Panna’s en akka’s

Van juli 2012 tot en met het voorjaar van 2013 nam Imagine IC je mee in de wereld van straatvoetbal.

In Panna’s en Akka’s presenteert Imagine IC de Nederlandse straatvoetbalcultuur als een erfgoedgemeenschap. Vandaar de slogan Panna’s en Akka's, bewaar als erfgoed! Als pionier in actueel samen leven nemen wij het voortouw om te laten zien waarom de straatvoetbalcultuur en zijn identiteit belangrijk is voor heden en toekomst.

Het project bestaat uit drie onderdelen:
1. verzamelen en verbeelden van straatvoetbalverhalen;
2. presenteren en bewaren van verhalen in onze expo zaal en mobiele varianten; en
3. toevoegen van eigen verhalen.

Panna’s en Akka’s bestond uit verschillende voetbalclinics, een straatvoetbaltoernooi, fotografie workshops, een buurtsymposium en een fototentoonstelling van Guus Dubbelman.

Van Nike pleintje naar Amsterdam Arena
De Nederlandse straatvoetbalcultuur is bekender in het buitenland dan in Nederland zelf. Bekende straatvoetballers als Edje van Gils, Calvin Blankendal, Rocky Hehakaija, Wasi Malik en Bouchra Aitl’hou vliegen de wereld rond om ‘soccer skills’ aan anderen over te dragen. Zij geven clinics in Dubai. En zijn met Lionel Messie te zien in FIFA Street,  een game over authentiek straatvoetbal.   Voetbalpleintjes als Balboaplein, Iepenplein en Louis de Visserplein zijn plekken van voetbalinnovatie; nieuwe trucjes worden hier ontwikkeld. Uiteindelijk nemen sterspelers als Zlatan Ibrahimovic en Christian Ronaldo hun skills over. Bekijk hoe het Nederlands straatvoetbalteam alle teams verslaat in ‘Straatvoetbal Interlands’.

Inzoomen op codes en modes

Tegelijkertijd is er in deze cultuur sprake van een ander soort innovatie, sociale innovatie. Imagine IC zoomt in op de vorm van actueel samen leven die het straatvoetbal ontwikkelt. Bij straatvoetbal zijn verschillen in geloof, culturele achtergrond en sociaal-maatschappelijke status onbelangrijk. Iedereen voetbalt, deelt skills en heeft respect voor elkaar. Het is een broedplaats voor nieuwe codes, modes en rituelen. De codes en modes van straatvoetbal zijn niet voor iedereen te zien. In Panna’s en Akka’s maakt IC het onzichtbare zichtbaar.

Panna’s en Akka’s is een project van Imagine IC in samenwerking met Street Athletics, Universiteit van Amsterdam, Circus Family, Street Kings, Funtrax, Foam, Van Eesteren Museum, Stichting Dock en Skybox.

Het project wordt gefinancierd door: Stadsdeel Zuidoost, Stadsdeel Nieuw West en VSBfonds.

In de media

Delen

Alles over dit project

Zodra er projectactiviteiten zijn vind je ze hier.