Project: Diversen

Zwart Beraad: erfenis en actualiteit van een politieke beweging

Op 18 juni gingen bij Imagine IC culturele en politieke denkers en doeners met elkaar en het publiek in gesprek over de erfenis en actualiteit van de politieke beweging Zwart Beraad. Met onder andere Swan Tjoa (destijds lid) en Gloria Wekker (Universiteit Utrecht). Bekijk het artikel in Parool over Zwart Beraad.

Een unieke revolte
Twintig jaar geleden kreeg het stadsdeel Zuidoost van de Europese Unie een grote pot aan Urban-gelden voor stedelijke vernieuwing. ‘Zwarte’ politici en ambtenaren kwamen in verzet tegen de gevestigde bestuurders die zouden beslissen waaraan deze miljoenen werden besteed. Zij vormden het Zwart Beraad en probeerden te bereiken dat politieke beslissingen werden genomen door en voor de mensen in het stadsdeel. Hun revolte ging in Zuidoost, de stad én het land verre van onopgemerkt voorbij.

Eerste tableau  
Imagine IC verzamelt herinneringen en archieven van mensen van het eerste uur en onderzoekt welke betekenissen Zwart Beraad heeft tot op de dag van vandaag. Een eerste verzamelbijeenkomst organiseerden we in april, in de context van het buurtarchief Bijlmer Meer. Betrokkenen van toen deelden verhalen die werden bevestigd én tegengesproken. Op 18 juni opende een expositie van persoonlijke documenten tot artikelen in de nationale pers. Maar het verhaal van Zwart Beraad is niet af. We roepen u op om het aan te vullen.

Erfenis en actualiteit
Het debat van 18 juni bestond uit twee panels. Het eerste werd geopend door Thea Dukes (Universiteit van Amsterdam) met een statement over de mythes van Zwart Beraad. Gin Sanchez (destijds betrokken) en Jessica Dikmoet (voorheen MTNL) deelde vervolgens hun herinneringen en gaven er met Gloria Wekker (Universiteit Utrecht) betekenis aan. Quinsy Gario (dichter, kunstenaar en activist) trapte het tweede panel af. Hoe is hij aan Zwart Beraad schatplichtig? Met hem buigden Swan Tjoa (destijds lid), Simion Blom (Amsterdams raadslid) en Alex van Stipriaan (n.t.b.; Erasmus Universiteit) zich over de vraag welk burgerschap Zwart Beraad toen en nu inspireert. (Alleen) lokaal? (Alleen) politiek?

Urban Rebels
Het debat en de expositie Zwart Beraad, Erfenis en actualiteit van een politieke beweging was het eerste onderdeel van het middag- en avondvullende programma Urban Rebels. Dit werd aangeboden door Cultuurlijn 1102. Onder deze naam adresseren Imagine IC, CBK Zuidoost en het Bijlmer Parktheater jaarlijks samen een onderwerp dat urgent is in de Bijlmer (postcode 1102) en relevant voor de hele stad. In 2015 sloot Cultuurlijn 1102 aan bij het stedelijke thema van De Opstandige Stad (50 jaar Provo).

Imagine IC documenteert, presenteert en bespreekt het dagelijks leven in de grote stad van vandaag. In samenwerking met de Reinwardt Academie organiseert Imagine IC de seminar-reeks Immaterieel Erfgoed met Prik over theorie en praktijk van immaterieel erfgoed. Ook worden ‘Prikken’ georganiseerd in seminars die Imagine IC organiseert met en voor andere partners. Voor Zwart Beraad, Erfenis en actualiteit van een politieke beweging werken we samen met het Meertens Instituut.

Met dank aan

Met dank aan erfgoed met prik
Met dank aan erfgoed met prik

Geplaatst op
Delen

Gerelateerd

De mode van mevrouw Maasdamme bij Imagine IC ism Modemuze
Inventarisatie collectie Maasdamme

Publiek gesprek

Verslag: De mode van mevrouw Maasdamme

Kempering: Modern Monument

Publiek gesprek

Co-collectielab verslag: Collectie Kempering

Kempering: Modern Monument
Let's Talk Listening fotoverslag Imagine IC 20 jaar door Paco Nunez
Privé: Imagine IC 20 jaar!

Publiek gesprek

Fotoverslag: Let’s Talk Listening jubileum seminar 20 jaar Imagine IC

Op 19 november 2018 presenteert Imagine IC de Grote Finale van de serie Stadsgevoel inclusief een excursie richting de Kempering garage in de Amsterdamse Bijlmermeer.
Diversen

Publiek gesprek

Stadsgevoel #5: Negotiating Heritage in Emotion Networks: the Kempering case

Emotienetwerken plek aan de onderhandelingstafel
Diversen

Publiek gesprek

Emotienetwerken: plek aan de onderhandelingstafel

Stadsgevoel #4: verzet in de 50-jarige Bijlmer
Zwart Beraad

Publiek gesprek

Stadsgevoel #4: verzet in de 50-jarige Bijlmer