“Superdiversiteit, nu ook in Nederland!”

Op 1 juni 2010 organiseerde Imagine IC in samenwerking met Kosmopolis Rotterdam een ‘Vooruitblik‘ over superdiversiteit. Het debat “Superdiversiteit, nu ook in Nederland!” onderzocht de culturele en maatschappelijke toepassingen van de theorie van Steven Vertovec (VK/Duitsland) beschreven in “Super-diversity and its implications”. Bekijk het verslag en referaat van Liesbeth Levy

Superdiversiteit is de diversiteit die het gevolg is van migraties van na 1991, die worden gekarakteriseerd door een enorme toename in de diversiteit aan nationaliteiten, motieven en modaliteiten voor migratie, en aan soorten aanwezigheid in de ontvangende gemeenschap, waardoor bestaande modellen om diversiteit in Europa te beschrijven, die verschillen met name etnisch definiëren, niet meer passen. Mensen verschillen van elkaar, en herkennen elkaar, steeds meer in taal, geloof, lifestyle, maatschappelijke positie en juridische status. Vertovecs theorie is inmiddels toegepast in de beleidsplannen van een aantal grote gemeentes in Europa.

Jan Blommaert introduceerde op 1 juni de theorie en zijn maatschappelijke toepassingen. Recent organiseerde hij met Steven Vertovec voor de European Science Foundation de werkbijeenkomst ‘The effects of Super-diversity in Europe’. Onder voorzitterschap van Jan Jaap Knol, directeur  van het Fonds voor Cultuurparticipatie, verkenden vervolgens Irene van Renselaar (Historisch museum Rotterdam), Liesbeth Levy en het publiek de toepassingen van superdiversiteit in de culturele praktijk.

Geplaatst op
Delen

Gerelateerd

De mode van mevrouw Maasdamme bij Imagine IC ism Modemuze
Inventarisatie collectie Maasdamme

Publiek gesprek

Verslag: De mode van mevrouw Maasdamme

Kempering: Modern Monument

Publiek gesprek

Co-collectielab verslag: Collectie Kempering

Kempering: Modern Monument
Let's Talk Listening fotoverslag Imagine IC 20 jaar door Paco Nunez
Privé: Imagine IC 20 jaar!

Publiek gesprek

Fotoverslag: Let’s Talk Listening jubileum seminar 20 jaar Imagine IC

Op 19 november 2018 presenteert Imagine IC de Grote Finale van de serie Stadsgevoel inclusief een excursie richting de Kempering garage in de Amsterdamse Bijlmermeer.
Diversen

Publiek gesprek

Stadsgevoel #5: Negotiating Heritage in Emotion Networks: the Kempering case

Emotienetwerken plek aan de onderhandelingstafel
Diversen

Publiek gesprek

Emotienetwerken: plek aan de onderhandelingstafel

Stadsgevoel #4: verzet in de 50-jarige Bijlmer
Zwart Beraad

Publiek gesprek

Stadsgevoel #4: verzet in de 50-jarige Bijlmer