Stadsgevoel #1: Parkeergarage Kempering

Garage Kempering ligt in de K-buurt van de Bijlmer. Vanaf de verhoogde Karspeldreef reed je er vroeger met je auto zo in, om via een loopbrug naar je flat te lopen. Hoe modern! Maar de Bijlmer veranderde. En de dreven werden verlaagd. In Kempering werd meer geslapen en gekerkt, dan geparkeerd. Nu is er sprake van sloop. Wie zou de garage missen? Wat betekent hij voor ons? Kom op 28 juni bij Imagine IC naar een middag vol Kemperingverhalen. En vertel bovendien: (hoe) moeten we Kempering bewaren voor nu en voor later?

Emoties
Loop je warm voor Kempering? Of loop je liever om? Misschien kwam je er gewoon thuis? Op 28 juni vanaf 14.00 uur halen we met elkaar oude en actuele herinneringen op. Maar we verkennen ook hoe uiteenlopende gevoelens een plek betekenis kunnen geven als erfgoed. Zijn emoties van mensen in de stad een even goede reden om Kempering op een monumentenlijst te zetten als de esthetische waardering van deskundigen? Hoe zou Kempering op zo’n lijst dan worden gedocumenteerd? Als een gebouw? Of samen met zijn verhalen over wat we daardeden – en over wat Kempering óns doet?

Erfgoed
Sterke gevoelens die onderling sterk verschillen, worden gepitcht door: graffiti artist Mick la Rock; Henk van de Belt (Platform K-buurt); makelaar Aimée Cox; de Church of Pentecost; Vinger.nl (van Fatform); en MAFB. Iedereen kan hen bijvallen – of juist niet. Daarna bespreken Anita Blom (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en Lilet Breddels (Archis) of en hoe zij gevoelens ‘gebruiken’ bij hun beslissing over wat van waarde is en moet worden bewaard. Ook verkennen we hoe zij zich verhouden tot belangen in de buurt en acties of ambities ondersteunen.

Barra’s
Aart Oxenaar (Bureau Monumenten en Archeologie (Amsterdam)) verbindt tot slot hart en hoofd. Hij weegt de diverse emotionele en rationele perspectieven op Kempering. Hij analyseert de parkeergarage als hedendaags stadsgevoel en als erfgoed van de eigen tijd. Een live cartoonist documenteert het grillige emotienetwerk* van deze middag. De bijeenkomst wordt afgesloten met de bekende Imagine IC borrel-met-barra. Bekijk hier het volledige programma.

PRAKTISCHE INFO:
Kaarten (inclusief koffie/thee/water en een borrel-met-barra) kosten: 5,- voor studenten en zzp-ers; anders minimaal 10,-.
Met de helft van je entree komt parkeer-garage Kempering in het buurt-archief Bijlmer Meer (Vitrine van Zuidoost).
Kaarten zijn verkrijgbaar online of op 28 juni á contact aan onze deur op basis van een reservering via info@imagineic.nl.
Locatie: Imagine IC, Frankemaheerd 2, 1102 AN Amsterdam. 5 minuten lopen vanaf station Bijlmer/Arena.
Ingang: via de OBA.

Geplaatst op
Delen

Gerelateerd

De mode van mevrouw Maasdamme bij Imagine IC ism Modemuze
Inventarisatie collectie Maasdamme

Publiek gesprek

Verslag: De mode van mevrouw Maasdamme

Kempering: Modern Monument

Publiek gesprek

Co-collectielab verslag: Collectie Kempering

Kempering: Modern Monument
Let's Talk Listening fotoverslag Imagine IC 20 jaar door Paco Nunez
Privé: Imagine IC 20 jaar!

Publiek gesprek

Fotoverslag: Let’s Talk Listening jubileum seminar 20 jaar Imagine IC

Op 19 november 2018 presenteert Imagine IC de Grote Finale van de serie Stadsgevoel inclusief een excursie richting de Kempering garage in de Amsterdamse Bijlmermeer.
Diversen

Publiek gesprek

Stadsgevoel #5: Negotiating Heritage in Emotion Networks: the Kempering case

Emotienetwerken plek aan de onderhandelingstafel
Diversen

Publiek gesprek

Emotienetwerken: plek aan de onderhandelingstafel

Stadsgevoel #4: verzet in de 50-jarige Bijlmer
Zwart Beraad

Publiek gesprek

Stadsgevoel #4: verzet in de 50-jarige Bijlmer