(Thuis) Werken bij Imagine IC: Mischa “Stage lopen vanaf de keukentafel”

Dit keer in de serie '(Thuis) Werken bij Imagine IC' een blog van onze stagiaire Mischa. 

Stage lopen vanaf de keukentafel

Toen ik op 27 januari 2020 aan mijn vierdejaars stage begon bij imagine IC, had ik nooit verwacht dat ik deze stage vanaf 12 maart zou voortzetten vanuit mijn huiskamer. De vierdejaars stage is mijn laatste stage als Cultureel Erfgoed student. Het is een praktijkgerichte stap naar het werkveld, die vlak voor het afstuderen zorgt voor een dosis ervaring. Deze stage zou officieel tot 28 mei duren. Nu de maatregelen omtrent het coronavirus verlengd zijn tot 20 mei, betekent dit dat ik mogelijk nog maar 1 week ‘echt’ stage loop op het kantoor van Imagine IC. 

Voicemail: “We zijn tijdelijk gesloten”

Op 12 maart jl. kregen we het bericht dat het kantoor minimaal voor een week zou sluiten vanwege de uitbraak van het coronavirus. Een rare gewaarwording; “Gaan we echt dicht? Is het zo ernstig?”. Er moesten een aantal dingen geregeld worden voordat het kantoor zou sluiten. Een daarvan was het inspreken van onze voicemail met daarop het bericht dat we tijdelijk gesloten zouden zijn. Het was mooi hoe we direct overgingen op het regelen van zaken, terwijl er eigenlijk ook een vreemd gevoel van onzekerheid was. Ik zou het als een ‘unheimlich’ gevoel omschrijven. Gelukkig zouden we elkaar maar een week niet zien en daarna zou alles weer normaal zijn... Toch? 

Skype: “We zien elkaar”

Thuiswerken met Imagine IC: Mischa "Stage lopen vanaf de keukentafel"
Thuiswerken met Imagine IC: Mischa "Stage lopen vanaf de keukentafel"

Kort daarop kwam het kabinet met het bericht dat het land -in ieder geval- tot 28 april in een intelligente lockdown zou verkeren. Toen besefte ik de ernst van de situatie en de gevolgen daarvan. Voor mijzelf betekende dit onder andere dat ik een groot deel van mijn stage van achter mijn laptop aan de eettafel zou uitvoeren. Met het team van Imagine IC werd direct afgesproken dat we wekelijks een overleg zouden hebben. Dit overleg dient om elkaar te kunnen informeren en om te blijven sparren. Het overleg zorgt ervoor dat we elkaar blijven zien. En gelukkig maar!  

Inmiddels weten we dat de maatregelen zeker tot 20 mei 2020 duren. Dit lijkt me een goed besluit voor de volksgezondheid van Nederland. Maar natuurlijk vind ik het ook jammer dat ik mijn stage vanuit huis volbreng. Daarentegen denk ik dat mijn katten het ontzettend gezellig vinden; al die extra aandacht. 

Hoe ziet stage lopen vanuit huis er eigenlijk uit?

De werkdag bij Imagine IC begint gewoonlijk om 09.30 uur en duurt tot 17.30 uur. Voorheen moest ik anderhalf uur reizen om naar Amsterdam Zuidoost te komen. Nu ik geen reistijd heb sta ik gewoon om 07.45 uur op. Op een goede dag start ik met een half uurtje yoga. We moeten immers fit blijven! Op een minder goede dag sla ik de yoga over en denk ik: “Ach, ik kan ook nog even lekker op het balkon gaan zitten”. Meestal zit ik van maandag tot en met donderdag van 09.00 tot 17.00 uur achter mijn laptop. Ik begin met het checken van de mail. Tegenwoordig zijn er meer mails dan voor ‘coronatijd’.  

Thuiswerken met Imagine IC: Mischa "Stage lopen vanaf de keukentafel"
Thuiswerken met Imagine IC: Mischa "Stage lopen vanaf de keukentafel"

Lunchen met katten

Rond 12.00 ga ik lunchen... samen met mijn katten! Lunchen vond ik altijd het leukste moment van de dag bij Imagine IC. Dat ligt vooral aan het feit dat ik dan door de buurt kon lopen, de winkeltjes kon bekijken en de lekkerste eettentjes ontdekte. Want wat zijn er veel goede eettentjes in de Bijlmer. Ik werd me dan bewust van de omgeving en leerde de Bijlmer steeds beter kennen. Lunchtijd was fijn omdat ik dan met mijn collega’s kon zitten. Op die manier leerde ik iedereen beter kennen en was er de mogelijkheid om te sparren met elkaar over leuke ideeën. Nu lunch ik dus met twee harige beesten die alleen maar kunnen mauwen. De rest van de dag bevind ik mij tot 17.00 uur achter de laptop aan de eettafel. Tussendoor drink ik thee en wordt mijn laptop soms als kattenmand beschouwd.  

Digitaler’ dan digitaal

Het stageproject waar ik mij mee bezig houd is ‘Digitaal Dynamisch Documenteren’. Het doel was om een fysiek prototype te maken voor in de tentoonstellingsruimte van Imagine IC. Dit is nu uiteraard niet mogelijk. Gelukkig wordt er in samenwerking met de Waag hard gewerkt aan een online tool. Zo hebben we in een fijne onlinemeeting ideeën uitgewisseld en taken verdeeld. Ik houd mij momenteel bezig met het bedenken van een vragenlijst voor naast de tool, het verzamelen van deelnemers die de online tool willen testen, het schrijven van teksten voor in de tool en het naluisteren van audiofragmenten. Zodra de online tool gerealiseerd is zal ik, samen met Douwe-Sjoerd van de Waag, een onderzoek starten naar de ervaring van deelnemers van de online tool. 

Broodjes tempeh en linzensoep

Wat ik het meeste mis is de interactie met mijn collega’s op de werkvloer. Natuurlijk Skypen en bellen we. Maar niks is zo fijn als elkaar echt aan te kunnen kijken, samen te kunnen lunchen en tussendoor vragen te kunnen stellen aan elkaar. Ik hoop dat ik na 20 mei nog een paar dagen stage kan lopen vanaf een bureau op het kantoor in Imagine IC, en niet vanaf mijn eettafel in de huiskamer. Als dat kan dan ga ik genieten van het vroege opstaan, de lange reistijd en zelfs van het OV (denk ik). Dan ga ik broodjes tempeh en linzensoep halen voor de lunch. Dan ga ik mijn collega’s de hele dag lastigvallen met vragen... Gewoon omdat ik graag met ze wil praten. Hoe stom Corona ook is, ik kan nu wel meer genieten van dingen die eerder zo vanzelfsprekend leken. 

Lees hier de andere verhalen en interviews van 'Thuiswerken met Imagine IC".  

Geplaatst op
Delen

Gerelateerd

Geen zoekresultaten gevonden.