Stadsgevoel #5: Negotiating Heritage in Emotion Networks: the Kempering case
Grote finale van de serie Stadsgevoel
Op 19 november 2019 presenteren wij dit seminar inclusief een excursie richting de Kempering garage in de Amsterdamse Bijlmermeer. Met May Al-Ibrashi directeur Al-Athar Lina/the monument is ours (Cairo), Vyjayanthi Rao directeur Terreform, centre for advanced urban research (New York City), Murat Isik auteur Wees onzichtbaar, Libris Prijs winnaar 2018.
Erfgoed
Erfgoed is de altijd tijdelijke uitkomst van een voortdurend onderhandelingsproces. Hierin spelen uiteenlopende belangen. Emotienetwerken is een methode in ontwikkeling om zoveel mogelijk verschillende mensen een plek te geven aan de onderhandelingstafel en ieders veranderlijke gevoelens inzichtelijk te maken – van monumentenprofessionals tot burgers. En dan? In de grote finale van de seminarreeks Stadsgevoel willen Imagine IC en de Reinwardt Academie met jou komen van onderhandelen tot handelen. Onze case is parkeergarage Kempering in de Bijlmer.
Kempering
Kempering is een betonnen kolos uit begin jaren ’70. Er wordt niet meer in geparkeerd. Maar hij staat niet leeg – en heeft met iedere nieuwe functie aan betekenislagen gewonnen. Kempering is dan ook de inzet van een onderhandelingsproces tussen de stad, het stadsdeel en burgers vóór en tegen sloop. Onlangs heeft de Amsterdamse gemeenteraad het eerdere stadsdeelbesluit tot sloop niet bekrachtigd. De toekomst van de garage ligt weer in de handen van het stadsdeel en verschillende belangenbehartigers laten hernieuwd van zich horen.
Een uitgelezen kans om te onderzoeken hoe we over een object van erfgoed tot actie kunnen komen: hoe we tegelijkertijd kunnen handelen en blijven onderhandelen.
Programma
Op 19 november blikken we in de ochtend terug op eerdere cases die wij onderzochten in de ontwikkeling van de methode emotienetwerken, zoals het monument voor het slavernijverleden, de Bijlmervliegramp of Zwart Beraad. Daarna brengen twee toonaangevende internationale sprekers hun visie in op participatieve processen van erfgoed-maken en monumentalisering in de stad. Na de lunch trekken we de buurt in om kennis te maken met Kempering en bespreken met Libris literatuurprijs winnaar Murat Isik de rol van de garage in de nostalgie rond de oude Bijlmer. En grijpen de kans aan in buurthuis de Bonte Kraai met bestuurders van het stadsdeel te praten over ‘onderhandelend handelen’.
Aanmelden via eventbrite
Dagprogramma
9:00 Inloop met ontbijt
9:30 Welkomstwoord door Marlous Willemsen (directeur Imagine IC)
9:40 Terugblik op Stadsgevoel.
Hester Dibbits (Lector Reinwardt Academie) in gesprek met: Anita Blom, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (Stadsgevoel #1 Kempering)
Gloria Wekker, Prof. Em. Universiteit Utrecht (Stadsgevoel #2 Slavernijmonument)
Erik van de Velde, de Museumfabriek Enschede (Stadsgevoel #3 Bijlmervliegramp)
Dyoñna Bennett, Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed (Stadsgevoel #4 Zwart Beraad)
10:15 Koffiepauze
10:30 Vyjajanthi Rao (director Terreform centre for advanced urban research, New York City)
11:15 Koffiepauze / Kempering expo Imagine IC
11:45 May Al-Ibrashi (director Al Athar Lina (the monument is ours), Cairo)
13:30 Lunch en vervoer naar garage Kempering
14:00 Murat Isik (Auteur Wees Onzichtbaar) in Garage Kempering
15:00 Paneldiscussie met bestuurders Stadsdeel. Moderator Stefanie van Gemert
Op 19 november 2018 presenteert Imagine IC de Grote Finale van de serie Stadsgevoel inclusief een excursie richting de Kempering garage in de Amsterdamse Bijlmermeer.