Aanstaande donderdag hebben we het tijdens Gesprekstof ‘Vrouwen in beweging, the new legacy’ over de representatie van (de geschiedenis van) zwarte vrouwen en vrouwen van kleur, antiracisme en emancipatie.
Wat is de status quo van de zichtbaarheid van de zwarte vrouwelijke maker, en vrouwelijke maker van kleur? En de rol van deze makers voor zichtbaarheid van vrouwen?
Wie inspireert deze makers, en met welke kennis, bronnen en ervaring geven zij hun werk vorm? Op welke vrouwen en bewegingen bouwen zij voort?
Hoe kunnen we dit hedendaagse activisme erfgoed bewaren en delen? En, welke legacy hebben zij voor ogen?
Met Ernestine Comvalius (moderator), Susu Aliy (poetry performer), Isabelle Britto (onderzoeker, curator) en Lara Nuberg (historicus). Meer informatie over de avond hier en aanmelden kan via info@imagineic.nl (verplicht) .
We stellen de sprekers graag aan je voor:
Isabelle Britto
Isabelle Britto is historicus en onderzoeker, en actief in het museale veld. Aan de Universiteit van Amsterdam rondde zij haar bachelor in geschiedenis af, en aan de Universiteit Leiden een master in North American Studies waar zij zich focuste op representaties van Zwarte vrouwen binnen de Zwarte gemeenschap van de Verenigde Staten in de vroege twintigste eeuw. Als freelance onderzoeker bij organisaties als The Black Archives werkt zij aan verschillende projecten en tentoonstellingen gerelateerd aan Afro-Diasporiaanse geschiedenissen. Ook heeft zij als gast curator bij het CBK Zuidoostin 2021 een tentoonstelling gemaakt over de orale traditie van Anansi verhalen.
Lara Nuberg
Lara Nuberg is historicus en schrijver. Ze schrijft, spreekt en maakt (audio)verhalen over koloniale geschiedenis, herinneringscultuur en identiteit.
Essays van haar hand werden o.a. gepubliceerd in de bundel Gendered Empire, intersectional perspective on dutch post/colonial narratives en De Nieuwe Koloniale Leeslijst. In 2020 verscheen bij Rose Stories het boek In haar voetsporen dat Lara schreef met de Indonesische schrijfster Lala Bohang. Het boek is een herstory en won eerder in Engelse uitgave de Ranald MacDonald award. Momenteel werkt ze bij Das Mag aan haar debuutroman Gado Gado dat in het voorjaar van 2023 verschijnt en geïnspireerd is op het leven van haar Indische oma. (foto: Yara Jimmink)
Susu Aliy
Susu Aliy is een dichter en spoken-word artiest. Ze studeert media‑, kunst- en architectuurgeschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In haar werk verkent zij de grenzen van identiteit, biculturaliteit en migratie. In haar debuutdichtbundel re:fugees vertelt ze over haar ervaringen als jonge vluchteling. Al meer dan tien jaar gebruikt zij spoken word als uitlaatklep en als artiest stond ze de afgelopen jaren op verschillende grote podia in Nederland. Susu schreef poëzie voor verschillende films, waaronder de gelauwerde film Mind´s Eye (geproduceerd door Angelo Ormskerk) en Euphoria, de afrofuturistische musical van Black Speaks Back die ook een weg heeft gevonden naar een internationaal publiek.
Ernestine Comvalius
Ernestine Comvalius zal de moderator van de avond zijn. Ernestine is geboren in Paramaribo, opgegroeid in Nederland en heeft van 1969 tot 1972 in New York gewoond. Ze heeft sociale wetenschappen gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. De afgelopen tien jaar is ze werkzaam geweest als directeur van het Bijlmer Parktheater waarbij zij het principe ‘Managing Diversity and Inclusion’ in praktijk heeft gebracht. In 2008 heeft het theater de voorstelling De Schaduw van De
Goed Heiligman geproduceerd. Comvalius wordt regelmatig gevraagd als trainer en keynote- spreker. Zij schrijft proza en poëzie, is een voordrachtkunstenares en publiceert regelmatig columns. Zij is twee jaar lang juryvoorzitter geweest van de Black Achievement Award. Vorig jaar vormde ze samen met Gloria Wekker en Nancy Jouwe de panelleden van de vorige Gespreksstof-editie, Vrouwen in beweging, the legacy.