Op donderdag 7 oktober organiseerde Imagine IC in samenwerking met de OBA een Gespreksstof genaamd ‘Vrouwen in beweging, the legacy’. Deze aflevering stond speciaal in het teken van Black Achievement Month en ging over de zwarte, migranten- en vluchtelingenvrouwenbeweging (zmv-vrouwenbeweging) die in de jaren ’70 en ’80 actief was. In het gesprek blikten Gloria Wekker, Ernestine Comvalius en Nancy Jouwe terug op de beweging, haar nalatenschap en haar hedendaagse invloed. De drie vrouwen zijn vandaag de dag nog bezig met zwarte vrouwengeschiedenis en emancipatie en geven hun kennis en ervaring graag door aan de jonge generatie. Samen schreven zij bijvoorbeeld als ‘Zwarte Jacobines’ onlangs mee aan het Zwart Manifest. Het gesprek werd gemodereerd door Jaleesa Clows.
‘Vrouwen in beweging, the legacy’ was een mooi en inspirerend gesprek. Wekker, Comvalius en Jouwe vertelden onder meer uitgebreid over hun inspiraties, motivaties en persoonlijke ervaringen. Dit resulteerde in een bijzondere reis door de tijd. Zo Comvalius vertelde uitgebreid over de kloof tussen haar en de witte vrouwenbeweging. Over zaken als racisme en de koloniale geschiedenis werd in die periode door de vrouwenbeweging niet nagedacht. Comvalius en Wekker vertelden over het contrast tussen de Verenigde Staten en Nederland met betrekking tot emancipatie en racisme. In de VS ervaarden zij dat deze strijd voor gelijkheid veel heftiger en intenser gevoerd werd. Op haar achttiende ging Wekker in 1968 een jaar in de VS naar school. Die periode heeft haar leven drastisch veranderd. Daar ontstond haar besef van de impact van huidskleur op haar leven. Wekker gaf aan dat haar generatie van de zwarte vrouw een subject heeft gemaakt in plaats van een object. Hierdoor is het mogelijk gemaakt dat zwarte vrouwen vanuit eigen positie konden spreken. Nancy Jouwe vertelde dat zij van huis uit politiek beïnvloed was. Zij sprak op zeer jonge leeftijd al over racisme en emancipatie. Als student kwam zij erachter dat haar medestudenten erg apolitiek waren. Door Genderstudies leerde zij kritisch nadenken en kwam zij in aanraking met zwarte denkers en zwart bewustzijn.
De verschillende achtergronden van de spreeksters geven tegelijkertijd de diversiteit van de zmv-vrouwenbeweging aan. De zmv-vrouwenbeweging was geïnspireerd door vrouwen van kleur in de VS, het Verenigd Koninkrijk en Azië. De zmv-vrouwenbeweging vond dan ook aansluiting bij andere internationale vrouwenbewegingen omdat zij ook buiten de grenzen van Nederland dacht. Hieruit putte de beweging kracht omdat vrouwen met totaal verschillende achtergronden en identiteiten streden voor hetzelfde doel. Het bijzondere aan die periode in Nederland was dat de beweging een vrouwenbeweging was. Vrouwen van verschillende afkomsten, zoals Moluks, Indonesisch, Surinaams, Antilliaans, Turks en Marrokaans voegden zich samen hun situaties te bespreken. Die gesprekken ging over zowel gender als etniciteit en sociale klasse. De zmv-vrouwenbeweging maakte al vroeg de koppeling tussen racisme en seksisme en benoemde het racisme binnen de witte vrouwenbeweging.
‘Vrouwen in beweging, the legacy’ is in zijn geheel terug te bekijken op het YouTube kanaal van Imagine IC.