Project: Diversen

Stadsgevoel #2: Het Nationaal Monument Slavernijverleden

Het slavernijmonument in het Amsterdamse Oosterpark bestaat 15 jaar. Het heeft de herdenking van het slavernijverleden in de stad letterlijk op de kaart gezet en daarbij sterk uiteenlopende emoties tastbaar gemaakt. Is het monument een platform waarop mensen elkaars verschillende gevoelens over het slavernijverleden en zijn nasleep leren kennen en delen? Op 20 juni gaan erfgoedprofessionals en erfgoedmakers hierover met elkaar in gesprek in Stadsgevoel 2, een programma van Imagine IC, Reinwardt Academie en NiNSEE.

Met Professor Emeritus Gloria Wekker (Universiteit Utrecht), Antoin Deul (NiNSEE), Yvonne van Genugten (Indisch Herinneringscentrum), Imara Limon (Amsterdam Museum), Boris van Berkum (kunstenaar), Ivette Forster (Kwaku en Keti Koti Festival), Onias Landveld (opiniemaker), Martin Verbeet (buurtwoner Amsterdam Oost) en Marvin Hokstam (hoofdredacteur van Afromagazine). Presentatie is in handen van Dr. Valika Smeulders.

Emoties
Loop je warm voor de jaarlijkse herdenking van het slavernijverleden? Of doet dat noch het monument je wat? Heb je overlast van de toeloop in je buurt? Of zou je er juist óók wel heen willen, maar vraag je je af: van wie is het monument eigenlijk? En wat mag of moet je voelen bij de herdenking van het slavernijverleden om er deel aan te kunnen hebben?

Imagine IC - Stadsgevoel 2 - Het Nationaal Monument slavernijverleden -44 © Les Adu 2017 kopie

Foto's Les Adu

Erfgoed
Op 20 juni van 16.00 tot 19.00 uur verkent Imagine IC in samenwerking met Reinwardt Academie en NiNsee welke gevoelens over het Nationaal Monument en de herdenking van het slavernijverleden betekenis geven aan dit erfgoed. Hoe kunnen we de emotionele diversiteit ervan vruchtbaar maken? Hoe kunnen het monument en zijn rituelen een vertrekpunt zijn voor inzicht in andermans emoties en de verandering van posities ten opzichte van anders-voelenden en de herdenking of het monument zelf? En zijn álle gevoelens OK?

Stadsgevoel #2: Het Nationaal Monument Slavernijverleden
Stadsgevoel #2: Het Nationaal Monument Slavernijverleden

Praktische info
Kaarten (inclusief koffie/thee/water en een borrel-met-barra) kosten: Euro 15,-
Kaarten zijn verkrijgbaar op 20 juni u kunt zowel contant als met pin betalen aan onze deur op basis van een reservering via info@imagineic.nl.
Locatie: Imagine IC, Bijlmerplein 393, 1102 DK Amsterdam. 5 minuten lopen vanaf station Bijlmer/Arena.

Stadsgevoel, Emoties in erfgoedwerk is een serie van events over hoe we erfgoed maken en delen in de superdiverse stad van nu. De serie wordt georganiseerd door Imagine IC in vaste samenwerking met de Reinwardt Academie. Op 20 juni is ook het NiNsee partner.

Geplaatst op
Delen

Gerelateerd

De mode van mevrouw Maasdamme bij Imagine IC ism Modemuze
Inventarisatie collectie Maasdamme

Publiek gesprek

Verslag: De mode van mevrouw Maasdamme

Kempering: Modern Monument

Publiek gesprek

Co-collectielab verslag: Collectie Kempering

Kempering: Modern Monument
Let's Talk Listening fotoverslag Imagine IC 20 jaar door Paco Nunez
Privé: Imagine IC 20 jaar!

Publiek gesprek

Fotoverslag: Let’s Talk Listening jubileum seminar 20 jaar Imagine IC

Op 19 november 2018 presenteert Imagine IC de Grote Finale van de serie Stadsgevoel inclusief een excursie richting de Kempering garage in de Amsterdamse Bijlmermeer.
Diversen

Publiek gesprek

Stadsgevoel #5: Negotiating Heritage in Emotion Networks: the Kempering case

Emotienetwerken plek aan de onderhandelingstafel
Diversen

Publiek gesprek

Emotienetwerken: plek aan de onderhandelingstafel

Stadsgevoel #4: verzet in de 50-jarige Bijlmer
Zwart Beraad

Publiek gesprek

Stadsgevoel #4: verzet in de 50-jarige Bijlmer