Imagine IC gaat voor erfgoeddemocratie

Project: Koto in context

Verzamelen

Verzamelbijeenkomst Koto in Context

Op dinsdag 23 juni 2020 organiseerde Imagine IC, samen met Modemuze de zesde gespreksbijeenkomst van het project Koto in context. Ditmaal was het onderwerp het naaipatroon van de koto. Bestaat er een basispatroon? Of zijn er wezenlijke verschillen tussen patronen van verschillende makers?

Een kleine groep genodigden kwam Corona-proof bij elkaar. Na de inleiding van Daan van Dartel (conservator Popular Culture and Fashion bij het Museum voor Wereldculturen) over de koto-collectie van het Tropenmuseum. Daarna presenteerde Eugenie Falix haar patronen door Dieuwertje van Imagine IC laag voor laag aan te kleden in een bigi koto.

Over de vorm van de naaipatronen waren de deelnemers het over het algemeen eens. Er zit wat verschil in inzicht in het al dan niet rekening houden met taillematen van de (onder)rokken, maar in grote lijnen was er consensus. Er werd instemmend geconcludeerd dat de koto ook aan ontwikkeling onderhevig is. Waar vroeger de voering van het jaki geplooid werd, wordt er nu soms geen voering gebruikt. Ook de onderrokken worden nu soms niet gedragen, wat voor sommige aanwezigen betekent dat de koto niet compleet is.  Anderen daarentegen, pleitten voor meer vrijheid.

De jongste deelnemer van het gesprek gaf aan dat ze graag een document zou willen dat ze kan gebruiken om door te geven aan haar kinderen, waarbij de gebruiken en de cultuur en geschiedenis van de kotodracht ook verteld worden. Modemuze en Imagine IC gaan met een aantal deelnemers van het gesprek aan de slag om ervoor te zorgen dat de patronen van mevrouw Falix, samen met de overdracht van aankleden, gebruiken, cultuur en geschiedenis op een mooie manier vastgelegd worden.

Op het Koto in Context eindevenement in november 2020 zal dit document worden gepresenteerd.

Koto in Context
Koto in Context
Koto in Context
Lees hier het verslag: De mode van mevrouw Maasdamme