Wat heeft luisteren te maken met verzamelen? Wat heeft verzamelen te maken met participatie? Wat heeft participatie te maken met gevoelens? Wat hebben gevoelens te maken met netwerken? Wat hebben netwerken te maken met mensen en buurten? Grote, mogelijk gekke, vragen, waar je bij Imagine IC voor terecht kan.
Op 14 oktober 2022 heette Imagine IC onderzoekers, docenten en studenten welkom uit het “Verbeelding in Transitie” programma (2022–2025). In dit programma, deels gefinancieerd door SIA SPRONG, werken vier hogescholen (Amsterdamse hogeschool voor de kunsten, Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Inholland en de Gerrit Rietveld Academie) samen met diverse partners in de stad aan een nieuw ‘onderzoeksinfrastructuur’ op het thema ‘inclusieve participatie’.
Deze middag bij Imagine IC ging over een aantal belangrijke werkwijze(n) en benaderingen die centraal staan in het werken in en met de buurt waar deze organisatie zo ervaren mee is. Als deelnemers werden wij meegenomen door deze ervaringen en methodes door eerst een deep listening activiteit te doen, waarbij wij in drietallen gezet werden, waarbij een tweetal om beurten ofwel (alleen) ging praten, ofwel (alleen) ging luisteren. De derde persoon observeerde wat er gebeurde tijdens het praten en luisteren. Van belang hierbij was dat er geen gesprek zou ontstaan, maar dat de verteller echt zich kon toeleggen op het praten, en de luisteraar er volledig was voor de verteller, als luisteraar. Deze oefening, voorafgegaan door een rust/concentratie-oefening maakte ons allemaal bewuster van het belang van rust, van echt luisteren en van tijd geven en gunnen.
Hierna nam Hester Dibbits het woord. Zij stond als lector aan de Reinwardt Academie, samen met mede oprichter van Imagine IC Marlous Willemsen aan de start van wat later Emotienetwerken is gaan heten. Deze methode, altijd in ontwikkeling, is bedoeld om gevoelens omtrent onderwerpen in een groep te kunnen delen op een wijze dat er gezamenlijke inzicht ontstaat in de diverse posities die er zijn en hoe veranderlijk deze ook kunnen zijn. Na een korte introductie gingen we aan de slag. Centraal op de Emotienetwerk-vellen werden diverse regenboog-vlaggen geplaatst. De ervaren moderatoren van Imagine IC en de Reinwardt Academie faciliteerden de sessies. Gemaakt vanuit netwerkdenken, heeft Emotienetwerken de deelnemers laten zien hoe de waarde die aan erfgoed toegekend wordt onlosmakelijk verbonden is aan gevoelens. In de nabespreking van de activiteit kwam naar voren dat het belangrijk is om emoties plek te geven in dergelijke gesprekken, juist om samen het er over te kunnen hebben wat er nou eigenlijk gebeurd in ‘dialoog’. Het was een voorproefje en de tijd was te kort.
Jules Rijssen, verzamelnetwerker van Imagine IC, nam de deelnemers vervolgens mee door de buurt. Op weg naar een hele speciale opening van het interdisciplinaire nieuwe kunstcentrum SHEBANG, stond hij stil bij diverse veranderingen in het landschap en de samenleving van Zuidoost. Eenmaal aangekomen bij SHEBANG waren de deelnemers enorm onder de indruk van het werk dat zichtbaar had gezeten in deze lokatie.
Samenvattend was het een geslaagde middag, deelnemers deden nieuwe inzichten op in wat verzamelen te maken heeft met participatie. Allemaal kijken wij uit naar het nader te plannen tweede deel van deze leerbijeenkomst, begin 2023.
Gastblog door Jonathan Even Zohar