Mijn God

Imagine IC opende op 14 vanaf september 2012 de video-installatie Mijn God, in samenwerking met kunstenaar Kostana Banovic. Kostana Banovic is geïntrigeerd door actuele gelovigheid en rituelen. In succesvolle filmwerken als May I Enter (2010) en Ploha (2008) verkent en verbeeldt ze deze thema’s in respectievelijk Salvador-Bahia en Sarajevo. Op uitnodiging van Imagine IC werkte ze haar thematiek voor het eerst in haar loopbaan uit in Nederland – iets dat ze met de groeiende rol en invloed van geloof in ons land al langer heel graag wil. Kostana Banovic deed voor Mijn God veldonderzoek in en vanuit Amsterdam Nieuw-West en Amsterdam ZuidoostMijn God stond tot en met 3 maart 2013 bij Imagine IC. Bekijk het persbericht en de opening met Rikko Voorberg, Brainpower, Zanillya en andere gasten.

‘In Nederland mag je niet katholiek zijn. Alleen achter de voordeur’, zei Mariska Obán, hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad, op 24 oktober 2011 in De Volkskrant. Mijn God onderzoekt en presenteert de dynamische relatie tussen religie en het publieke domein in Nederland. Decennialang heette het inderdaad ‘echt Nederlands’ om religie thuis te laten. Maar intussen staat het publieke domein, mede onder invloed van immigratie en globalisering, zichtbaar en hoorbaar bol van het geloof: de zelfbewuste manifestatie van gelovigen – met gospelfestivals, tv-preken of hoofddoeken – genereert opinie en debat.

Boek expo Mijn God

Mijn God verzamelt en verbeeldt samen met vele jonge vertellers hun eigentijdse verhalen over geloof in zijn publieke praktijk én zijn private inspiratie. Het project bood op 14 schermen persoonlijke kennismakingen met diverse islamitische en christelijke overtuigingen en maatschappijvisies. Met de presentatie van deze beeldverhalen op uiteenlopende plekken wilden Imagine IC en Kostana Banovic bijdragen aan gedeelde kijken op, en gevoelens van nieuw Nederlanderschap, in deze tijden waarin dat onder druk van vele onzekerheden staat.

Imagine IC ontwikkelde in samenwerking met een jongerenredactie bij Mijn God een korte serie debatten. Het eerste debat was in oktober 2012 en ging over ‘Het geluid van het geloof’. Memhpis Film & Television produceerde een documentaire film produceren die Kostana Banovic voorbereidde op basis van het idee en het veldonderzoek van Mijn God.

Met dank aan


Delen

Alles over dit project

Zodra er projectactiviteiten zijn vind je ze hier.