Opening nieuwe tentoonstelling Saya en koto: lagen van stof en van tijd uitnodiging

De mensen van Imagine IC nodigen je van harte uit voor de opening van de tentoonstelling Saya en koto, lagen van stof en van tijd die we maken in samenwerking met het RCMC en openen in aanwezigheid van designer/artist AZIZ BEKKAOUI. Het middag-vullend programma over deze Caribische drachten begint om 14:00 uur met een zondagse lunch. We openen met een gesprek tussen gastvrouw journaliste JESSICA DIKMOET en Aziz Bekkaoui over de betekenis van de kleding. Vervolgens hebben we een aflevering in de reeks Gespreksstof en een modeshow.

Gespreksstof

In Gespreksstof staan we stil bij bijzonder gewone dingen in het dagelijks leven, om daar samen meer betekenis aan te geven. Dit keer kleuren we met uiteenlopende versies en visies de saya en koto verder in vanuit het perspectief van de makers. De leidende vraag is hoe we dit erfgoed willen waarderen en levend houden. En ook: wie zijn ‘we’? Het gesprek is open voor iedereen. Onder de gesprekspartners zijn Aziz Bekkaoui en modevormgever en -deskundige LAURINDO ANDREA.

RINIA OVERMAN is een van de vele deelnemers aan de tentoonstelling. Zij presenteert tot slot een modeshow met kinderen die door haar zijn gekleed. Mevrouw Overman is onder andere bekend van Little Miss Kwakoe. We sluiten af met een hapje en een drankje tot 17:00 uur. De tentoonstelling is te bekijken tijdens de borrel en de zondagslunch.

Saya en koto: lagen van stof en van tijd
Op zon- en feestdagen dragen veel mensen in Amsterdam Zuidoost hun Sunday best. Vrouwen zie je hier veelvuldig in Caribische snit: een saya of koto. Dit zijn niet zomaar drachten. Ze zijn het resultaat van stoffen kiezen, patroontekenen, naaien, stijven, vouwen en spelden. En ze communiceren aan iedereen die de draagster ziet hoe zij zich erin voelt. Ook vertellen de drachten over familiegeschiedenissen. Hier meer over de tentoonstelling.

Het RCMC en Imagine IC gaan in Saya en koto: lagen van stof en van tijd met draagsters en (nog-)niet-draagsters van saya’s en koto’s op zoek naar hun betekenissen en rituelen. In de tentoonstelling laat Imagine IC een voorlopig verzamelresultaat zien.

Uitnodiging opening Saya en koto: lagen van stof en van tijd

Datum: zondag 23 juni 2019
Tijd: 14.00 - 16.30 uur
Locatie: Imagine IC, Bijlmerplein 393, Amsterdam Zuidoost
Toegang: gratis, geef hier aan dat je er bij bent!

Geplaatst op
Delen

Gerelateerd

Thuisgevoel

de Gekookte Geschiedenis Podcast

Gekookte Geschiedenis is een digitaal kenniscentrum over de eetcultuur en het keuken-erfgoed van de trans-Atlantische diaspora. Een samenwerking tussen KIP Republic en Imagine IC.
Wie zegt Dat Museum Van Loon en Imagine IC

Thuisgevoel

‘Wie zegt dat? Samen geschiedenis een plek geven.’ Samenwerking met Museum Van Loon

Thuisgevoel

Ik weet waar je huis woont

In Ik weet waar je huis woont onderzoekt Imagine IC met gesprekspartners het spanningsveld tussen het maken van een thuis en je thuis mogen voelen. Daarin ook de vraag: hoe navigeer je binnen een samenleving die niet altijd de ruimte biedt voor het hebben van meerdere thuizen? En biedt deze samenleving de ruimte voor het met meerdere stemmen betekenis-geven aan erfgoed?
Kempering: Modern Monument

Thuisgevoel

Gespreksstof Collectie Kempering

Eerste schouw garage Kempering door Imagine IC georganiseerd lopende mensen voor een graffiti muur
Kempering: Modern Monument

Thuisgevoel

Eerste schouw garage Kempering

Fotoverslag Saya en koto lagen van stof en van tijd opening door Les Adu 3
Saya en koto: lagen van stof en van tijd

Thuisgevoel

Fotoverslag Saya en koto: lagen van stof en van tijd opening