Halal in Holland: institutionalisering en erfgoedisering
Op 27 maart 2015 programeerden Imagine IC en de afdeling Culturele Antropologie van de Universiteit van Amsterdam het seminar Halal in Holland: institutiona-lisering en erfgoedisering. Onder de deelnemende denkers en doeners waren Mariam Aaras (Ikeethalal.nl), Abdelfatteh Ali-Salah (Halalcorrect.nl) en Mirjam Shatanawi (Tropenmuseum). Abdelkader Benali en Saida Benali-Nadi, auteurs van het populaire kookboek Casa Benali, vertelden over wat en hoe er bij hen thuis wordt gekookt en wie er allemaal mee-eten. Zij verzorgden halverwege het dag-vullende programma ook de lunch. De presentatie van de dag was in handen van Naeeda Aurangzeb. Read this invitation in English.
Halal in Holland: institutionalisering en erfgoedisering
Apps en engagement
Terwijl de politieke discussie over een mogelijk verbod op ritueel slachten lijkt te zijn uitgeraasd, blijft halal eten verbonden met controversen. Zo speelt onder moslims het debat over de vestiging van een autoriteit voor halal-certificering in Nederland. Ondertussen burgert halal steeds breder in. Er zijn halal restaurants en apps om ze te vinden. Populaire tv-programma’s delen recepten uit halal eetculturen met een groot publiek. Dit roept niet alleen vragen op over het politieke en publieke engagement van moslims en de institutionalisering van halal en islam in Nederland. Het biedt ook handvatten voor gesprek over het delen van tradities met nieuwe deelnemers, het construeren van erfgoed en de rol van musea en commercie daarin.
Programma met lunch en ‘borrel’
Het programma werd afgetrapt met stellingen over de publieke plek van islam, moslims en hun dagelijks leven in Nederland. Daarna volgde een paneldiscussie over de institutionalisering van islam – met halal eten als case. Hierin spelen naast religieuze overtuigingen en regels, ook gezondheids-overwegingen een rol. Na de lunch met Abdelkader en Saida Benali, werd ‘halal’ besproken als traditie en een case study voor de constructie van erfgoed. De rol van musea werd verkend naast die van marketing en media. Verdwijnt de ogenschijnlijke tegenstelling tussen halal eten en een ‘oer-Hollands’ gerecht als boerenkool met worst? Halal in Holland werd afgesloten met een borrel, inclusief halal-hapjes van het Javaans-Surinaamse eethuis Padjak de Smeltkroes.
Imagine IC en Immaterieel Erfgoed met Prik
Imagine IC documenteert, presenteert en bespreekt het dagelijks leven in de grote stad van vandaag. In vaste samenwerking met de Reinwardt Academie organiseert Imagine IC de seminar-reeks Immaterieel Erfgoed met Prik over theorie en praktijk van immaterieel erfgoed. In deze context worden ook ‘Prikken’ geprogrammeerd in seminars die Imagine IC organiseert met en voor andere partners. Imagine IC is maatschappelijk partner in het onderzoeksproject Forces That Bind or Divide van de vakgroep Culturele Antropologie van de Universiteit van Amsterdam.
De UvA en Forces that Bind or Divide
Onder leiding van Annelies Moors en Martijn de Koning loopt aan de vakgroep Culturele Antropologie van de Universiteit van Amsterdam het internationaal vergelijkende onderzoeksproject Forces that Bind or Divide. Dit analyseert welke posities moslims vanaf 1989 in islamdebatten in Nederland, Frankrijk en het VK hebben ingenomen. Veel onderzoek richt zich op opinies óver islam en moslims. Forces That Bind or Divide focust op de vraag hoe moslims zelf participeren in de debatten.