Imagine IC gaat voor erfgoeddemocratie

Project: Saya en koto: lagen van stof en van tijd

Verzamelen

Het Koto-gevoel: verzamelbijeenkomst over ‘your best Sunday dress’

Op zon- en feestdagen dragen vele Afrikaans-Surinaamse én – Antilliaanse vrouwen graag een Koto/Saya met Angisa/Lensu. Dit zijn niet zomaar kledingstukken. Ze staan centraal in een cultuur van stoffen kiezen, patroontekenen, naaien, vouwen, draperen, mooi maken en het actief uitdragen van erfgoed. Ze communiceren grote en kleine emoties aan iedereen die de draagster er uiteindelijk in ziet.

Bovendien vertellen ze een lange geschiedenis. Ook wordt er door hedendaagse ontwerpers volop geëxperimenteerd en worden er zowel in het Caraïbisch gebied als in Nederland shows georganiseerd. Maar er is ook stevig debat: over het belang van tradities en de grenzen van vernieuwing. Want de vraag is: hoe houden we precies dit levende erfgoed in ere?

Imagine IC en het RCMC/Tropenmuseum willen met jou deze kleding verkennen. Wat vertel jij met je dracht? Wat wil je delen over de rituelen van het aankleden? Over vouwtechnieken? Of misschien ben jij hiermee minder bekend. Kom dan toch en vraag alles wat je altijd al wilde weten over deze bijzondere kledingstukken van Caraïbische snit.

Koto-show Emancipatieviering 1 juli 1973 Virginia, Gisela, Eugenie © Eugenie Falix

Verzamelbijeenkomst Het Koto-gevoel

Datum: dinsdag 12 maart 2019
Tijd: 18.00 – 19.30 uur, inloop vanaf 17.30 uur
Locatie: OBA Imagine IC, Bijlmerplein 393
Toegang: gratis, aanmelding via jules@imagineic.nl
Meer info: Jules Rijssen 020-489 48 66

Een klein hapje en een drankje worden geserveerd.

De bijeenkomst wordt filmisch vastgelegd voor het buurtarchief. Mocht u bezwaar hebben gefilmd te worden, laat het ons van tevoren weten.

Beeld: Koto-show Emancipatieviering 1 juli 1973 Virginia, Gisela, Eugenie © Eugenie Falix