Videover­slag van de open­ing van rumah Tua — Onder­weg naar thuis op 9 mei 2024. Bek­ijk hier het fotover­slag

Rumah Tua – Onderweg naar thuis

De afgelopen jaren heeft Imag­ine IC, samen met het Tropen­mu­se­um (nu het Wereld­mu­se­um Ams­ter­dam), onder­zoek gedaan naar thuis­gevoel en het mak­en van een thuis. In dit tweede hoofd­stuk van Ik weet waar je huis woont nemen acht co-cura­toren van Molukse afkomst het heft in eigen han­den.  

Met de ten­toon­stelling Rumah Tua — Onder­weg naar thuis reflecteren zij op het creëren van een thuis­gevoel. Een gevoel dat als een navel­streng ver­bon­den is aan een pijn­lijke geschiede­nis en tegelijk­er­ti­jd aan krachtige cul­turele ele­menten zoals het vooroud­er­lijk huis op de Molukken, de over­dracht van ken­nis en ver­halen en het in stand houden van gebruiken en rit­ue­len. De verbind­ing met jezelf, je vooroud­ers en je omgev­ing staat hier­bij cen­traal — een gevoel dat de figu­urlijke sleu­tel is van je thuis.  

Rumah Tua - Onder­weg naar thuis was vanaf 10 mei tot 26 sep­tem­ber 2024 te zien bij Imag­ine IC.  

Radio Oras:

Tij­dens de uitzend­ing van Pat­ulele ‑een maan­delijks pro­gram­ma over kun­st en cul­tu­ur op de Molukse zen­der Radio Oras- Vertelt Verza­mel­netwerk­er Zoë over de samen­werk­ing met het team co-cura­toren van de ten­toon­stelling Rumah Tua – Onder­weg naar thuis. Een van onze co-cura­toren Jaïr Pat­tipeilo­hy belt in om te vertellen over hoe de ver­schil­lende ver­halen bij elka­ar zijn gekomen.

 

Een ander perspectief

In de uitzend­ing van Een ander per­spec­tief van maandag 6 mei 2024 inter­viewen Verza­mel­netwerk­ers Jules Rijssen en Zoë van Ree twee van de co-cura­toren van de ten­toon­stelling Rumah Tua. Manoah Salam­pessy en Sacha de Jong vertellen bei­de over zow­el hun spir­ituele als fysieke Rumah Tua door mid­del van eigen ervarin­gen.  

Audio fragmenten uit de tentoonstelling

Manoah Salem­pessy over zijn eerste bezoek aan zijn Rumah Tua op Suli, Ambon. De rit­uele inwi­jd­ing en ver­welkom­ing door fam­i­lie op deze plek.

Otto Sahure­ka vertelt het ver­haal van de aankomst van zijn opa in Ned­er­land en zijn eigen ver­bon­den­heid met thuis.

Shaïra Malawauw over haar eerste bezoek aan Aboru — de plek van haar Rumah Tua — waar haar opa Junus Malawauw van­daan komt.

Sipo­ra Ubro vertelt over ‘Sir­ih Pinang, ook wel Manur Nit in het Bahasa Kei. Sym­bol­isch voor de over­dracht van vooroud­er­lijk cul­tureel erf­goed naar de vol­gende gen­er­aties.

Rumah tua, ver­taald als “oud­er­lijk huis” in het Maleis, over­sti­jgt een­voudig­weg een fysieke locatie; het belichaamt een ker­naspect van onze iden­titeit, een bron van erf­goed en een sym­bool van ver­bon­den­heid. In de Ned­er­landse samen­lev­ing dra­gen wij, als Molukkers, niet alleen onze per­soon­lijke ver­halen, maar ook die van onze vooroud­ers met ons mee.

Rumah tua werpt een schi­jn­wer­p­er op dit unieke per­spec­tief door de ogen van de derde, vierde en vijfde gen­er­atie Molukse jon­geren. Geworteld en opge­groeid in Ned­er­land, strekken onze wor­tels zich echter uit tot de Molukse archipel, waar onze oud­er­lijke huizen staan. Dit project onder­zoekt de com­plexe dynamiek van iden­titeit, thuis­gevoel en erf­goed­be­houd bin­nen de Molukse dias­po­ra. Het houdt ons een. Het houdt de kern van ons Moluks-zijn, com­pact. En zo com­pact als we hier zit­ten, met elka­ar, zo com­pact moet het bli­jven. Zoals onze vooroud­ers andere volk­eren uitn­odig­den op onze witte stran­den, zo nodi­gen wij jul­lie uit om de ten­toon­stelling te bekijken.

Tentoonstelling gemist? Check hier wat snippets: 

Colofon

Ik weet waar je huis woont — Rumah Tua kon alleen tot stand komen door de inzet en bij­dra­gen van: Maxime Erkens, Sacha de Jong, Shaïra Malawauw, Rid­hwan Ohorel­la, Jaïr Pat­tipeilo­hy, Nafahry Pratt, Urias Rahak­bauw, Manoah Salam­pessy en Sipo­ra Ubro..

Real­isatie: Imag­ine IC

Vor­mgev­ing: Sam­my Bartens 
Fotografie: Lesli Tai­hut­tu
Videografie: Dave Mas­baitoe­boen
Tech­niek: Daniell Lenis van EAVS
Met dank aan Sticht­ing Buah Hati en Kerge­bouw Anugerah. 

Imag­ine IC wordt gefi­nancierd door het Ams­ter­dams Fonds voor de Kun­st. Ik weet waar je huis woont maakt onderdeel uit van het nationale onder­zoek Press­ing Mat­ter. Hier wordt onder­zocht hoe kolo­niale objecten kun­nen bij­dra­gen aan de omgang met het kolo­niale verleden en de door­w­erk­ing daar­van in de huidi­ge en toekom­stige maatschap­pij, zow­el nation­aal als internationaal.