Zwart Beraad

Zo’n twintig jaar geleden kwamen ‘zwarte’ politici en ambtenaren in Amsterdam Zuidoost in verzet tegen de bestuurders van hun stadsdeel. Ze wilden dat beleid werd gemaakt en besluiten werden genomen besluiten door mensen van hier en niet door afgevaardigden van politieke partijen uit het centrum van de stad. Begin 1996 verhevigde de strijd zich rond de ‘Urban-gelden’. Dit waren Europese miljoenen voor de stedelijke vernieuwing van de Bijlmer. Wie zou beslissen wat er met dit geld precies werd gedaan?

Zwart Beraad was één van de groepen die samen een veelkleurige politieke emancipatiebeweging vormden. Vooral onder deze naam ging de Zuidooster revolte ook aan de stad en het land niet onopgemerkt voorbij. En vooral met Zwart Beraad is in het collectieve geheugen de installatie verbonden van de eerste zwarte stadsdeelvoorzitter in 1998. In ditzelfde jaar verdwijnt Zwart Beraad als beweging van het toneel. Imagine IC verzamelt herinneringen van de betrokkenen van toen en wil onderzoeken welke betekenissen Zwart Beraad heeft tot op de dag van vandaag.

Imagine IC organiseerde een debat en een expositie over Zwart Beraad. In de expositie worden stukken getoond uit de privéarchieven van ‘Beraders’ van het eerste uur - Henry Dors, Gin Sanches en Swan Tjoa - en van mensen die destijds hun beweging documenteerden, zoals Jessica Dikmoet (destijds Migrantentelevisie), Guus Dubbelman en Sietse van der Hoek (voor de Volkskrant), Frits van Eyck (Radio Zuidoost) en Heero Viel (GroenLinkser in de stadsdeelraad). Maar het verhaal van Zwart Beraad is hiermee niet af. Imagine IC vraagt ook u om uw herinneringen en verhalen, uw knipsels, foto’s en notities. Wij nodigen u graag uit om met ons en anderen te zoeken naar het antwoord op de vraag waarom u die altijd heeft bewaard!

Zwart Beraad staat tot 29 augustus op de boekenvloer in het huis dat wij delen met OBA Bijlmercentrum en is onderdeel van Bijlmer Meer, Vitrine van Zuidoost. Dit is een groeiende verzameling van verhalen, archieven en spullen uit de buurt en een vaste tentoonstelling van deze verzameling en van de beeldcollectie van Imagine IC. Imagine IC documenteert, presenteert en bespreekt het dagelijks leven in de grote stad van vandaag. Imagine IC wordt gefinancierd door de gemeente Amsterdam. Bijlmer Meer word mede mogelijk gemaakt door het stadsdeel Zuidoost.

Delen

Alles over dit project

Stadsgevoel #4: verzet in de 50-jarige Bijlmer
Zwart Beraad

Publiek gesprek

Stadsgevoel #4: verzet in de 50-jarige Bijlmer