen. We zijn zeer geïnteresseerd in de verschillende perspectieven en we nodigen je uit om mee te praten.
(wordt in de toekomst aangevuld met nieuwe uitzendingen)
ik ben stafmedewerker Educatie & Participatie bij CBK Zuidoost; ik werk verder als freelancer binnen de kunst & kunsteducatie-wereld voor diverse organisaties zoals bijv. Mocca Amsterdam (adviseur po en vo-scholen); ik ben beeldend kunstenaar.
Muziek: muziek gecomponeerd door de pas overleden musicus Pablo Nahar Ik laat de keuze voor een jazzy, up beat nummer aan jullie over.
In deze uitzending hebben we met onze gast Delano Mac Andrew over de nieuwe tentoonstelling Between a dance & sitting on a chair by Sharelly Emanuelson een tentoonstelling van CBK bij SHEBANG op locatie.
Delano is stafmedewerker Educatie & Participatie bij CBK Zuidoost; werkt verder als freelancer binnen de kunst & kunsteducatie-wereld voor diverse organisaties zoals bijv. Mocca Amsterdam (adviseur po en vo-scholen); is beeldend kunstenaar.
Deze uitzending zijn Baafi Owusu Sekyere en Talita Keerveld te gast.
Baafi Owusu Sekyere, sleutelfiguur in de Afrikaanse/Ghanese Gemeenschap
Beroep: Information & Cyber Security en IT Audit Consultant
Vrijwillige activiteiten: 35 jaar actief in het sociaal-maatschappelijk veld in Amsterdam, vooral in Amsterdam Zuidoost, met nadruk op het bevorderen van de welzijn en integratie van Afrikanen, vooral Ghanezen in de Nederlandse maatschappij. Heeft zich beziggehouden met de begeleiding en opvang van slachtoffers die gevallen zijn in de Ghanese Gemeenschap ten tijde van de vliegramp Bijlmer.
Talita Keerveld
Is een zeer actieve bewoner en verbinder in Amsterdam Zuidoost. Zij houdt zich vooral bezig met de thema’s: Schoon, Heel en Veilig. Dit doet zij onder ander doormiddel van het fotografisch signaleren van zaken die in conflict met de onderwerpen en die naar het stadsdeel te sturen voor een oplossing. Daarnaast verzorgt zij ook al ongeveer 23 jaar het programma Anitri FM waarin algemene religieuze zaken worden besproken. Antiri FM zendt ui elke zaterdag van 09.00-11.00 uur via Razo. Talita heeft ten tijde van vliegramp ook zich spontaan aangeboden om te helpen met opvang van de getroffenen.
In de uitzending van ons maandelijks radioprogramma Een ander perspectief op maandag 2 september hebben we het over vrijheidsliederen als aanvulling op de Gespreksstof in dezelfde week. We hebben het over De taal van vrijheidsliederen. Hoe ontstaan vrijheidsliederen? Wie vertolkt ze? En waarom het Project Opo Strey (Opstaan en Strijden). Gasten zijn Zippora Martosoewando en Nadia Tilon.
Over Zippora:
'Mokumbirth' is de artiestennaam van Zippora Martosoewando, opkomend singer- songwriter, performer. Ze brengt boodschappen via haar muziek, waarbij de focus ligt op de vragen: 'Wat is actueel in Amsterdam? Wat is de relatie tussen mij en deze stad?'. Ze hoopt te verbinden, globaal en spiritueel.
Op de foto ook: George Janssen. Hij was de technicus en is een participant uit ons netwerk.
De gasten zijn George Adegite en Roger Bruyner en we hebben het over taal in/van de Bijlmer.
Roger Bruyne:
MC Lost is Roger Buyne, Rapper, schrijver en performer. Hij draagt voor op gevoel. soms op
het randje, vanuit het hart maar vooral vanuit de stad. De Bijlmer om precies te zijn.
We hebben het deze uitzending over (beeld)taal rondom Keti Koti, in het kader van onze tentoonstelling Herdenken en Helen met Monique Sanches en Markus Balkenhol.
We hadden het in de uitzending op 4 juni 2024 over beeldtaal in de publieke ruimte met Mirjam Linschooten en Annet Zondervan.
Over Mirjam Linschooten:
Mirjam Linschooten is een Nederlands multi-disciplinair kunstenaar en woont en werkt in Amsterdam. Ze werkt onder meer met film, installatie, fotografie, collage en tekst. In haar werk onderzoekt ze hoe in het heden wordt omgegaan met koloniaal erfgoed en creëert werken die tegenwicht bieden aan dominante verhalen over geschiedenis en cultuur, zoals een alternatieve collectie, nieuwe toevoegingen aan een bestaand archief, of het zichtbaar maken van een vergeten geschiedenis.
Annet Zondervan is de directeur van Centrum Beeldende Kunst Zuidoost. CBK Zuidoost brengt via actuele beeldende kunst mensen bij elkaar en in gesprek met elkaar. In haar rol heeft zij de afgelopen decennia Zuidoost zien veranderen van een plek waar de buitenwereld van dacht ‘daar moet je niet zijn’ tot een plek waar mensen van buiten met enige afgunst naar kijken en over praten. Kunst en cultuur en zeker kunst op straat heeft geholpen die beeldvorming te veranderen.
‘As’ - geschreven door Stevie Wonder in de uitvoering van George Michael en Mary J Blige
In de uitzending van Een ander perspectief van maandag 6 mei 2024 interviewen Verzamelnetwerkers Jules Rijssen en Zoë van Ree twee van de co-curatoren van de tentoonstelling Rumah Tua - onderweg naar huis. Manoah Salempessy en Sacha de Jong vertellen beide over zowel hun spirituele als fysieke Rumah Tua door middel van eigen ervaringen.
Deze uitzending ging over Bijlmertaal en Hiphop. We praten met Kiddo Cee en Prof. Soortkill over wat Bijlmertaal betekend voor de gemeenschap. We hebben het gehad over het ontstaan en de ontwikkeling. Verder zijn we in gegaan over hoe dit zich verbind met hiphop.
Deze uitzending werd gepresenteerd door Zoë en stagiaire Sophie.
Meer over de gasten:
Kiddo Cee
Chander Peroti beter bekend als Kiddo Cee is een rapper en docent uit Amsterdam Zuid oost. Hij is al sinds de jaren 90 actief in de Nederlandse Hiphopscene en is daarmee een van de grondleggers. Muziek maken doet hij nog steeds, zo bracht hij in 2021 nog een nieuwe EP uit. Hij werkte samen met Nederlandse hiphop legendes zoals Def Rhymes. Naast zijn hiphop carrière is hij ook docent. Hij gebruikt daar zijn kennis om te onderwijzen. Zo geeft hij spoken word en rap workshops. Ook werkt hij op een MBO school in Amsterdam en is hij mentor en docent van NT2, niveau 1 en niveau 2 studenten op het MBO. Ook daar neemt hij een stukje hiphop mee.
Kiddo Cee koos het nummer: Kiddo Cee – Toen Vs. Nu
Prof. Soortkill
Professor Soortkill is oprichter van Smibanese university. Smibanese university is een plek om nieuwe kennis op te doen door zelf te lezen. Zo is er een SMIB gedeelte in verschillende OBA’s in Amsterdam, met boeken over bijvoorbeeld hiphop en de civil rights movement. In 2017 bracht hij zijn eerste boek uit het Smibanese woordenboek, die de taal van de bijlmer vastlegt. Inmiddels is er ook al een aanvulling op het woordenboek Smibanese woordenboek 2.0, een vernieuwede versie voor een alsmaar groeiende taal. Ook bracht Soort kill in 2023 het boek Each one teach one uit. In dit boek leer je aan de hand van Soort Kill’s ervaringen over hiphop cultuur en hoe dit hem bevrijde van het koloniale denkgoed van Nederland. Het is een vernieuwend boek dat je achterstevoren leest en geschreven in het Smibanese.
Prof. Soortkill koos het nummer: Pleasure – Thoughts of an old flame
Deze uitzending stond in het teken van de Queer History Month. We praten we dit keer over zwarte queer uitingen in kunst en cultuur. We praten over de betekenisgeving van het kunnen uiten van je genderexpressie en -identiteit in het dagelijks leven en hoe film, woord, kunst en performance dat kan versterken.
De Presentatie is in handen van Priscilla en Jules en de gasten zijn Collin Edson en Rafik Opti.
Meer over Collin Edson:
Collin Edson is presentator, cabaretier, theatermaker en acteur/regisseur. In 2013 kwam zijn eerste avondvullende theatervoorstelling “Kompas” uit. In 2022 won hij de Ramses Shaffy prijs met Tata Stima tijdens het Amsterdams Kleinkunst Festival waarmee hij nu reist door Nederland. Tata Stima was in juni op Curaçao te zien. Momenteel werkt hij aan zijn nieuwe theatervoorstelling Fiesta. Hij presenteert enkele jaren de Roze Kwakoe en de cafe Reality Pride stage en verschillende andere culturele evenementen. Hij jureert regelmatig voor talent evenementen op het gebied van cultuur en vermaak. Op Curaçao kent men Collin Edson voornamelijk van zijn comedyshows en zijn one man solo “Tempu di Fiesta” die in 2008 furor maakte op oa TeleCuracao.
Het gekozen nummer van Collin: Dibo D - Asin'e Ko'nan Ta Ft. Reshine
Meer over Rafik Opti:
Rafik Opti (die/diens/hen/hun) is een Afro-Surinaamse documentairemaker, activist, spreker en multidisciplinair kunstenaar. Onlangs studeerden hen af aan de Nederlandse Filmacademie met hun afstudeerfilm ZWART GELUK (Blaka Koloku), een Afrofuturistische film over de zoektocht naar vrijheid voor de Zwarte inwoners van Amsterdam. Door de kracht van het vertellen van verhalen ontleedt en viert Rafik complexe kwesties binnen de Zwarte trans- en queer gemeenschap.
Het gekozen nummer van Rafik: Aja Monet - Black Joy
In deze aflevering praten Zoë en Jessica met Sheela Vyas en Ruud Meulmeester over vasten.
We praten met Ayra Kip, waarmee we de Gekookte Geschiedenis podcast maken en praten over wat eten we met de feestdagen.
We praten deze uitzending met Milena Mulders en Senad Alicover de maquette van azc Markelo die op dit moment te zien is bij Imagine IC.
In de tentoonstelling Tussen grenzen is een maquette van (voormalig) asielzoekerscentrum Klompjan in Markelo te zien. De maquette is sinds 1 november 2023 te zien voor een ‘Tussenlanding’ bij Imagine IC!
Karen G. bouwde deze in 2012 met materialen die hij vond op het terrein toen hij zelf als asielzoeker in dit azc verbleef. Het verbeeldt een plek die niet meer bestaat, maar die nog steeds waarde en betekenis heeft voor de mensen die er gewoond, gewerkt en omheen gewoond hebben. Het staat symbool voor een ingrijpende periode in het leven van alle nieuwe Nederlanders die ooit asiel aanvroegen.
In het kader van Open Monumentendag praten we samen met Jessica Dikmoet en Nadia Tilon over de verdwenen Bijlmer. Hoe speelt de herinnering aan de oude Bijlmer mee in hoe het stadsdeel vandaag de dag ervaren wordt? Waarom is het zo waardevol deze ervaringen en herinneringen aan de oude Bijlmer te behouden? Welke plek hebben deze monuments of the mind?
De radiouitzending van maandag 7 augustus 2023 ging over de Tula-herdenking. We praten met gasten Urwin Vyent (directeur NiNsee) en Lucia Martis (directeur stichting Profor) over Dia di lucha pa libertat (de dag van de strijd voor vrijheid).
Lucia Martis:
Lucia Martis is geboren op Curaçao uit een Antilliaanse moeder en een Surinaamse vader. Ze woont sinds 1977 in Nederland en is sinds 1995 directeur van Stichting ProFor. ProFor zet zich in om de doelgroep, de Amsterdammers te ondersteunen met hun hulpvragen, inkomen, financiën en informatie. Er komen diverse nationaliteiten voor hulp maar ze hebben veel ervaring met de Caribische en Spaanstalige doelgroep. ProFor organiseert sinds 2012 informatie bijeenkomsten over Tula en herdenking van slavernij. Tegenwoordig heet het “Mesa di Tula”. Elk jaar wordt er een thema belicht zoals kleur, vrouw, gezin, geschiedenis. In 2012 hebben ze een documentaire ontwikkeld “Mi no ta katibu”, “Ik ben geen slaaf”. Ook organiseren ze verschillende dingen rondom het Herdenkingsjaar.
Socioloog, jongerenwerker en beleidsmedewerker bij JC Kwakoe en Ascc. mananger jongerenwerk bij Alcides, directeur podium kwakoe, 8 jaar stadsdeelwethouder, directeur NiNsee, schrijver van 3 boeken.
We hebben het in deze uitzending over de Koninklijke excuses voor het slavernijverleden en hoe we nu verder moeten met Jeffrey Spalburg, Mark Ponte en aan de telefoon Roy Groenberg.
Een ander perspectief 3 juli 2023: Excuses van de koning, en nu?
We hebben het deze uitzending over het evenement van 11 juni 2023 genaamd Imagine IC en Noraly Beyer presenteren Gespreksstof met Nina de la Parra & Sanne Landvreugd met Nina de la Parra.
Dit is een speciale editie van Gespreksstof waarvoor we Noraly Beyer gevraagd hebben een middag te presenteren waarop spoken word artiest Nina de la Parra en top saxofoniste Sanne Landvreugd vraagstukken uit hun voorstellingen Gods Wegen en BloodBitches neerleggen bij het publiek.
Wie zijn wij als Surinaamse Nederlanders, wie mag daar wel of niet bij horen, en wat betekent het om een dubbelbloed te zijn? Wat zijn excuses, en wie kan de excuses aan wie en op welke manier aangeven? Welke vragen mag je als achtjarig meisje op een Surinaamse basisschool wel of niet stellen?
Verwacht steengoede muziek (Sanne), spoken word, comedy, zang (Nina), met elkaar dansen en elkaar bevragen (jullie!).
Hosts van deze uitzending zijn Zoë en Jessica.
Meer over Nina de la Parra:
Theatermaker, zangeres, regisseuse, cabaretier bekend van o.a. Blood Bitches & Make Women Come en binnenkort te bewonderen bij Imagine IC met een hele nieuwe voorstelling in samenwerking met Noraly Beyer & Sanne Landvreugd. In het gesprek hebben we het uitgebreid over de nieuwe voorstelling.
We hebben het deze uitzending over 4- en 5 mei met Esther Gaarlandt en Roy Wijks.
Esther Gaarlandt:
Esther Gaarlandt heeft zich in haar werk in de cultuur-en media sector altijd beziggehouden met het duiden van het heden in het licht van het verleden. Ze studeerde ooit geschiedenis in Amsterdam. Voordat ze begon bij het Amsterdams 4 en 5 mei Comité, waar ze haar opleiding met het nu kon combineren, was Esther Hoofd Programmering van cultuurhuizen Felix Meritis, Rode Hoed, het Compagnietheater en De Nieuwe Liefde. Daarvoor werkte ze als researcher en projectleider voor documentaires en diverse publieksprogramma’s. Momenteel onderzoekt ze, naast haar werk bij het Amsterdams comité, ook het leven en werk van Lau Mazirel (1907–1974); een Amsterdamse voormalige advocaat en verzetsvrouw.
Roy Wijks:
Roy Wijks heeft jaren gewoond in BEMRE in de hoogbouw. Heeft gewerkt bij het MP Bureau (Multiculturalisatie en Participatie Bureau). Dit bureau is voortgekomen uit de strijd van bewoners, en vooral van het Zwart beraad voor gelijkberechtiging en maatschappelijke vooruitgang van de Bemre bewoners. Roy Wijks was jaren actief betrokken bij het werk van antidiscriminatiebureaus in Nederland als werker en als bestuurslid van de Landelijke Vereniging van Antidiscriminatie Bureaus. In zijn nog jongere jaren was Wijks actief in de Surinaamse organisatie LOSON (SAWO).
Roy Wijks is een van de schrijvers van het boek ‘Op zoek naar Papa Koenders’ , samen met Jules Rijssen en Andre Reeder. Wijks verzorgt samen met Rijssen en Reeder regelmatig presentaties voor Surinaamse organisaties over leven en werk van Koenders.
Roy is opgeleid als coach, beroepsmatig actief als coach en aangesloten bij de NOBCO, de beroepsorganisatie van coaches in Nederland.
We hebben het in deze uitzending over Moluks erfgoed en thuis.
Op 6 maart viert Ghana elk jaar haar onafhankelijkheid. We praten in deze uitzending met Kenneth Aidoo en Baafi Owusu Sekyere over Ghanees erfgoed & thuis.
Welke rol hebben objecten en tradities uit Ghana in het dagelijks leven hier in Amsterdam Zuidoost? Hebben die dezelfde invulling als in Ghana, of zijn die hier veranderd? Hoe draagt dit erfgoed bij aan een thuisgevoel? En wat betekent dit erfgoed voor zowel jongere als oudere generaties?
Veel van deze objecten en tradities zijn de afgelopen eeuwen doorgegeven van generatie op generatie, maar objecten zijn ook tijdens de koloniale tijd uit Ghana meegenomen en terechtgekomen in musea. Kunnen deze objecten bijdragen aan de omgang met het koloniale verleden? En vooral, aan een toekomst waarin iedereen zich thuis voelt?
Wie zijn de gasten van deze uitzending?
Kenneth Aidoo is kunstenaar, 35 jaar oud en is geboren en getogen in Amsterdam. In zijn werken die voornamelijk bestaan uit video-installaties en schilderijen focust hij zich op de positie van man en vrouw in de huidige maatschappij en kijk daarmee ook naar het verleden om de toekomst en het heden te begrijpen.
Baafi Owusu Sekyere is een sleutelfiguur in de Afrikaanse/Ghanese Gemeenschap. Hij werkt als information & Cyber Security en IT Audit Consultant. Maar daarnaast is hij al 35 jaar actief in het sociaal-maatschappelijk veld in Amsterdam, vooral in Amsterdam Zuidoost, met nadruk op het bevorderen van de welzijn en integratie van Afrikanen, vooral Ghanezen in de Nederlandse maatschappij.
In deze uitzending praten we over de veranderende staat namen in Amsterdam Zuidoost met Annemarie Tiebosch en Henk van de Belt.
AnneMarie Tiebosch is initiatiefnemer van tal van activiteiten voor groot en klein en is altijd in de weer om Florijn en omgeving mooier, schoner en gezelliger te maken. Dat doet ze met de community moestuin Groene Vingers, met creatief lokaal Aanwezig & Bezig, met Mama Florijn en nu ook met het buurtplatform.
Oud op nieuw is net achter de rug en wij blikken graag terug met een toepasselijke thema tijdens de eerste uitzending van 'Een ander Perspectief' 2023! Wij praten over hoe dit jaarlijkse gelegenheid wordt gevierd door verschillende gemeenschappen. Wat zijn de terugkerende rituelen en gebruiken? Luister je mee?
Deze uitzending wordt gehost door onze collega Zoë van Ree met als co-host Jessica Dikmoet.
Links: Chantal Tjin | Rechts: Diana Vlet
De gasten deze uitzending zijn:
Diana Vlet - Zij is sinds 2013 voorzitter en oprichter van Stichting Slavenherdenking Suriname en Caribisch Nederland (SHS). Diana heeft onder de SHS stichting nog twee andere stichtingen opgericht. Daarnaast heeft Diana in Suriname de Global Human Rights Indigenous stichting opgericht. Haar roots liggen zelf bij de Surinaams Inheemse stammen: de Warau en de Lokono.
Chantal Tjin - Zij werkt als programma maker in de culturele sector en in de erfgoedsector. Chantal produceert ook documentaires.
Aries Sporkslede is een stand-up comedian geboren op 7 april 1980 in Amsterdam en is het jongste van 2 kinderen, met Surinaamse ouders. Hij geeft zelfbewustzijnslessen op middelbare scholen en jeugddetenties. Als comedian heeft hij het podium gedeeld met grote namen als Murth Mossel, Jetty Mathurin, Anour, Jeffrey Spalburg, Jandino Asporaat en Najib Amhali. Deze duizendpoot doet meer dan alleen comedy. Hij organiseert onder andere comedy evenementen, gezondheidsprojecten i.s.m. GGD Amsterdam en als voorzitter van stichting Get Entertained zorgt hij met het team dat de jongeren altijd een plek hebben om hun talent te ontwikkelen. Met Hot o Twenty heeft hij jaren lang internet radio gemaakt en anderen de mogelijkheid geboden om hier in te groeien.
Als dat nog niet genoeg is, heeft Aries ook nog tijd om onderdeel te zijn van het dj duo Smash&Aries. Iedere weekend is hij wel te vinden in een club als mc met zijn dj. Nummers uitbrengen is natuurlijk ook een onderdeel hiervan. Eén van de succesvolste nummer is "bobbling Queen" samen met Dopebwoy en Lina Ice. Kortom Aries is de MC, Host, Dj, Comedian, coach, en organisator
Patrick Dorder: ''Als verslaggever ben ik graag daar waar dingen gebeuren, minder graag daar waar dingen gebeurd zijn. ''Als filmmaker maak ik graag verhalen die inspirerend zijn en die mensen aan het denken zetten."
In deze uitzending hebben we het over 30 jaar nalatenschap Bijlmervliegramp met Jeunnesse Daflaar en Sam Godfried.
Jeunnesse verloor als 5-jarig meisje haar beste vriendin tijdens de ramp. Ze is te zien in de documentaire ‘Een gat in mijn hart’ van Omroep Zwart. Ook te gast is Sam Godfried. Sam is de producent van de documentaire Een gat in mijn hart en oprichter van Yalladocs.
In deze uitzending hebben wij het over SHEBANG met Jessica Dikmoet, Nadia Tilon en Najah Aouaki.
Nadia Tilon is sociaal-pedagoog. Ze heeft ervaring in de journalistiek, theater-, film- en advieswereld.
Najah Aouaki - Als kind van eerste generatie migranten heb ik van jongs af aan veel verantwoordelijkheid moeten dragen en mijn eigen weg moeten banen. Samen met een nieuwsgierige en ambitieuze houding is dit de blauwdruk geweest voor de persoon die ik ben geworden. Ik ben een doorzetter, niet bang, maar ook een gezonde twijfelaar, en een onafhankelijk en kritisch denker. Altijd oplossingsgericht en een doener ‘who loves to make things happen’. Gedreven door rechtvaardigheidsgevoel, compassie en maatschappelijke betrokkenheid, ben ik altijd op zoek naar hoe we zaken met het oog op de toekomst beter en eerlijker kunnen organiseren.
Deze uitzending hebben we het over culinaire veranderingen in Amsterdam Zuidoost. Wat we eten zegt immers veel over ons als mensen. Van de 15e eeuw waarin de Reiger als delicatesse werd geserveerd tot het broodje Pom dat in de jaren ’70 de Bijlmer binnen trad. In deze uitzending praten we over hoe dit culinaire veld zich vandaag de dag heeft ontwikkeld. Vegetarische Pom of juist invloeden uit hele andere hoeken? De host van deze uitzending is Jessica Dikmoet.
De gasten deze uitzending zijn:
Valentijn Klap
Circulair restaurant Elixer van chefs Valentijn Klap en Eva Evers is een groene oase midden tussen de Bijlmerflats. Hier koken zij/wij vanuit onze Voorbeeldige Voedseltuin met heel veel lokale groentes en verzorgen dankzij onze ruilhandel een breed sociaal, duurzaam en circulair programma-aanbod voor de buurt.”
Jenny van Dalen
Onvermoeibaar zet Jenny van Dalen zich in voor Zuidoost en wordt dan ook meer dan terecht gezien als een van de Bijlmer pioniers. Vanavond sluit ze aan om te vertellen over het Bijlmer Kookboek dat ze uitbracht om het culinaire rijkdom uit Zuidoost te delen tot ver buiten stadsdeelgrenzen.
In de uitzending van 1 augustus 2022 hadden we het met Ching-Ling Hsiao en Inet Dunnewind over geneeskrachtige kruiden en groenten.
Ching-Ling Hsiao: Een actieve buurtbewoner, sociale ondernemer en een theesommelier. Zorgt dat haar theeceremonie om de smaak van de thee en de mensen gaat. Dat je stil staat bij de kleine dingen van het leven, wat uiteindelijk zorgt dat je grootse dingen kan doen. Zij houdt van haar buurt en wil graag een theehuis met een theetuin voor iedereen in alle talen in Amsterdam Zuidoost beginnen. In "Tuinen van Brasa" heeft zij 50 echte theeplanten (Camillia Sinensis) geplant.
Inet Dunnewind: Inet Dunnewind is oprichter van Natuur voor Kinderen. Zij is kartrekker van Moestuin Evergreen in Amsterdam Zuidoost. Als docent gezondheidskunde heeft Inet na haar studie bij Stichting AAP in Almere de jeugdafdeling mee helpen oprichten, in Safaripark de Beekse Bergen veel natuureducatieve rondleidingen gegeven en in de zorg gewerkt als communicatieadviseur.
De gast in deze uitzending is Ayra Kip. Ayra Kip is schrijver, fondswerver en creative director bij KIP Republic. Ze is mede bedenker van het stads project Free Heri Heri, het jaarlijks initiatief dat landelijk Keti Koti herdenkt door het gratis weg geven van duizenden Heri Heri Maaltijden. Haar passie voor eten heeft geleid tot het ontwikkelen van een nieuw platform genaamd gekookte geschiedenis. Een online archief dat verhalen over eetcultuur verzameld.
De andere mensen aan tafel zijn Imagine IC's: Jules, Zoë en Jessica Dikmoet.
Ayra Kip: Geboren en getogen in Amsterdam met Caribische roots. Ayra heeft een achtergrond als cultureel journalist. In 2010 richt ze samen met haar tweelingzus Ira Kip het Kunst & Educatief project Art Rules op. Art Rules bood workshops aan in verschillende kunstdisciplines, waarbij kunstenaars en docenten van over de hele wereld voor de klas stonden. Later in 2018 richtten de zussen samen met collega-vriendin Anne van der Ven KIP REPUBLIC OP. KIP is een in Amsterdam en New York gevestigd en internationaal. Het idee voor Free Heri Heri For All ontstond in 2020.
In de uitzending van maandag 6 juni 2022 hadden we het over Een Liefdevol Verzoek, jaarlijks op 3 mei. Een inclusieve nationale herdenkingsdag voor de gehele Nederlandse geschiedenis. En dan met name vanuit het perspectief van immaterieel erfgoed. Hoe is dit initiatief ontstaan, wat staat er centraal en wie zijn de deelnemers?
De gast van deze uitzending is Rishma Khubsing (initiatiefnemer van 3 mei, Een Liefdevol Verzoek)
Rishma Khubsing werkt als klinisch psycholoog-psychotherapeut en is initiatiefnemer van 3 mei, een liefdevol verzoek. Een inclusieve nationale herdenkingsdag voor de gehele Nederlandse geschiedenis. Zij streeft voor meer verbonden tussen de verschillende gemeenschappen in Nederland. Zij is opgegroeid in een hindoeïstische priesterfamilie, waardoor spiritualiteit een rode draad is door haar leven.
In de uitzending van maandag 2 mei hadden we het over de Keti Koti Tafel en de Vrijheidsmaaltijden op 5 mei Bevrijdingsdag. En dan met name vanuit het perspectief van immaterieel erfgoed. Hoe zijn deze initiatieven ontstaan, wat staat er centraal en wie zijn de deelnemers?
De gasten van deze uitzending zijn Teun Pelleboer (Nationaal Comité 4 en 5 mei) en Elias Simonse (Stichting Keti Koti Tafel).
In deze aflevering hebben we het met Dewi Vrenegoor (Medewerker publieksprogrammering IHLIA LGBTI Heritage) en Alexine Gabriela (junior onderzoeker bij The Black Archives) in het kader van de Queer Geschiedenismaand over ‘thuis maken en thuis voelen’ (sense of belonging) vanuit het perspectief van Queer geschiedenis. Wat is thuis voor jou? En, welke rol speelt queer en Zuidoost daarin? De co-host van Jules deze uitzending is Andre Reeder.
Meer over Dewi Vrenegoor:
Dewi Vrenegoor (35) is medewerker publieksprogrammering bij IHLIA LGBTI Heritage en daarbinnen coördinator van Queer Geschiedenismaand. Dewi is freelance fondsenwerver en programma coordinator voor CinemAsia Film Festival en geeft yogales op verschillende locaties. Ze voelt zich thuis in Amsterdam Nieuw West, waar zij woont.
Meer over Alexine Gabriela:
Alexine Gabriela (she/her & they/them) is een 26-jarige zwarte queer femme uit Curaçao. Op haar 18e verhuisde ze naar Amsterdam en woont sinds 7 jaar in de Bijlmer. Momenteel studeert ze sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast werkt ze als junior onderzoeker bij The Black Archives, een historisch archief die zich richt op zwarte en andere perspectieven die elders vaak onderbelicht blijven. Ten slotte is ze mede-oprichter van het collectief 6 ISLANDS-zine dat zich richt op het creëren van veilige ruimte voor de ervaringen van mensen van de ABC SSS-eilanden, met het doel om met de koloniale blik te reflecteren op deze ervaringen.
In deze aflevering hebben we het met Simion Blom (Gemeenteraadslid GroenLinks) en Delano Mac Andrew (stafmedewerker educatie & participatie bij CBK Zuidoost) in het kader van de Queer Geschiedenismaand over ‘thuis maken en thuis voelen’ (sense of belonging) vanuit het perspectief van Queer geschiedenis. Wat is thuis voor jou? En, welke rol speelt queer en Zuidoost daarin? De co-host van Jules deze uitzending is Andre Reeder.
Meer over Simion Blom:
SimionBlom, 33 jaar, queer, en afkomstig uit de Bijlmer. Hij is gemeenteraadslid namens GroenLinks en senior beleidsadviseur MBO-arbeidsmarkt voor de gemeente Utrecht. Recentelijk was hij nog werkzaam bij COC Nederland, de grootste LHBTIQ+belangenorganisatie in Nederland. Als gemeenteraadslid heeft hij zich ingezet voor de komst van het Amsterdams Regenbooghuis dat nu in ontwikkeling is en het eerste LHBTIQ+-emancipatiebeleid van Zuidoost. Ook is hij (mede)initiatiefnemer van het toekomstig Nationaal Slavernijmuseum en de Amsterdamse slavernijexcuses.
Meer over Delano Mac Andrew:
Delano Mac Andrew is geboren in Paramaribo waar hij tot zijn 24e gewoond heeft. Hij is toen naar Nederland verhuisd en is nu stafmedewerker educatie & participatie bij CBK Zuidoost. Daarnaast is hij ook adviseur scholen bij Mocca Amsterdam (Expertise Netwerk Cultuureducatie) en beeldend kunstenaar (atelier bij Open Ateliers Zuidoost in Kruitberg). Op dit moment te zien met een expositie in: Bayu Food and Art, Haarlemmerdijk 135C, 1013 KG Amsterdam.
We hebben het deze uitzending over Youtube als medium met George en Karim van Bims in de Lobby. Zuidoost kent een lange traditie van media-maken, vanuit de behoefte om gehoord te worden, de achterban te vertegenwoordigen, invloed te hebben of een thuisgevoel te creëren. Tijdens deze radio-editie van Een ander perspectief staat YouTube als medium centraal. We gaan in gesprek over o.a.: Op welke manieren is YouTube in te zetten? Hoe gebruik jij YouTube, en wat drijft je daarbij? Is het een vorm van verzet? Wat heeft YouTube in de media teweeggebracht? Is het een eigenzinnig medium, en zoja, hoe is dat zo gekomen? En, wat kan het medium betekenen voor jonge makers in Zuidoost?
George en Karim (32) zijn creatieve partners, beste vrienden en opgegroeid in de Bijlmer. Samen startten ze in 2010 het ontwerpbureau Cablai, dat zich richt op de muziekindustrie. En nu hebben ze ook nog ‘s een korte serie voor VPRO Dorst gemaakt, over een plek waarvan ze onvoorstelbaar veel houden: hun thuis, de Bims, of beter gezegd: Smibsaland.
De host van deze uitzending is Jessica Dikmoet en de sidekick is Timothy Ader van Local Wave.
We hebben het deze uitzending over lokale media en de rol van podcasts daarin met Dorian en Timothy van Hoodstock, het bedrijf achter Local Wave Radio.
Dorian Andrzejewski zit in het bestuur van Stichting Hoodstock en heeft een ruime 10 jaar ervaring met het organiseren van feesten, festivals en andere evenementen. Stond daarnaast aan de wieg van concepten als het future beats event KLEAR, het Wicked Jazz Sounds Festival en de legendarische diner-gone-jazznacht Nightcare. Tezamen met Timothy Adèr is hij sinds 2015 bezig met het jaarlijks organiseren van de Hoodstock Blockparty. Daarnaast is Dorian oprichter en mede-eigenaar van Eventcare, een evenementenbureau dat in 2019 gefaciliteerd heeft bij een 300 evenementenproducties verspreid over 14 landen. Ook heeft hij Flawless Legal Agency opgezet, een juridische consultancy voor creatieven, onder de klanten van Flawless zijn onder andere SMIB, de Programmeursgilde en Strange Sounds From Beyond te noemen.
Timothy Adèr; De vader van Hoodstock, vanuit zijn studentencontainer aan de Spaklerweg gaf hij Amsterdam Oost kleur. Timothy is in het dagelijks leven actief als Video-artist ofwel VJ, onder de naam BIKKEL. Als autodidact ging hij van niets naar iets. In de kunstwereld doet hij mappings op gebouwen als het Vondel CS tijdens Amsterdam Light Festival. Hij verzorgt op alle grote urban festivals in Nederland live visuals op ledschermen en stond bijvoorbeeld op Lowlands, Encore festival en OH MY! met een visuele hiphop show. Hij maakt shows met Frenna in de Afas Live en Broederliefde in de Ahoy. Hij deed onlangs een show in Accra, Ghana, met wereldster Mr. Eazi. Hij schoot een hip-hop videoclip in Tokyo nadat hij daar een vj show in “Club Harlem” Shibuya had gedaan. Hij deed als zelfstandige uitvoerend filmwerkzaamheden voor bijvoorbeeld Kornuit en Appelsap. Daarnaast maakt hij interactieve livestreams samen met DJ Chuckie met een heuse interactieve online dansvloer.
Diana Tjin schreef in 2018 het boek Een Bijlmerliedje. In deze aflevering bespraken we met haar het ontstaan van dit boek en de rol van muziek in Zuidoost. Samen met Graziella Hunsel, zangeres en presentatrice van onder andere de ZOJazz Lounge, zijn we gezamenlijk op zoek gegaan naar de ultieme Bijlmerliedjes. Luister nu terug!
In deze uitzending staan twee lokale kunstmakers centraal.
Met Smita James en Lisette van den Berg spraken we over hun recente kunstprojecten in Zuidoost. Het gesprek ging onder meer over hun ambities en drijfveren. Vooral hadden we het inhoudelijk over hun twee recente projecten: Smita maakte 'Moving Through Radical Space' voor SHEBANG en Lisette was gastcurator van de tentoonstelling 'Coloured [Projections on] Skin' in CBK Zuidoost. Het resultaat? Een bijzonder gesprek over body positivity, het kleine in het leven en de snorders in de Bijlmer.
Smita James: is een ritmische redenaar. Een schrijver die verhalen wegschrijft van schouders. Gedreven door dromen, wensen, mensen, gedachten en het leven, vertaalt ze emoties in haar gedichten. Ze vertelt de verhalen van onze harten in de stilte van ons ademhalen of op de beat met spoken word. Daarnaast kan je haar kennen als workshop docent bij o.a. Meervaart Studio, theaterstukken als Fok Me Hokje of als poetic copywriter voor o.a. het Tropenmuseum. James beweegt zich graag in omgevingen waar creëren en verbinden het hoogste doel is. Ze verbindt zich met verschillende petten op aan projecten die dit ambiëren en maakt graag programma’s zoals De Staat van het Verhaal of beeldende kunst zoals bij Shebang die dat omsluiten.
Lisette van den Berg: is antropologe gespecialiseerd in visuele en materiële cultuur en bekijkt ons gedeelde erfgoed vanuit een dekoloniale blik.Zij is momenteel gastcurator van de kunsttentoonstelling ‘Coloured [Projections on] Skin’ in CBK Zuidoost, in Amsterdam, die t/m 20 november te zien is. Door middel van hedendaagse kunst reflecteert zij op de manier hoe wij, als samenleving, naar het lichaam van kleur kijken. Naar dat van onszelf en dat van anderen. Zijn we bewust van de veralgemeende, witte blik op ons lichaam? Met het stellen van dit soort vragen probeert zij aandacht te richten op de gedeelde menselijkheid van al onze lichamen.
Net als de vorige aflevering stond in deze uitzending het perspectief op de Bijlmermeer centraal.
Deze uitzending gaat in het bijzonder over vrouwelijk ondernemerschap in de Bijlmermeer. Wat betekent het tegenwoordig om ondernemer te zijn in de Bijlmer? En wat zijn de inspiraties, dromen en wensen van de vrouwelijke ondernemers in Zuidoost?
We hadden het met gasten Marleen Creton(Grow 2 Inspire, de Bijlmerbox) en de zussen Nathifa en Zuwena Elshot (Bijlmer Bookstore) over hun kijk op de Bijlmermeer.
Marleen Creton: is in oktober 1978 geboren te Paramaribo. In 1993 kwam zij naar Nederland en in 2003 behaalde ze haar diploma Bedrijfseconomie. Na 15 jaar voor een vermogensbeheerder te hebben gewerkt, besloot zij vorig jaar, net voor de pandemie, te stoppen met werken en voor zichzelf te beginnen. Met haar bedrijf Grow 2 Inspire richt zij zich op het stimuleren van startend ondernemerschap. Haar product De Bijlmerbox is een zeer gewaardeerd relatiegeschenk voor bedrijven.
Nathifa en Zuwena Elshot: zijn twee zussen uit de Bijlmer die de boekhandel Bijlmer Bookstore begonnen. Zij misten niet alleen een plek in Zuidoost waar ze terecht konden voor boeken, maar ook een plek waar boeken te vinden waren waarin ze zichzelf konden herkennen. De Bijlmer Bookstore verkoopt veel boeken van Afrikaanse schrijvers en de Diaspora. Afgelopen juni wonnen ze een dubbele prijs met het programma Boost je buurt. De jury en publieksprijs met hun Bijlmer Bookstore. De collectie groeit elke dag en heeft al meer dan 300 titels.
In deze uitzending stond het perspectief op de Bijlmermeer centraal.
De afgelopen jaren zijn er vele visies op de Bijlmermeer ontstaan. De visies variëren van planologische — en stedenbouwkundige aard tot journalistieke verhalen én persoonlijke ontboezemingen in muziek, poëzie en proza.
We hadden het met gasten Mildred Luijdjens(Pionier van de Bijlmer, schrijfster en activiste) en Wouter Pocornie (architect) over hun kijk op de Bijlmermeer.
Wouter Pocornie: is een architect, stedenbouwkundige en onderzoeker. Als student en nu als professional heeft hij nationale en internationale ervaring in het werkveld waarin hij vaak vanuit de gemeenschap werkt. Nu werkt Wouter aan verschillende projecten en initiatieven via zijn eigen eenmanszaak 26H, waarmee hij ook geregeld betrokken is bij projecten buiten zijn directe discipline. Wouter werkt via Bijlmer Believers 3.0 aan strategievorming en positionering binnen Amsterdam Zuidoost. Hij is Partner/Coordinator bij The Black Archives Bijlmer, medeoprichter van artist-in-residency ST4YNY4L4NE, en Partner bij Prospect Eleven wat hij ook heeft helpen opzetten. Hij geeft gastcolleges op verschillende hogescholen en universiteiten en is gastdocent bij de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Daarnaast neemt hij deel aan de Programmaraad van ARCAM (Architectuurcentrum Amsterdam) en is hij ook toegetreden als commissielid bij Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en de Adviesraad Naamgeving Openbare Ruimten (Amsterdam).
Mildred Luijdjens: kwam op drie jarige leeftijd vanuit Rotterdam naar de Bijlmer. Ze verhuisde naar Koningshoef. Er woonden toen nog maar weinig Surinamers. In haar flat waren wel een aantal Surinamers die in het onderwijs zaten. Later hoorde ze dat dit geen toeval was. Rond 1974 kwam er een grote stroom landgenoten van haar moeder naar de Bijlmer. Zij en haar zus Ine, gingen tijdelijk werken bij stg Beheersraad, om de mensen hier wegwijs te maken. Mijn moeder gaf Nederlandse-les aan volwassenen. Ook ging ze mee op de vele uitstapjes die er werden georganiseerd voor kinderen. Mildred ging daar vaak naartoe, na schooltijd en mocht ook mee op kamp. Mildred kende Suriname alleen van vakantie en de Surinaamse cultuur kwam hierdoor veel dichterbij. Toen ze in de 80-er jaren naar Almere verhuisden, was ik in tranen. Ze neemt het haar ouders nog steeds kwalijk, dat ze verhuisd zijn op zo een cruciaal moment in haar leven, vlak voor de puberteit. Ze nam zich voor om zo snel mogelijk terug te verhuizen en was elk weekend in de Bijlmer, als het even kon. In 1989 verhuisde ze terug en kwam in Echtenstein terecht en daarna in Gouden Leeuw. Er werd toen al gesproken over vernieuwing van de Bijlmer en Mildred was er gelijk op tegen. Ze hadden de flats ook gewoon op kunnen knappen. Mildred is een aantal keer verhuisd, maar kwam toch telkens weer terug. Koningshoef en Echtenstein zijn inmiddels afgebroken en soms kan ze zich moeilijk oriënteren in de buurt. Er is veel veranderd, maar ze wil voor geen goud meer weg uit Zuidoost. Helaas maakt de gemeente het erg moeilijk voor zittende bewoners, om hier een betaalbare woning te vinden. Mildred kan deze ontwikkelingen moeilijk verteren en praat erover in deze uitzending!
In deze uitzending stond het einde van de Tweede Wereldoorlog centraal.
Op 15 augustus wordt jaarlijks stilgestaan bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden en worden alle slachtoffers herdacht van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Op 17 augustus 1945, 2 dagen na Japanse capitulatie, werd de republiek Indonesië uitgeroepen door de nationalisten o.l.v. Soekarno en Hatta.
Welke plek hebben deze 2 data in de herinneringscultuur?
Wat vinden jullie van de wijze waarop er op 15 augustus in Nederland wordt herdacht?
Wat betekenen deze 2 data (15 & 17 augustus) voor de verschillende generaties? En welke verhalen over deze perioden worden er nog doorverteld?
De gasten dit keer waren Janneke Roos en Gordon Cruden.
Janneke Roos is geboren in Indonesië, een jaar na de capitulatie van Japan en daarmee het einde van de tweede wereldoorlog. Haar ouders waren beiden geinterneerd op Sumatra tijdens de oorlog. Haar vader werkte bij Rijkswaterstaat en de familie bleef in Indonesie, ook na de onafhankelijkheid in 1949. In augustus 1957 kwamen ze terug naar Nederland, waar Janneke naar de middelbare school ging.
Na een studie biologie en niet westerse sociologie, bekwaamde ze zich in Public Health en werkte 25 jaar in Afrika, Zuidoost en Centraal Azië en Latijns Amerika in VN, EU en WB verband met ministeries van gezondheidszorg en NGO's. In 2014 settelde ze in de Bijlmer. Sinds januari 2016 is zij voorzitter van het 4 en 5 mei Comite Amsterdam Zuidoost. Het comité staat ook stil bij de (voormalige) overzeese gebiedsdelen, hetgeen goed aansluit bij haar eigen achtergrond.
Gordon Cruden: Zijn grootvader kreeg in 2020 een postuum onderscheiding voor zijn inzet in de strijd tegen de Japanse soldaten bij de bevrijding van het toenmalige Nederlands-Indië. Zijn moeder Lies en haar moeder werden geïnterneerd.
In deze uitzending stond ‘Perez Jong Loy' centraal.
De uitzending ging over de in december 2019 overleden activist Perez Jong Loy. Perez was een activist die op diverse terreinen streed te weten anti-racisme en discriminatie, Zwarte Piet, etnisch profileren door de politie en het dominant witte beeld van de slavernijgeschiedenis. Hij was de man achter de button 1873. De slavernij was op 1 juli 1863 afgeschaft maar de slaven moest nog 10 jaren verplicht werken om de betaling voor hun vrijmaking te compenseren.
De gasten dit keer zijn Sergio Berrenstein en Jessica Dikmoet.
Sergio Berrenstein
Sergio is de broer van Perez Jong Loy en geeft nu leiding aan de vereniging Opo Kondreman die door Perez, Sergio, Vincent Soekra, Roy Kaikusi Groenberg en anderen is opgericht. Perez Jong Loy voerde zijn sociale acties onder de vlag van deze vereniging.
Jessica Dikmoet
Jessica Dikmoet heeft Perez Jong Loy goed gekend. Samen werkten ze onder meer aan nieuwsberichten en andere zaken voor de Opo kondreman vereniging.
In deze uitzending stond ‘Religie en Tolerantie' centraal.
Amsterdam staat al eeuwen symbool voor vrijheid. Ook voor vrijheid van religie. Zowel in het verre verleden als nu herbergt de stad personen die omwille van hun geloof er een toevlucht zoeken. Hoe is het nu gesteld met moderne de 'geloofsvluchteling'? De één wordt vervolgd vanwege zijn/haar bekering; de ander vanwege zijn/haar seksuele geaardheid. Het op een 'niet-traditionele' manier belijden van godsdienst leidt soms ook tot uitsluiting. Kunnen deze moderne vervolgden hun geloof vrij beleven? Wat betekent tolerantie hier? En is Amsterdam (Zuidoost) een geloofsvrije haven voor de 'geloofsvluchteling'? En wat doet de samenleving om hen daarin te ondersteunen?
De gasten waren Rosalinda Wijks en Johannes van den Akker.
Rosalinda Wijks
Rosalinda Wijks is een Afro-Surinaamse moslima, publiciste, activiste, public speaker en queer ally en geboren en getogen in de Bijlmer. Zij heeft 3 jaar Arabisch gestudeerd in Amsterdam en Caïro en is thans bezig haar bachelor Rechtsgeleerdheid af te ronden. Tot haar expertise en onderzoeksgebieden behoren islamitisch feminisme, moslimfeminisme, islam en zwartheid en islam en zwarte geschiedenis.
Johannes van den Akker
Johannes van den Akker is oprichter en abt van het Kleiklooster in de K-buurt. Een christelijke en gastvrije gemeenschap met een kapel voor het dagelijkse avondgebed, gastenkamers voor onderdak aan dakloze gezinnen en een grote eettafel voor gezamenlijke maaltijden. Hij houdt ervan om te ondernemen met idealen, zoals met het kloosterbier uit de Bijlmer van Brouwerij Kleiburg. Hij is graag op de hoogte van alle (en af en toe betrokken bij) nieuwe ontwikkelingen die er gaande zijn in Zuidoost. Is daarom ook buurtcomité-lid van Fonds voor Zuidoost.
Angelo Bromet, door vele bekend als een echte Bijlmer Believer. Zie zich inzet voor jongeren en bouwt aan bruggen tussen talenten en sectoren.
Zijn slogan is: Changing Industries, Impacting Lives
Hij is medeoprichter van de broedplaats Prospect Eleven, de architect van het platform Afrolosjes en heeft het wieg gestaan van het jongeren cultuurhuis Nolimit.
Nadia Tilon
Nadia Tilon is sociaal-pedagoog en was als 16-jarige eén van de Bijlmerjongeren van het eerste uur.
Ze heeft ervaring in de journalistiek, theater-, film- en advieswereld.
In de jaren zeventig tot negentig was zij actief in de LOSON, progressieve Surinaamse organisatie in Nederland, die ageerde tegen de uitbuiting van Suriname, de strijd van het Surinaamse volk voor lotsverbetering ondersteunde en actie voerde tegen het Bouterseregime en de 8 decembermoorden.
In LOSON-verband heeft zij zich ook ingezet voor gelijke rechten, tegen politiegeweld en racistisch overheidsbeleid b.v. in de Bijlmer Kraakactie.
In deze uitzending stond 'lokale media' centraal als voorbereiding op het project van Imagine IC over lokale media dat later dit jaar van start gaat.
De gasten waren André Antonius en Henno Eggenkamp.
André Antonius
André Antonius was in 1972 coordinator jeugd-en Jongerenwerker bij de Beheersraad en daarna opbouwwerker/coordinator Stichting Interim Beheer. Hij was vanaf 1972 betrokken bij de opvang van Surinamers in de Bijlmermeer en in overleg met het toenmalige ministerie van CRM werd het welzijns werk onder hen uitgebouwd. Personen die bij dit werk betrokken waren, waren onder ander Harald Axwijk, Biervliet en vele anderen.
Vanuit het Interim Beheer en later de Beheersraad, was André Antonius betrokken bij de radio en tv-uitzendingen van de Lokale Omroep Bijlmer.
André Antonius was in Suriname directeur van de Juliana school. Hij studeerde psychology aan de Universiteit van Utrecht en arbeids- en organisatiepsychologie aan de Universiteit van Amsterdam.
Henno Eggenkamp:
De Bijlmer begon voor Henno Eggenkamp te leven, toen hij in 1974 contact kreeg met een aantal H-buurt bewoners, die in de H-buurt illegale tv uitzendingen maakte.
Dat werd later een officieel overheids experiment; de Lokale Omroep Bijlmermeer, met een wekelijkse uitzending in zwart wit en later ook radio.
Midden jaren '80 werkte hij bij Radio Mart, elke week twee uur muziek, en een paar jaar later richtte hij met Prem Radhakishun, Robbie Oostberg en Pierre Mehlkopf Radio Metro op; elke dag 12 uur uitzending. Ondertussen was hij ook oprichter van het Blij met de Bijlmer Festival.
Begin 2000 begon Eggenkamp met spullen te verzamelen voor het Bijlmer Museum om de historie van deze bijzondere stad in leven te houden.
De nummers die de gasten hebben mee gebracht waren:
In deze uitzending stond 'lokale media' centraal als voorbereiding op het project van Imagine IC over lokale media dat later dit jaar van start gaat.
Gasten waren Norman van Gom en Shaneequa Vrede.
Norman van Gom
Norman vanGom is al 25 jaar directeur van Multiculturele Amsterdamse Radio en TV, kortweg MART. Tevens is hij eindredacteur en programmamaker bij radio MART. Hij heeft een lange jaren ervaring als radiomaker en begon zijn carrière in de jaren 80 van de vorige eeuw als presentator bij de piratenradiozender Exotica in Amsterdam.
Shaneequa Vrede
Shaneequa profileert zich als Social Connector. Met haar onderneming Peace Productions uit zij haar professies om uiteindelijk jong en cultureel divers Nederland te verbinden met grote instanties. Als journalist door te schrijven over wat er gebeurt in de samenleving met oog voor de diversiteit, als PR adviseur, maar ook bij het produceren van event en videocontent.
De nummers die de gasten hebben mee gebracht waren:
In deze uitzending stond 'de Koto in Context' wederom centraal, het project dat Imagine IC samen met Modemuze het afgelopen jaar heeft onderzocht.
Gasten waren Andy Arduin en Ella Broek.
Andy Arduin is Afro-Surinaams cultuurspecialist met als expertise de koto en angisa. Hij is geboren in Eindhoven en opgegroeid in Amsterdam Zuidoost. Andy heeft in zijn puberjaren mee mogen helpen met maken van koto’s en vrouwen helpen aankleden en heeft er uiteindelijk zijn beroep van gemaakt. De kennis over de koto en angisa heeft hij van zijn grootmoeder geleerd. Hij verzorgt onder ander cursussen, lezingen en werkt ook mee aan interviews voor de kennisoverdracht.
Ella Broek woont in Rotterdam en is cultureel antropoloog en kostuummaker. Ella is als onderzoeker verbonden aan het Museum voor Wereldculturen en werkt mee met Jane Stewart aan onderzoek over de koto. Ze doet onderzoek naar techniek en beleving van de koto en angisa. Heeft eerder kostuumonderzoek verricht in Brazilië onder de Candomble-gelovigen.
De nummers die de gasten hebben mee gebracht waren:
"Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat de koto ook gedragen wordt voor dagelijkse bezigheden? De koto mag vaker gezien worden. De koto wordt nu alleen maar gedragen tijdens verjaardagsfeesten en feestelijke gelegenheden"
-Andy Arduin
“Ik doe onderzoek naar hoe de koto wordt beleefd. Hoe beleeft de draagster het dragen van de koto en het gaat over gevoel en emotie. Maar het gaat ook over lichamelijk gevoel. Hoe is het voor jou als man als je omgeven bent door kotomissies, door vrouwen die koto dragen?
-Ella Broek
Koto’s hebben ook regionalen verschillen afhankelijk van de streek/plantage vanwaar men afkomstig is. Vaak weten de draagsters dat niet.
-Andy Arduin
Een ander perspectief uitzending 4 januari 2021
In deze uitzending stond 'de Koto in Context' centraal, het project dat Imagine IC samen met Modemuze het afgelopen jaar heeft onderzocht.
Gasten waren Cheyenne Nelson en Willy Esajas.
Cheyenne Nelson is de winnares van de wedstrijd 'Ontwerp een nieuw kostuum geïnspireerd op de kotomisie, georganiseerd door het Klederdracht musuem in het kader van hun koto tentoonstelling 2019/2020.
Willy Esajas is de voorzitter van de stichting Surinaamse Vrouwen Bijlmermeer. Vanwege SVB is de angisa en koto op de lijst van immaterieel erfgoed vanaf juni 2014 bijgeschreven.
De nummers die de gasten hebben mee gebracht waren:
"Mijn oma droeg helemaal geen koto. Ze had wel een lange jaki met een sarong er onder, dat droeg ze het meest maar had altijd wel een hoofddoek op. Maar die was dan vrij gebonden niet zo als de traditionele angisa. Mijn tante droeg altijd traditionele koto’s, dus bij haar heb ik ze wel gezien. In mijn zoektocht naar mijn eigen cultuur en het doen van mijn eigen studie heb ik altijd gedacht over hoe ik dat met elkaar kon combineren. Ik kan dus naar dat silhouet kijken en verwerken wat ik kan doen. Toen ik klaar was met de studie mode design ben ik door gerold naar ontwerpen. Voor mijn mode design afstuderen had ik al een kleine collectie en heb ik ook gekeken naar het houtsnijwerk van de Marrons en de pangi.
Cheyenne Nelson
Willy Esajas over koto en angisa door de Surinaamse Vrouwen Bijlmer(SVB) op de lijst van immaterieel erfgoed te plaatsen:
"We hebben ervoor gekozen om die aanvraag te doen omdat het een klederdracht is die de wereld mag zien, bekendheid geven. En ook erkenning want dit is iets specifiek van de Afro-Surinaamse vrouw. En toen werd het gehonoreerd en we waren er blij mee. We moeten het ook aan de jeugd overdragen, zodat ze komen met een verhaal of dat ze naar hun oma gaan voor een verhaal en hen zo inspireert voor datgene wat van hen is. Ik denk dat als je je verdiept in datgene wat van jou is je jezelf ook beter leert kennen.
Toen ik bezig was met de koto, heeft Hein Eersel de cultuurdeskundige mij aangegeven dat de vrijgemaakten de koto hebben ontwikkeld en de kooi die je op de rug draagt komt uit Parijs. De vrouwen die 2 centen verdiend hebben tijdens de slavernij die hebben het ontworpen en geeft ere wie ere toekomt."
De koto typeert de Surinaamse mens. Daarin voel jij je mens en dan bedoel ik vrouw. Met name de bigi koto (grote rok). Schrijver Dobru (Robin Raveles) heeft er voor gezorgd dat er ook een moderne rol is voor de koto omdat je niet instaat bent die bigi koto zelf te dragen. Maar ik vind het geweldig als ik die mensen erin zie. Je moet statig lopen. Je kunt niet snel lopen als je in een koto bent. Je bent mens. Je laat zien wie je bent.
-Willy Esajas
"Ik zou het niet leuk vinden als de koto tijdens carnaval zouden worden aangetrokken. Dat zou lelijk zijn. Ik ben het mw. Willy eens een koto moet statig worden gedragen. En dat voel je ook."
-Cheyenne Nelson
Cheyenne over haar winnende ontwerp:
Het ontwerp bestaat uit wit en blauw. De opdruk is blauw de overrok is blauw en de jaki is ook blauw. De pangi die ik erin heb verwerkt is ook blauw. Wat ik gedaan heb: ik heb gekeken naar het silhouet van de kotomissie, die vorm heeft het ook. Het heeft ook een jaki en een overrok en in het midden heeft het een baan of een pangi en daaromheen de jurk zelf. De jurk heeft een print en met het print heb ik een verhaal willen vertellen over wat ik zelf Afro-Surinaams vind. Dus je ziet 2 kotomissie’s, je ziet marronvrouwen, je ziet een korjaal, het paleis en wat Surinaamse bloemen. En daarmee probeerde ik, wat ik zelf Afro-Surinaams vind samen te laten komen: de kotomissie van de stad maar ook de Marrons in het ontwerp.
In deze uitzending stond voor de laatste keer 'Van Religieuzen Huize' centraal, de tentoonstelling binnenkort te zien is bij Imagine IC.
Gasten in deze uitzending zijn Naomi Waas en dr. Priya Swamy.
De nummers die de gasten hebben mee gebracht waren:
Elke eerste maandag van de maand bij Radio Mart tussen 19:00-20:00 een radioshow genaamd ‘een ander perspectief’ presenteren. In deze maandelijkse uitzending gaan we in gesprek met mensen in Amsterdam Zuidoost rondom thema’s die hier spelen.