Project: Diversen

Stadsgevoel #3 Dingen die doen denken aan de Bijlmerramp

Stadsgevoel #3 richt zich in oktober op de Bijlmerramp. Op 4 oktober 2017 is het 25 jaar geleden dat een vliegtuig in Amsterdam Zuidoost neerstortte op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg. Deze Bijlmervliegramp heeft diepe sporen nagelaten in het leven van de mensen die dierbaren verloren, gewond raakten, hulp verleenden of ziek werden. In elk geval voor hen is deze ramp niet alleen van toen maar van alle dagen sindsdien.

Emoties

Veel direct getroffenen en betrokkenen hebben hun emoties over de Bijlmerramp ‘in een doosje gestopt’. Figuurlijk. Maar ook bijna letterlijk opgeslagen in spullen die ze 25 jaar lang hebben bewaard. Dingen die de Bijlmerramp in herinnering brengen. Alleen bij de eigenaars? Of doen ze ook anderen denken aan die dag en zijn nasleep? Jou?

Erfgoed

Kunnen persoonlijke herinneringen als erfgoed worden omarmd door wie er niet bij waren? Hoe raken nieuwe generaties betrokken? Of meer mensen in het hele land? Want hoewel de Bijlmerramp groot nieuws was, zijn er mensen blijven zitten met het gevoel dat hij te klein gehouden is. Kom op 1 oktober naar Imagine IC en vertel of en hoe jij betrokken bent of raakt.

Programma onder leiding van Noraly Beyer
met medewerking van Waag Society en in samenwerking met de Reinwardt Academie.

Praktische informate

Datum: 1 oktober
Tijd: 12:30 - 16:00 uur
Locatie: Imagine IC & de OBA op Bijlmerplein 393
Kosten: 15 euro (voor studenten en stadspashouders: 5 euro)
Betalen kan zowel contant als met de pin.
Graag aanmelden via info@imagineic.nl 

Programma

12:30 uur Zondagslunch en bezoek aan de tentoonstelling Herdenken op Gevoel: Archieven van 25 Jaar Bijlmervliegramp. Vul daar een online emotieformulier in waarop we je vragen: wat doen de dingen van de Bijlmerramp jou?

13:00 uur Welkomstwoord en inleiding door Marlous Willemsen, directeur Imagine IC

13:15 uur Introductie van de middag en het programma door Noraly Beyer

13:20 uur Henno Eggenkamp, Riek Karg en Akelei Hertzberger (en andere direct betrokkenen bij de ramp en de nasleep) laten zien welke dingen hen doen denken aan de Bijlmerramp – en wat die bij hen oproepen. Wat zeggen hun spullen en emoties jou?

14:05 uur Tussenstand: raken de Bijlmerramp of de dingen die daaraan doen denken, jou nu anders dan toen je binnen kwam? We zijn benieuwd naar wat jou wellicht bewoog.

14:15 uur Berthold Gersons, destijds hoogleraar Psychiatrie aan het AMC en nauw betrokken bij de traumaverwerking na de ramp, leest een column voor. Nagesprek

14:30 uur Pauze met thee, koffie, water, sap en fruit

14:50 uur Hetty Berg (Joods Cultureel Kwartier), Eveline Sint Nicolaas (Rijksmuseum, Amsterdam) en Erik van der Velde (Museum TwentseWelle) bespreken de deelbaarheid van het erfgoed van de Bijlmerramp in stad en land. Deel je mee?

15:20 uur Waag Society maakte een gevoelskaart over spullen in de tentoonstelling Herdenken op gevoel. Staan jouw emoties er ook bij? Die van vanochtend en van nu? Vul na afloop graag een tweede emotieformulier in.

15:35 uur Historicus Patricia D. Gomes analyseert de fysieke herinneringen aan de Bijlmerramp als gedeeld erfgoed van onze tijd.

15:45 uur  Laatste hartenkreten

15:55 uur Afsluiting van het programma

Stadsgevoel #3 Dingen die doen denken aan de Bijlmerramp
Stadsgevoel #3 Dingen die doen denken aan de Bijlmerramp

Geplaatst op
Delen

Gerelateerd

De mode van mevrouw Maasdamme bij Imagine IC ism Modemuze
Inventarisatie collectie Maasdamme

Publiek gesprek

Verslag: De mode van mevrouw Maasdamme

Kempering: Modern Monument

Publiek gesprek

Co-collectielab verslag: Collectie Kempering

Kempering: Modern Monument
Let's Talk Listening fotoverslag Imagine IC 20 jaar door Paco Nunez
Privé: Imagine IC 20 jaar!

Publiek gesprek

Fotoverslag: Let’s Talk Listening jubileum seminar 20 jaar Imagine IC

Op 19 november 2018 presenteert Imagine IC de Grote Finale van de serie Stadsgevoel inclusief een excursie richting de Kempering garage in de Amsterdamse Bijlmermeer.
Diversen

Publiek gesprek

Stadsgevoel #5: Negotiating Heritage in Emotion Networks: the Kempering case

Emotienetwerken plek aan de onderhandelingstafel
Diversen

Publiek gesprek

Emotienetwerken: plek aan de onderhandelingstafel

Stadsgevoel #4: verzet in de 50-jarige Bijlmer
Zwart Beraad

Publiek gesprek

Stadsgevoel #4: verzet in de 50-jarige Bijlmer