Verzet in de 50-jarige Bijlmer

Verzet is in de 50-jarige Bijlmer deel van het dagelijks leven. Van de barricades van de Bijlmerkrakers en het Zwart Beraad tot het onuitgesproken activisme van Kwaku of de inrichting van een kerk in een parkeergarage. De Bijlmer werd 50 jaar geleden ontworpen in de studio, maar veel mensen maken de buurt liever zélf. Hoe hebben we in de loop der tijd de tekentafelstad gecustomized?

In het kader van '50 jaar Bijlmer' gingen Imagine IC en het Research Center for Material Culture (Tropenmuseum) in gesprek met activisten van toen en nu. In videoportretten delen zij met elkaar en met ons hun emoties en engagement voor de buurt. Welke betekenis hechten we vandaag de dag aan de verschillende tegenbewegingen? Zitten die ook in jouw geheugen? En is verzet een gedeelde Bijlmerse gewoonte? Zit verzet in jou?

De tentoonstelling is t/m 31 maart 2019 te zien bij Imagine IC.

Imagine IC en het Tropenmuseum werkten voor deze film samen met filmmaker Bibi Fadlalla en cameraman Jurgen Lisse. De film is onderdeel van de tentoonstelling 'Verzet in de 50-jarige Bijlmer' en kon alleen tot stand komen met de bijdrage van: Tieneke Sumter, Perry Gits, Gin Sanches, Gideon Everduim, Saskia Bosnie, Jozef Badal, Mavis Hofwijk, Cheryl Simson, Karin Moor en Shaneequa Vrede.

Imagine IC wordt gefinancierd door het Amsterdams Fonds voor de Kunst en Stadsdeel Zuidoost. Deze presentatie wordt mede mogelijk gemaakt door het BankGiro Loterij Fonds en wordt georganiseerd in het kader van de viering van 50 jaar Bijlmer.

Delen

Alles over dit project

Case Verzet in de 50-jarige Bijlmer verzet-omslag-website
Verzet in de 50-jarige Bijlmer

Activisme

Archief in actie!

Verzet in de 50-jarige Bijlmer

Activisme

Fotoverslag Stadsgevoel #4 Verzet in de 50-jarige Bijlmer