Project: Diversen

Van haat en liefde. De kunstenaar als antropoloog

Kunstenaars houden zich steeds meer actief bezig houden met maatschappelijke vragen en maken daarbij dankbaar gebruik van methoden en begrippen ontwikkeld in bijvoorbeeld de antropologie. Het werk van kunstenaars en antropologen wordt beide gekenmerkt door een streven betekenis te geven aan de ons omringende wereld. Waar nieuwe samenwerkingsverbanden en kruisbestuivingen ontstaan vervaagt de grens tussen kunst en antropologie. In samenwerking met de debatreeks Framer Framed stond deze bijeenkomst in het teken van de complexe relatie tussen kunst en antropologie. Hoe denken kunstenaars zelf over deze relatie? En zien zij zichzelf als antropologen? Bekijk hier het verslag.

In de expositie ‘Enkeltje Schiphol’ bij Imagine IC portretteert Karine Versluis jongeren uit Curaçao, die voor hun vervolgopleiding naar Nederland verhuizen. Over een periode van twee jaar volgt zij de jongeren in hun dagelijks leven voor en na de oversteek. Zij kruipt in de belevingswereld van de jongeren en documenteert hun keuzes en ontwikkeling gedurende het traject van hun migratie.

Het werk van Koštana Banović bestaat uit tekeningen, performances en video. Centraal in haar werk staat het onderzoek naar de relatie tussen het Zelf en de Ander. In de experimentele documentaire ‘Ploha’ (2007) onderzoekt zij de invloed die haar eigen migratiegeschiedenis heeft op de relatie met haar kinderen. Anders dan haar kinderen, groeide Banović op in Sarajevo. In een poging de afstand te overbruggen, ondernemen zij gezamenlijk een reis naar haar geboortestad.

Karine Versluis en Koštana Banović vertellen over hun kunstpraktijk en over hun positionering tussen kunst en maatschappelijke werkelijkheid. Karine Versluis gaat in gesprek met Marlous Willemsen, directeur van Imagine IC en Koštana Banović met Hilde de Bruijn, curator bij Cobra en voormalig Hoofd Tentoonstellingen bij Smart Project Space. Over de (haat-liefde) praktijk van samenwerken en de interactie tussen kunst en antropologie in deze beide instellingen.

De inleiding op de avond wordt verzorgd door Eddy Appels, antropoloog en documentair filmmaker, en directeur van SAVAN en het Beeld voor Beeld festival. Avondvoorzitter is Will Tinnemans, schrijver, mediatrainer en moderator. Tinnemans schreef voor NRC Handelsblad, De Volkskrant en Intermediair en realiseerde samen met Jan Banning in 2008 het boek Bureaucratie.

Geplaatst op
Delen

Gerelateerd

De mode van mevrouw Maasdamme bij Imagine IC ism Modemuze
Inventarisatie collectie Maasdamme

Publiek gesprek

Verslag: De mode van mevrouw Maasdamme

Kempering: Modern Monument

Publiek gesprek

Co-collectielab verslag: Collectie Kempering

Kempering: Modern Monument
Let's Talk Listening fotoverslag Imagine IC 20 jaar door Paco Nunez
Privé: Imagine IC 20 jaar!

Publiek gesprek

Fotoverslag: Let’s Talk Listening jubileum seminar 20 jaar Imagine IC

Op 19 november 2018 presenteert Imagine IC de Grote Finale van de serie Stadsgevoel inclusief een excursie richting de Kempering garage in de Amsterdamse Bijlmermeer.
Diversen

Publiek gesprek

Stadsgevoel #5: Negotiating Heritage in Emotion Networks: the Kempering case

Emotienetwerken plek aan de onderhandelingstafel
Diversen

Publiek gesprek

Emotienetwerken: plek aan de onderhandelingstafel

Stadsgevoel #4: verzet in de 50-jarige Bijlmer
Zwart Beraad

Publiek gesprek

Stadsgevoel #4: verzet in de 50-jarige Bijlmer