Proosten met Daniël — ’t welvaaren van de Bylmermeer

Glazen lijken heel gewoon, maar ze vertellen vaak bijzondere verhalen. Vroeger al. En nu nog. Niet alleen herdenken ze bijzondere momenten of bijzondere prestaties. Met opdrukken van merken, bedrijven of clubs herkennen we ze in onze keukenkastjes. Maar ook zonder opdrukken weten we soms precies welk glas bij welk moment op tafel stond.

In 1751 schafte dijkgraaf Daniël Hooft vermoedelijk een kelkglas aan ter gelegenheid van de drooglegging van het Bijlmermeer. Het glas toont een versiering van het wapen van de gelijknamige plaats. Die was nog klein, maar droog en klaar voor de toekomst. Boven het wapen staat: ’t Welvaaren van de Bylmermeer.’ Het oude glas is afkomstig van het Amsterdam Museum en is nu te bewonderen in de Bijlmer.

Daarnaast is de glazen bokaal te zien die Ajax van Sunderland AFC kreeg vanwege  het Amsterdam Tournament; een voetbaltoernooi ter ere van 700 jaar Amsterdam. Andere glazen objecten uit de buurt zijn een champagnefles met een aquarel van het bekende ING gebouw ‘Het Zandkasteel’ - dit bouwwerk is onlangs uitgekozen als gemeentelijk monument - en een karaf afkomstig uit de eerste porseleinfabriek van Nederland gevestigd in Weesp.

Dit jaar viert de Bijlmer zijn 50e verjaardag als Amsterdamse buurt. Is Daniëls wens uitgekomen? En waar wil jij op proosten? Vertel het ons en doe er een Bijlmers glas bij. Een glas met opdruk. Of met een goed verhaal. Het mag lelijk zijn. Oud of nieuw. Mail, bel of spreek ons aan.

Proost mee met Daniël op de Bijlmer!

Delen

Alles over dit project

Zodra er projectactiviteiten zijn vind je ze hier.