Stilstaan bij 15 jaar Nationaal Slavernijmonument
In het Amsterdamse Oosterpark staat het Nationaal Monument Slavernijverleden dat in 2002 werd geïnstalleerd. Op 1 juli as. wordt voor de 15e keer, rond het monument de afschaffing van het Nederlandse Trans-atlantische slavernijverleden herdacht. Aansluitend vindt ook de viering van de afschaffing, het Keti Koti festival, in het park plaats. Net als in voorgaande jaren, zal dit in Amsterdam-Oost niet onopgemerkt voorbij gaan. Wat betekenen het monument en zijn ceremonies voor alle deelnemers én buurtbewoners? Tijd dus om eens samen stil te staan bij het monument, letterlijk en figuurlijk.
Op 12 juni organiseren het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) en Imagine IC, in verdere samenwerking met de Reinwardt Academie en met dank aan de OBA, een avond over de plek van het Nationaal Monument Slavernijverleden in uw leven of uw buurt. Onder leiding van Markus Balkenhol wandelen we langs het voormalige NiNsee kantoor aan de Linnaeusstraat om te eindigen bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark. Hier maakt u kennis met de ceremonie van het plengen van water waarmee op traditionele wijze de Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden wordt geopend. Afsluitend gaan wij verder met u in gesprek over wat het monument voor u persoonlijk betekent.
Praktische informatie
Wandeling en gesprek
Datum: 12 juni 2017
Tijd: 17.45-20.00 uur
Locatie: OBA Linneausstraat, Linnaeusstraat 44, Amsterdam Oost
Programma
17.45 uur
Verzamelen bij de OBA Linnaeusstraat (nummer 44), Amsterdam
18 uur
Korte buurtwandeling langs monument en het oude NiNSEE
18.40 uur
Terug bij de OBA, klein hapje en drankje
19-20 uur
Publiek gesprek met o.a. de voorzitter van het NiNSEE, Antoin Deul en diverse buurtbewoners uit Oost
Deze avond wordt gefilmd ten behoeve van het archief van de samenwerkende organisaties. Mocht u dit bezwaarlijk vinden, laat het ons dan weten voor aanvang.
Stilstaan bij 15 jaar Nationaal Slavernijmonument wordt mede mogelijk gemaakt door NiNsee en Reinwardt Academie