Project: Diversen

Spoken Slavery

Immaterieel erfgoed met 'Prik' # 1

Van maart tot en met augustus 2013 droeg Imagine IC met de expositie Spoken Slavery en publiek gesprek "Prik" bij aan de herdenking van de afschaffing van de slavernij in Nederland. In spoken word producties bespraken leerlingen van het Bindelmeercollege aan de hand van slavernijdocumenten uit het Stadsarchief Amsterdam de actualiteit van het slavernijverleden in hun dagelijks leven. Die actualiteit spreekt ook uit de eigentijdse tradities van herdenking. Dit was het onderwerp van 'Immaterieel erfgoed met 'Prik', een verkenning die Imagine IC in de middag van 20 juni in samenwerking met de Reinwardt Academie organiseerde over immaterieel erfgoed van slavernijverleden. Bekijk het persbericht van 'Prik'. Een uitgebreid verslag is hier te downloaden. 

Een aantal bezoekers over Spoken Slavery:
'Beste slavernij debat in de Bijlmer ever!'
Annet Zondervan, directeur van Centrum Beeldende Kunst Zuidoost

‘Zeer geapprecieerd’ Prof. Dr Gloria Wekker, emeritus hoogleraar aan de Universiteit Utrecht.

'Een even aantrekkelijke als compacte expositie', Dr. Aspha E. Bijnaar, wetenschappelijk onderzoeker aan Nationaal instituut Nederlands Slavernijverleden en erfenis (NiNsee)

'Prik'1 
Op 20 juni organiseerde Imagine IC Immaterieel erfgoed met 'Prik' 1: een verkenning van immaterieel erfgoed van de geschiedenis en afschaffing van de slavernij in Nederland in samenwerking met de Reinwardt Academie. Vele herdenkingen zijn hard op weg om als nieuwe traditie een plek te veroveren in de samenleving; tegelijkertijd lijken zij in hun programmering vol 'traditionele' gerechten en muziek, ook een bijdrage te leveren aan het levend houden van 'oude' tradities. Of bestaan er eigenlijk helemaal geen oude tradities? De bijeenkomst onderzocht het concept 'traditie' aan de hand van de case van herdenkingen van slavernijverleden.

Imagine IC ondernam deze verkenning als de eerste in een nieuwe serie verkenningen over definities en methodologie van immaterieel erfgoed. De gemeente Amsterdam heeft Imagine IC in het nieuwe kunstenplan 2013-2016 gevraagd zich, tegen de achtergrond van de Nederlandse ratificatie van het UNESCO-verdrag voor immaterieel erfgoed, verder te ontwikkelen als kennispartner op terrein van verzamelen, presenteren en bewaren van immaterieel erfgoed.

De verkenning werd mede voorbereid in een workshop met masterstudenten museologie van de Reinwardt Academie. Hierin daagde Markus Balkenhol, promovendus aan het Meertens Instituut, hen uit om over het onderwerp frisse stellingen te formuleren. Markus Balkenhol adviseerde vanuit zijn onderzoek naar het cultureel geheugen van de slavernij Imagine IC en de Reinwardt Academie over dit aspect van de redactie van de verkenning.

Het gesprek over de dynamiek rond tradities kan op tal van manieren worden gevoerd. In deze eerste verkenning gingen we niet direct op zoek naar antwoorden, maar beperkten we ons tot een zoektocht naar de juiste vragen, met een bont gezelschap van erfgoedprofessionals, studenten, etnologen, antropologen, kunstenaars en andere belangstellenden.

Erfgoededucatie en expo
Van 11 tot en met 15 maart liepen 15 vmbo-leerlingen van het Bindelmeercollege in Amsterdam Zuidoost een maatschappelijke stage bij Imagine IC. In een gevarieerd programma vormden ze zich een beeld van de geschiedenis van slavernij, kozen ze uit de collectie slavernijdocumenten van het Stadsarchief Amsterdam en onder leiding van Aspha Bijnaar en Mark Ponte archiefitems die hen aanspreken. Samen met Zanillya namen ze zelf gemaakte raps op waarin ze verwoorden wat de actuele betekenis van de stukken en de geschiedenis voor hen is.

Op 20 juni om 16:00 uur openden ze op de bibliotheekvloer van het huis van Imagine IC en de OBA in gebouw ZOMIXED in Zuidoost een expositie waarin de gekozen stukken, samen met uitgebreide archiefinformatie én de raps waren te zien en horen. De expo was tot 31 augustus 2013 bij Imagine te zien.

Geplaatst op
Delen

Gerelateerd

De mode van mevrouw Maasdamme bij Imagine IC ism Modemuze
Inventarisatie collectie Maasdamme

Publiek gesprek

Verslag: De mode van mevrouw Maasdamme

Kempering: Modern Monument

Publiek gesprek

Co-collectielab verslag: Collectie Kempering

Kempering: Modern Monument
Let's Talk Listening fotoverslag Imagine IC 20 jaar door Paco Nunez
Privé: Imagine IC 20 jaar!

Publiek gesprek

Fotoverslag: Let’s Talk Listening jubileum seminar 20 jaar Imagine IC

Op 19 november 2018 presenteert Imagine IC de Grote Finale van de serie Stadsgevoel inclusief een excursie richting de Kempering garage in de Amsterdamse Bijlmermeer.
Diversen

Publiek gesprek

Stadsgevoel #5: Negotiating Heritage in Emotion Networks: the Kempering case

Emotienetwerken plek aan de onderhandelingstafel
Diversen

Publiek gesprek

Emotienetwerken: plek aan de onderhandelingstafel

Stadsgevoel #4: verzet in de 50-jarige Bijlmer
Zwart Beraad

Publiek gesprek

Stadsgevoel #4: verzet in de 50-jarige Bijlmer