Project Priceless

Op 15 maart bezochten twintig VMBO leerlingen uit Amsterdam Zuidoost Tassenmuseum Hendrikje vanuit het erfgoedprogramma van Imagine IC. In dit jaarlijkse educatieve programma staat erfgoedontwikkeling centraal. In 2014 en 2015 waren geloof en natuur de onderwerpen in de erfgoedwerkweek. Dit jaar is het thema ‘waarde en waardering’. In Project Priceless verdiepen leerlingen zich in de waarde die zij toekennen aan geld, de betekenis van winkelen en status. Zij onderzoeken de (im)materiële aspecten van shoppen in verhouding tot status, merken en tassen. Bij Tassenmuseum Hendrikje maakten de leerlingen kennis met de museale collectie. Zij leerden hoe het collectioneren van tassen in zijn werk gaat. De groep bezocht ook de tentoonstelling Street Couture en nam een kijkje in het depot. Hoe schat de groep de waarde in van deze tassen? Zijn ze echt of nep?

Project Priceless
In de jaarlijkse samenwerking tussen Bindelmeer College en Imagine IC krijgen vmbo’ers de kans om deel te nemen aan een intensieve erfgoedwerkweek. In het programma betrekt Imagine IC  diverse professionals waaronder Rikko Voorberg (theoloog en schrijver), Zanillya Farell (female mc), Geert Timmermans (stadsecoloog), Leonie Sterenborg (conservator Tassenmuseum Hendrikje) en Steven Dahlberg (JFK Magazine).

De vmbo’ers van de editie in 2015, Flower Power, bedachten een nieuw thema voor de erfgoedwerkweek van 2016. Onder de titel Project Priceless startte dit jaar een nieuwe klas met een onderzoek naar de (im)materiële aspecten van shoppen, geld en status. De leerlingen verdiepten zich intensief in dit thema: ‘Is er verschil tussen de financiële en emotionele waarde van voorwerpen? Wat is de relatie tussen waarde en waardering? En hoe ervaren de leerlingen dit en waar positioneren zij zichzelf?’ Aan de hand van opdrachten in Amsterdam Zuidoost en een reflectie op de collecties die zij in de stad hebben gezien, onderzochten zij de betekenis van waarde en waardering. De uitkomsten verwerkten zij in tentoonstelling Project Priceless.

De tentoonstelling is vanaf 3 mei te zien in Frankemaheerd 2, het huis van OBA Bijlmercentrum en Imagine IC.

Delen

Alles over dit project

Vanaf 9 mei 2016: Project Priceless bij Imagine IC
Project Priceless

Jongeren

Interview Leonie Sterenborg: Project Priceless bij Imagine IC