Female Hiphop

Bij Imagine IC was van 29 februari tot 18 mei 2011 Female HipHop Experience te zien. Twaalf jonge vrouwen gaven in woord en beeld hun eigen kijk op grootstedelijke leven en reflecteerden op hun deelname aan de Female HipHop masterclasses. Female HipHop Experience was de eerste grote expositie in het nieuwe huis van Imagine IC: het gebouw Frankemaheerd 2 (in de volksmond: het voormalige HEMA gebouw) in Amsterdam Zuidoost. Female HipHop Experience werd op 8 maart, tijdens Internationale Vrouwendag, geopend in aanwezigheid van alle deelnemers en andere special guests.

Rap en spoken word artists Zanillya, Rosa Ana, Christina Aidoo, Muna Shirwa en Pasyoné maakten nieuw woordwerk in de masterclass From Poetry to Rap. Ter inspiratie werden zij door de gelauwerde dichteressen Ellen Deckwitz en Diana Ozon ingeleid in oude en hedendaagse Nederlandse poëzie, van Constantijn Huygens tot Hans Lodeizen. Zanillya Farrel, winnares van de Grote Prijs van Nederland 2011: ‘Erg inspirerend om raakvlakken tussen oude gedichten en hedendaagse hiphop te verkennen!’

Female Hiphop Graffiti Art Work

In de andere masterclass, From Graffiti to Street Art, maakten Cara To, Anonymous Psychonauts, Ariel, Tikky, Art of Zai, Abonarius en Jet een straatkunstwerk op de kop van het Amsterdamse Javaeiland. Voor deze class keerden Diana Ozon en auteur Martijn Haas (o.a. Dr. Rat, ‘Godfather van de Nederlandse Graffiti’) terug in de tijd van de Punk en gaf graffiti legende Mick La Rock een overzicht van straatkunst. In Female HipHop Experience presenteren de talentvolle vrouwen hun werken.

Hoewel de Female Hiphop Experience niet meer bij Imagine IC te zien is, reist het project door Amsterdam in de vorm van een mobiele versie. Daarnaast treden de maaksters van From Poetry to Rap en From Graffiti to Street Art op diverse podia op. Imagine IC programmeerde Female Hiphop op de volgende events:

- 12 november 2011 ‘From Poetry to Rap’ op het Black Magic Woman festival
- 16 november 2011 in de nieuwe Openbare Bibliotheek Amsterdam in gebouw Frankemaheerd aan de Bijlmerdreef
- vanaf 29 februari 2012 ‘Female HipHop Experience’ bij Imagine IC te Frankemaheerd
- 14 juni 2012 'From Graffiti to Street Art' 'Exprix Awards 2012'
- 1 september ‘From Poetry to Rap’ op 'Metro 54 Festival'
- september tot en met november 2012 ‘Female HipHop Experience’ op 'Nieuw West Fest'

Female HipHop Quiz 2012

Met dank aan

Female hiphop met dank aan
Female hiphop met dank aan

Delen

Alles over dit project

Agenda
zaterdag 20 april 2024

Gespreksstof: Hiphop is erfgoed — all female