Stadsdieren

Van 10 tot 15 april 2015 onderzochten vmbo leerlingen van Bindelmeer College in ‘Stadsdieren’ het dierenrijk in de eigen buurt.

Hun belevingen documenteerden zij in maskers, dialogen en theater. Het startpunt van de werkweek was de reiger, als eeuwenoude bewoner van Het reigersbos in de Bijlmer en object in de vaste opstelling Bijlmer Meer, Vitrine van Zuidoost bij Imagine IC. In samenwerking met een fotograaf, een stadsbioloog, een specialist in taxidermie, een specialist in dierenverhalen voor theater en een tentoonstellingsvormgever verdiepten zij zich in het onderwerp.

De jongeren kregen de mogelijkheid om het dierenrijk uit hun directe omgeving op een aansprekende manier te ontdekken. Stadsdieren’ komt voort uit de samenwerking tussen Imagine IC en het Bindelmeer College waarin erfgoedontwikkeling centraal staat. Jaarlijks laten we 20 vmbo-leerlingen op een inspirerende wijze kennis maken met wisselende thema’s uit hun directe leefomgeving. De leerlingen krijgen de kans om te werken met professionals en zich te verdiepen in wisselende thema's uit hun leefomgeving, samen werken zij aan de realisatie van een eigen tentoonstelling.

Die tentoonstelling wordt nu gepresenteerd in de Openbare Bibliotheek Reigersbos. Hiervoor was hij te zien bij Imagine IC / Openbare Bibliotheek Bijlmerplein en het Bindelmeer College. Hier werd de presentatie ingezet in de biologielessen van andere klassen.

Verder verzorgt Imagine IC voor 2018 een bezoekprogramma voor klassen en scholen. Het doel is om leerlingen te laten reflecteren op hoe hun leeftijdgenoten kijken naar het thema en hoe daar een eigentijdse invulling aan gegeven wordt.

Een vast onderdeel van de werkweek is een bezoek aan erfgoedcollecties. Zo brachten deelnemers van eerdere edities een bezoek aan het Bijbelsmuseum (Believe it or Not), het Stadsarchief (Spoken Slavery), de Hortus Botanicus (Flower Power) en het Tassenmuseum Hendrikje (Project Priceless). Dit jaar is een samenwerking aangegaan met Artis en de vogelopvang de Toevlucht in Zuidoost. Tijdens ‘Stadsdieren’ bieden we jongeren eigentijdse inzichten in formele natuurhistorische collecties van de stad en doen zij voorstellen voor actuele aanvullingen hierop.

Samen met onze formele collectiepartner Artis vinden wij het van belang om de leefwereld van deze leerlingen uit Zuidoost te verbinden aan die van anderen.

Delen

Alles over dit project

Zodra er projectactiviteiten zijn vind je ze hier.