Van Religieuzen Huize

De samenleving is super dynamisch. In de stedelijke omgevingen zijn er steeds meer mensen die op steeds meer manieren van elkaar verschillen.  Een grote verscheidenheid van godsdiensten die alleen maar groter en meer divers wordt.  “Amsterdam telt inwoners van islamitische, boeddhistische en hindoeïstische afkomst, maar ook veel christenen die ooit elders vandaan komen.  Zo zitten tegenwoordig in de kerkbanken mensen met een verleden in landen als Ghana, Polen of de Filipijnen, en niet te vergeten Suriname en de Antillen. Amsterdam herbergt christenen uit Syrië, katholieken uit Roemenië, protestants-christelijke ‘evangelicals’ uit Brazilië. Daarnaast zijn er ook nog tienduizenden expats, van wie een flink deel kerkelijk is.”  (Yvonne Zonderop, Ongelofelijk 2018)  Zo’n mix kan leiden tot desoriëntatie en vervreemding, maar biedt ook inspiratie en kansen.

Ook Amsterdam Zuidoost telt intussen vele hindoeïstische, boeddhistische, islamitische en christelijke bewoners. Zo is deze Amsterdamse wijk een thuis geworden voor vele geloven en proberen vele gelovigen hun thuis hier ter maken.

Met Van Religieuzen huize willen wij de verscheidenheid waarop thuis gevoel zich manifesteert in ieders leven deelbaar maken voor een breed publiek. Opdat we uitgenodigd en uitgedaagd worden een ander thuis binnen te stappen. Hiervoor gaan wij in gesprek met bewoners en vragen ze ons mee te nemen in hun thuisbeleving. Bij wie, wat en waar voelen zij zich thuis. En vindt elk geloof zijn thuis in Nederland?

 


Dit project is een samenwerking met het Tropenmuseum/RCMC 

Delen

Alles over dit project

Agenda
maandag 3 mei 2021

3 mei 2021: Luister live naar Een ander perspectief over Religie en Tolerantie in Amsterdam Zuidoost

Expositie

Van Religieuzen Huize

Van Religieuze Huize
Van Religieuzen Huize

Religieus Leven

Van Religieuzen Huize

Van Religieuzen Huize laat de verscheidenheid waarop het religieuze thuisgevoel zich manifesteert in ieders leven zien. We nodigen en dagen iedereen uit om een ander thuis binnen te stappen. Hiervoor zijn wij in gesprek gegaan met bewoners en hebben hen gevraagd ons mee te nemen in hun religieuze thuisbeleving. Bij wie, wat en waar voelen zij zich thuis? En vindt elk geloof zijn thuis in Nederland?
Van Religieuze Huize
Agenda
zaterdag 20 juni 2020

Verzamelbijeenkomst Van Religieuzen Huize (via live radio)

Van Religieuze Huize

17 apr 2020

Verzamelbijeenkomsten Van Religieuzen Huize via live radio