Project: Diversen

Religieus erfgoed

Op 19 juni 2014 was de historicus en religiedeskundige Crispin Paine (UCL, VK) te gast bij Imagine IC. Hij is wereldwijd bekend van onder meer zijn publicaties Godly Things (2000) en Religious Objects in Museums (2013). Hierin gaat hij in op de verhalen, rituelen en emoties van religie, die in presentaties van religieuze kunst vaak onder-belicht zijn. Onder de leiding van Rikko Voorberg (‘preker in het wild’) deelde Prof. Paine zijn visie op hoe we religieus erfgoed van nu completer kunnen beleven. Hij reageerde op live presentaties van rituelen uit de Winti-traditie en de Hindoetempel. 

Bekijk hier het Engelstalig verslag. 

Immaterieel Erfgoed met Prik
In en vanuit Amsterdam Zuidoost documenteert, presenteert en bespreekt Imagine IC het dagelijks leven van nu als nieuw erfgoed van de stad. Het programma van 19 juni is #3 in de reeks Immaterieel Erfgoed met Prik. In vaste samenwerking met de Reinwardt Academie voor Cultureel Erfgoed zoeken we hierin naar prikkelende perspectieven op oude en nieuwe tradities, rituelen en gewoontes. In eerdere afleveringen spraken Saidiya Hartman (Columbia University) over tradities van slavernijherdenking; en Paul Moore (Ulster University) over (stads-)geluiden als gedeelde ervaring en document van de tijd. www.imagineic.nl/kennis.

Een kwestie van geloven
Geloven is actueel. Stad en land staan bol van oude en nieuwe religies en spiritualiteit. Geloven heet ‘typisch immaterieel’. Maar is het wel zo immaterieel als wordt geloofd? ‘Dingen’ spelen bij de uitoefening van geloof een grote rol. Op 19 juni voerde de theater-formatie Untold een scene op uit het stuk OBIA. Hierin staat de overdracht van Winti-rituelen op nieuwe generaties centraal, samen met de objecten die de rituelen dragen. In een museum vertellen religieuze objecten het verhaal van hun betekenis gemakkelijk aan mensen die ze herkennen. Maar hoe kunnen we hun kunst- en cultuurhistorische waarde aanvullen met spirituele betekenis en die ook delen met en bewaren voor nieuw publiek?

Believe it or Not / Urban Spirits
Voorafgaand aan het gesprek bekeek het publiek, onder het genot van een broodje, de expositie Believe it or Not. Deze werd gemaakt met de leerlingen van klas 2J van het Bindelmeer College. Zij verkenden Bijbels en Bijbelse verhalen in het Bijbels Museum; bezochten de Portugese synagoge; gingen in gesprek over Winti en Islam; en maakten met hiphopwoman Zanillya en theoloog Rikko persoonlijke raps en preken over hun religieuze ervaringen. Met Believe it or Not en Prik #3 met Crispin Paine droeg Imagine IC bij aan Urban Spirits, een dag vol geloven in de Bijlmer.

Geplaatst op
Delen

Gerelateerd

De mode van mevrouw Maasdamme bij Imagine IC ism Modemuze
Inventarisatie collectie Maasdamme

Publiek gesprek

Verslag: De mode van mevrouw Maasdamme

Kempering: Modern Monument

Publiek gesprek

Co-collectielab verslag: Collectie Kempering

Kempering: Modern Monument
Let's Talk Listening fotoverslag Imagine IC 20 jaar door Paco Nunez
Privé: Imagine IC 20 jaar!

Publiek gesprek

Fotoverslag: Let’s Talk Listening jubileum seminar 20 jaar Imagine IC

Op 19 november 2018 presenteert Imagine IC de Grote Finale van de serie Stadsgevoel inclusief een excursie richting de Kempering garage in de Amsterdamse Bijlmermeer.
Diversen

Publiek gesprek

Stadsgevoel #5: Negotiating Heritage in Emotion Networks: the Kempering case

Emotienetwerken plek aan de onderhandelingstafel
Diversen

Publiek gesprek

Emotienetwerken: plek aan de onderhandelingstafel

Stadsgevoel #4: verzet in de 50-jarige Bijlmer
Zwart Beraad

Publiek gesprek

Stadsgevoel #4: verzet in de 50-jarige Bijlmer