Voorbij je bubbel: het prototype

Mischa
Mischa

Mijn naam is Mischa Schoof en op 27 januari 2020 begon ik als stagiaire bij Imagine IC. Momenteel zit in het laatste jaar van de studie Cultureel Erfgoed aan de Reinwardt Academie. Er zijn weinig musea en erfgoedinstellingen die zo bezig zijn met erfgoeddemocratie als bij Imagine IC. Daarom leek het mij zeer waardevol en een fantastische uitdaging om stage te lopen bij deze organisatie. Met elkaar in dialoog kunnen gaan over erfgoed en het uitwisselen van meningen, visies en gevoelens vind ik ontzettend belangrijk. Waar kan dat nu beter dan bij Imagine IC?

Voorbij je bubbel het prototype
Voorbij je bubbel het prototype

Toen werd besloten dat ik mocht meewerken aan het innovatieproject ‘DDD’ viel ik met mijn neus in de boter. Binnen de museale context kan dit project bijdragen aan het zichtbaar maken van de diverse perspectieven, rondom erfgoedgerelateerde onderwerpen en objecten. Bijdragen aan een vernieuwende manier van tentoonstellen, biedt mij de kans om mij op professioneel niveau verder te ontwikkelen. Daar ben ik heel dankbaar voor.

Achterstevoren & binnenstebuiten

In de eerste week van mijn stageperiode heb ik mij voornamelijk verdiept in het project ‘DDD’. Hoe zijn de eerdere fases gegaan? Wat kwam er voort uit de brainstormsessies? Welke prototypes zijn getest? Wat waren de successen en valkuilen van deze prototypes? In welke fase stap ik in? En wat worden mijn verantwoordelijkheden? Ik vond het erg spannend en wilde graag zo goed mogelijk instappen in de derde fase project: het ontwikkelen van het definitieve prototype. Gelukkig was Margot er om mij te ondersteunen.

Margot en ik kenden elkaar al van de Reinwardt Academie. Zij liep voor mij stage bij Imagine IC en werkt hier nu inmiddels als ‘teamondersteuner’. Dat uitgerekend zij mij de ‘ins en outs’ van dit project kon vertellen is erg fijn. In feite neem ik, onder begeleiding van mijn stagebegeleider co-curator Daniëlle, de rol van Margot over. Dit houdt in dat ik mij voornamelijk bezighoud met het verzamelen van content voor de tool, in samenwerking met verzamelnetwerker Jules.

Op de juiste knopjes drukken

Aan het einde van mijn eerste stageweek bracht ik een bezoek aan de Waag, samen met Margot. In de Waag maakte ik kennis met conceptontwikkelaar Douwe-Sjoerd en developer Lodewijk Loos. Zij lieten Margot en mij het definitieve prototype zien dat zij na de testfase ontwikkeld hadden. Wat ik zag was een prachtig kleurenpalet van knoppen. Een zogenaamde ‘launchpad’ of ‘touchpad’. Diskjockeys maken daar ook wel gebruik van. Margot en ik drukten op de knoppen en onder elke knop klonk een andere stem. Deze stemmen zijn een voorbeeld van hoe de content straks moet worden. En dat bestaat uit de stemmen van verschillende personen die ieder over hun persoonlijke gevoelens rondom een bepaald (erfgoed gerelateerd) onderwerp of object vertellen.

Margot en ik waren onder de indruk van de simpliciteit van dit ontwerp. Tegelijkertijd bracht diezelfde simpliciteit mogelijk ook nadelen met zich mee. Ontvangt de bezoeker wel voldoende informatie over de werkzaamheid van de tool? En streeft dit prototype het werkelijke doel na? Al snel werd duidelijk dat het ontwikkelen van een dergelijke tool in de praktijk lastig is. De creativiteit van Douwe-Sjoerd en Lodewijk is daarom noemenswaardig. De touchpad werd het uitgangspunt van definitieve prototype. We spraken af dat er na het verzamelen van de content gekeken zou worden gekeken naar de verdere vormgeving van de touchpad.

De pracht van openheid & het proces

In de tweede en derde week van mijn stageperiode gingen Jules en ik aan de slag met het verzamelen van de content. Dit deden we middels het voeren van individuele gesprekken met mensen over (beladen) erfgoedonderwerpen. Wij toonden hen vier verschillende objecten en vroegen hen te beschrijven wat ze zagen en voelden. Het waren indrukwekkende gesprekken; iedereen vertelde op een andere, vaak kwetsbare manier over zijn gevoelens die de verschillende erfgoedonderwerpen opriepen. Bijzonder hoe mensen zich openstelden.

Uit deze opgenomen gesprekken selecteerde ik snippets, die vervolgens werden geëdit door Douwe-Sjoerd. De korte audiofragmenten vormden uiteindelijk de content voor de tool. Nu de content compleet was, kon de focus worden verlegd naar de vormgeving van de touchpad.

Tijdens de laatste vergadering in Waag heeft het team dit met elkaar afgestemd. Bij deze inspirerende vergadering was ook Daniëlle aanwezig, evenals de creative director en projectmanager van Waag, Dick van Dijk en Nanne Brouwer. Na de test van het prototype maakten we een definitief besluit over de vormgeving.

Inmiddels wordt er vanuit de Waag hard gewerkt aan de realisatie van de tool. Tijdens de officiële testdag in april hadden wij bezoekers graag de kans gegeven het definitieve prototype uit te testen. Helaas zal dit vanwege de maatregelen omtrent het coronavirus niet doorgaan. We zijn daarom aan het onderzoeken of het mogelijk is om de touchpad tijdens een testdag online te plaatsen. Mocht dit realiseerbaar zijn, dan wordt dit nieuws zo snel mogelijk naar buiten gebracht.

In de volgende blog kan dan hopelijk worden ingegaan op de resultaten van de uitgevoerd test!

Voorbij je bubbel het prototype
Voorbij je bubbel het prototype

Voorbij je bubbel het prototype
Voorbij je bubbel het prototype

De notie van emotienetwerken is in 2014 gemunt door de Reinwardt Academie en Imagine IC. Zij ontwikkelen deze sindsdien tot een methode, sinds 2018 ook verdere samenwerking met Waag. DDD bouwt voort op de eerdere kennisontwikkeling en betrekt daarin ook de Reinwardt Academie.

Digitaal Dynamisch Documenteren komt tot stand dankzij het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Geplaatst op
Delen

Gerelateerd

Geen zoekresultaten gevonden.