Van Religieuzen Huize

De samenleving is super dynamisch. In de stedelijke omgevingen zijn er steeds meer mensen die op steeds meer manieren van elkaar verschillen.  Een grote verscheidenheid van godsdiensten die alleen maar groter en meer divers wordt.  “Amsterdam telt inwoners van islamitische, boeddhistische en hindoeïstische afkomst, maar ook veel christenen die ooit elders vandaan komen.  Zo zitten tegenwoordig in de kerkbanken mensen met een verleden in landen als Ghana, Polen of de Filipijnen, en niet te vergeten Suriname en de Antillen. Amsterdam herbergt christenen uit Syrië, katholieken uit Roemenië, protestants-christelijke ‘evangelicals’ uit Brazilië. Daarnaast zijn er ook nog tienduizenden expats, van wie een flink deel kerkelijk is.”  (Yvonne Zonderop, Ongelofelijk 2018)  Zo’n mix kan leiden tot desoriëntatie en vervreemding, maar biedt ook inspiratie en kansen.

Ook Amsterdam Zuidoost telt intussen vele hindoeïstische, boeddhistische, islamitische en christelijke bewoners. Zo is deze Amsterdamse wijk een thuis geworden voor vele geloven en proberen vele gelovigen hun thuis hier ter maken.

Met Van Religieuzen huize willen wij de verscheidenheid waarop thuis gevoel zich manifesteert in ieders leven deelbaar maken voor een breed publiek. Opdat we uitgenodigd en uitgedaagd worden een ander thuis binnen te stappen. Hiervoor gaan wij in gesprek met bewoners en vragen ze ons mee te nemen in hun thuisbeleving. Bij wie, wat en waar voelen zij zich thuis. En vindt elk geloof zijn thuis in Nederland?

Dit project is een samenwerking met het Tropenmuseum/RCMC 

Delen
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Corona in de stad door Imagine IC voor het Amsterdam Museum

Corona in de stad

Een samenwerking met het Amsterdam Museum
Installatie Black Lives Matter Zuidoost

Installatie Black Lives Matter Zuidoost

Installatie met borden van de Black Lives Matter demonstratie in de Bijlmer
CENTRINNO (New CENTRalities in Industrial areas as engines for inNOvation and urban transformation) (2020-2024)

CENTRINNO

CENTRINNO (New CENTRalities in Industrial areas as engines for inNOvation and urban transformation) (2020-2024)