In Ganzenhoef zit al bijna 50 jaar Toko Kai Hing. Een begrip in Amsterdam Zuidoost en ver daarbuiten. De oudste winkel en het oudste familiebedrijf van winkelcentrum Ganzenhoef. Binnen in de winkel heeft de tijd stil gestaan; het is georganiseerde chaos, er lijkt geen systeem te zijn, maar niks is minder waar.
De charismatische ‘Omoe’, de oprichter van Kai Hing, staat met zijn 80 jaar nog altijd in de winkel en weet precies waar alles staat. Hij schakelt moeiteloos van het Sranangtongo, naar Nederlands, en andere talen en verwelkomt elke klant met een warme lach. Het is een lokaal icoon waardoor mensen uit heel het land die ooit in de buurt hebben gewoond, graag omrijden om Omoe even gedag te zeggen. De winkel fungeert daarmee als een belangrijke ontmoetingsplek, een huiskamer.
Niet zomaar een Omoe is een viering van de verschijning ‘Omoe’ (koosnaam voor als er een sterke band is met de winkelier) en het verdwijnende fenomeen van ‘de buurtwinkel’, dat zwaar onder druk staat in de moderne samenleving. Het is hier ook een viering van de eerste generatie Bijlmerbewoners die, ondanks de vele uitdagingen, als stepping-stone en stonfutu (steunpilaar) de generaties die erna hebben geholpen.
Voor veel klanten is het een plek van grote betekenis, een betekenis die nooit is vastgelegd. Vele generaties groeiden op met deze toko of vergelijkbare buurtwinkels. Maar de veranderende buurten, nieuwe generatie bewoners, de snelheid van leven en de rol van de grote supermarktketens zorgen dat het bestaan van deze plekken steeds meer in het nauw komen.
Met dit project wordt de betekenis van de buurtwinkel gevangen als onderdeel van de collectie Amsterdam. Het is daarmee een ode aan de Omoes, aan Kai Hing maar ook aan alle buurtwinkels die een vergelijkbare rol spelen in de buurten van de stad en het land.
Dit project is een initiatief van het collectief Robbert Doelwijt Sr. Robbert Doelwijt Jr., Charissa Doelwijt en Liz Dautzenberg. De verzamelgesprekken en de tentoonstelling worden gerealiseerd in samenwerking met Imagine IC.