Wat is CENTRINNO?
CENTRINNO is een vierjarig onderzoeksproject dat zich richt op historische industriële locaties die aan verandering onderhevig zijn.
Eén van de vijf pijlers van het CENTRINNO-project is erfgoed. Het hoofddoel van het project is om het erfgoed van industriële locaties te (her)ontdekken om meer duurzame en inclusieve buurten te creëren. Hierbij dient erfgoed dus als een katalysator voor innovatie, duurzaamheid en sociale inclusie. Imagine IC ondersteunt het onderzoek van de Reinwardt Academie over de rol en impact van erfgoed binnen het project. Dit doen we door onder meer onze methode emotienetwerken toe te passen om verschillende emoties en belangen in kaart te brengen rondom post-industriële plekken. Op deze manier laten we zien hoe de blik op erfgoed kan veranderen door middel van interactie.
In september 2021 sprak Danielle Kuijten namens Imagine IC op een bijeenkomst van CENTRINNO over het proces rondom participatief erfgoed. De naam van deze bijeenkomst was “Heritage as a roadmap for innovation”. Als de negen deelnemende steden levende archieven willen worden die herinneringen en verhalen van hun gemeenschappen verzamelen, moeten zij allen een gemeenschappelijk idee hebben over wat erfgoed nu precies betekent en hoe je dit op een duurzame manier verzamelt. Danielle sprak op deze bijeenkomst over het werk dat Imagine IC verricht in Amsterdam Zuidoost. Hierbij ging het vooral om onze missie van betekenisgeving aan verschillende erfgoedstukken. Erfgoed gaat in deze context over zeer veel zaken: gebouwen, talen, rituelen, geuren, spullen, enzovoorts. In ons werk nodigen wij iedereen uit om mee te doen, denken en praten in een collectieve discussie rondom deze erfgoedstukken. Dit doen wij omdat we erfgoed zien als een collectief cultureel fenomeen en, nog belangrijker, als een altijd voortduren proces waarbij objecten continu nieuwe betekenissen kunnen krijgen.
Context
Het project wil het potentieel van post-industriële locaties laten zien in de huidige nieuwe industriële revolutie en stelt burgers centraal in deze duurzame transitie. CENTRINNO streeft naar een duurzame en inclusieve toekomst voor de stad en haar inwoners. Het project sluit aan bij de Fab City-agenda en verbindt thema’s als maakcultuur, erfgoed en stadmaken. Centrinno ziet erfgoed als een bron voor innovatie, sociale cohesie en duurzaamheid. Hierbij richt het onderzoek zich tot het benutten van het ongebruikt potentieel van deze historische gebieden om deze tot creatieve bloei te laten komen. CENTRINNO zal innovatieve strategieën, benaderingen en oplossingen testen en uitvoeren in negen Europese steden.
In de afgelopen decennia hebben we op veel plekken in Europa kunnen zien hoe een nieuwe creatieve economie rond digitale technologie steden heeft geholpen om aantrekkelijk te worden voor innovators en ondernemers. In de meeste gevallen wordt dit geleid door het idee van economische groei, ongeacht de kosten, en zonder verband met de lokale cultuur en maatschappelijke context. Vaker wel dan niet mogen de gemeenschappen die op deze sites wonen, er slechts tijdelijk zijn, zodat landeigenaren en projectontwikkelaars het op een gegeven moment kunnen overnemen. Het resultaat is dat industriegebieden met een hoge historische waarde voor Europa worden verlaten of geëxploiteerd door winningsactiviteiten, zonder verband met lokale kennis en zonder waardecreatie op lokaal niveau.
Amsterdam
Het project brengt, in co-creatie met lokale betrokkenen, in kaart hoe stedelijke industriële erfgoedlocaties de ontwikkeling van fundamenteel duurzame en inclusieve EU-steden kunnen versnellen. De Amsterdamse pilot gaat zich vanaf 2021 afspelen in het gebied rond Buiksloterham. Een gebied met rijk materieel en immaterieel erfgoed op het gebied van vakmanschap en industrie, en een levendige creatieve hedendaagse cultuur. In dit gebied en directe omgeving zijn er creatieve onderwijsprogramma’s die nu onvoldoende verbinding met ‘de buitenwereld’ kunnen maken, waardoor creatief vakmanschap onvoldoende kan bloeien, ondanks de inspirerende lokale context. Studenten hebben tijdens hun opleiding onbeperkte toegang tot een geweldige set (digitale fabricage-)tools en apparatuur, maar na hun afstuderen is het voor velen een uitdaging om toegang te houden tot deze kostbare machines, een gezamenlijke werkruimte en het netwerk van de creatieve industrie en belanghebbenden om hen te helpen zelf bloeiende bedrijven te creëren. Kan de benadering die Centrinno voorstaat helpen die verbinding te slaan? Kan een alternatief ontstaan voor verdere gentrificatie van dit gebied, als plek voor leven en leren én creatief en productief zijn?
Lees meer op: https://www.reinwardt.ahk.nl/lectoraat-cultureel-erfgoed/projecten/project/0/centrinno/, https://centrinno.eu/ en https://centrinno.eu/blog/heritage-as-a-roadmap-to-innovation/
Meer informatie over emotienetwerken: https://imagineic.nl/ontwikkelen/emotienetwerken/