Koto in context

De ‘Surinaamse koto’ is meer dan een dracht. Ze omvat de ambachtelijke praktijken van patroontekenen, naaien, cassavelijm-stijven, vouwen, binden, draperen, spelden. Ze inspireert rituelen en regels van kleden en dragen. Ze vertelt grote koloniale geschiedenissen naast familieverhalen vol herinneringen aan grootmoeders en overgrootmoeders. Ze is bovendien booming. In populaire events verkennen traditionalista’s en fashionista’s aloude patronen en hun eigentijdse mogelijkheden.

In ‘koto in context’ verkennen we de toekomst van de koto in haar Nederlandse context. Wij doen dat in reactie op de vraag van tientallen makers en dragers, die meededen aan het verzamelproject ‘Saya en koto, lagen van stof en van tijd’. De tentoonstelling van de bijeengebrachte en met betekenissen geannoteerde collectie loopt tot en met november 2019. Per 27 september 2019 wordt een selectie onderdeel van de nieuwe vaste opstelling bij Imagine IC.

Koto in context is een samenwerking met Modemuze en in verdere samenwerking met het RCMC (Research Center for Material Culture van het Nationaal Museum van Wereldculturen (NMW)).

Delen
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Corona in de stad door Imagine IC voor het Amsterdam Museum

Corona in de stad

Een samenwerking met het Amsterdam Museum
Installatie Black Lives Matter Zuidoost

Installatie Black Lives Matter Zuidoost

Installatie met borden van de Black Lives Matter demonstratie in de Bijlmer
CENTRINNO (New CENTRalities in Industrial areas as engines for inNOvation and urban transformation) (2020-2024)

CENTRINNO

CENTRINNO (New CENTRalities in Industrial areas as engines for inNOvation and urban transformation) (2020-2024)