Project: Diversen

Gedeelde geluiden

Gedeelde geluiden

Prof. Moore is hoofd van de School of Creative Arts en Technologies aan Ulster University. Hij roept op tot meer onderzoek naar de betekenis van geluid in ons dagelijks leven. ‘Je oren kun je niet uitzetten.’ Paul Moore ging met erfgoedprofessionals en andere makers en belevers van stadsgeluiden, in gesprek over de relatie tussen geluid en identiteit. 'Net als liedjes en taal, heeft geluid op straat impact op wie wij zijn.’ Onder de titel ‘Gedeelde geluiden’ is dit evenement de tweede aflevering van de serie ‘Immaterieel erfgoed met Prik’. Bekijk het Engelstalige verslag 'Gedeelde Geluiden'. Het volledige programma en het Parool artikel 'Zuidoost heeft fijne sound' is hier te vinden.

Het gevoel van het geluid van straatvoetbal en klokkenspel
Paul Moore reageerde op twee geluidscases die u en hem werden voorgelegd. Straatvoetballers Bouchra Aitl’hou en Edward van Gils lieten het geluid van de bal horen en vertelden hoe het hen in het lijf is gekropen. Dat geldt ook voor het geluid van het carillon. Boudewijn Zwart, stadsbeiaardier van (onder meer) Amsterdam en president van beiaardiervereniging Eurocarillon presenteerde zijn vaardigheid op een mobiel carillon en vertelde wat het gehoorde resultaat daarvan met hem doet.

Presentatie en panel
De presentatie van het Engelstalige programma was in handen van antropoloog Jordi Halfman. Op uitnodiging van Imagine IC deed zij voor haar masterscriptie aan de UvA onderzoek naar het geluid van straatvoetbal voor het project ‘Panna’s en Akka’s’ dat tot maart 2014 is te zien en te horen. Voor de bespreking van geluid als collectieve emotie en immaterieel erfgoed werd zij bijgestaan door Hester Dibbits en Annemarie de Wildt. De Wildt is conservator in het Amsterdam Museum, waar zij eerder dit jaar de installatie ‘Het geluid van Amsterdam’ opende. Dr Dibbits is etnoloog, Lector aan de Reinwardt Academie en hoofd van het Master Programme of Museology.

Immaterieel erfgoed met 'Prik'
In 2012 ratificeerde Nederland het UNESCO-verdrag voor de bescherming van immaterieel erfgoed. De stad Amsterdam vroeg Imagine IC om bij te dragen aan theorie en praktijk van dit erfgoed vanuit het perspectief van de grote stad en jongeren.

In vaste samenwerking met de Reinwardt Academie en medegefinancierd door het Mondriaanfonds, voert Imagine IC een reeks verkenningen uit onder de titel ‘Immaterieel erfgoed met prik’. Op 20 juni jl. richtte aflevering 1 zich op nieuwe en oude tradities van herdenking van slavernijverleden; Prof. Saidiya Hartman (Columbia University, NY) besprak de grote betekenis van onvertelde verhalen.

Geplaatst op
Delen

Gerelateerd

De mode van mevrouw Maasdamme bij Imagine IC ism Modemuze
Inventarisatie collectie Maasdamme

Publiek gesprek

Verslag: De mode van mevrouw Maasdamme

Kempering: Modern Monument

Publiek gesprek

Co-collectielab verslag: Collectie Kempering

Kempering: Modern Monument
Let's Talk Listening fotoverslag Imagine IC 20 jaar door Paco Nunez
Privé: Imagine IC 20 jaar!

Publiek gesprek

Fotoverslag: Let’s Talk Listening jubileum seminar 20 jaar Imagine IC

Op 19 november 2018 presenteert Imagine IC de Grote Finale van de serie Stadsgevoel inclusief een excursie richting de Kempering garage in de Amsterdamse Bijlmermeer.
Diversen

Publiek gesprek

Stadsgevoel #5: Negotiating Heritage in Emotion Networks: the Kempering case

Emotienetwerken plek aan de onderhandelingstafel
Diversen

Publiek gesprek

Emotienetwerken: plek aan de onderhandelingstafel

Stadsgevoel #4: verzet in de 50-jarige Bijlmer
Zwart Beraad

Publiek gesprek

Stadsgevoel #4: verzet in de 50-jarige Bijlmer