Leip! Alles over stadse babbels

Mattie of kerel? Mazzel of laters? Awkward of leip? Hoe je met elkaar praat, laat horen wie je bent – maar ook tegen wie je het hebt. Vooral jongeren experimenteren met spreekvormen die geen ‘standaard Nederlands’ heten. Hoe gaat dat? En welke emoties roepen woord- en taalvariaties op bij hen zelf en bij wie naar hen luistert? Samen met bekende en minder bekende taalgebruikers in de stad verzamelt Imagine IC ‘straattaal’ en zijn veranderende betekenissen in een vierdelige geluidsinstallatie. Deze combineert eigentijdse taalvondsten van onder anderen Def P, Akwasi en Kiki Collot d’Escury met items uit de archieven van onder meer FunX en Eye. ‘Leip! alles over stadse babbels'. Bekijk het persbericht. Metro schreef over de stadse babbels van rappers Akwasi en Def P. En MUG Magazine kwam langs voor een bezoek.

Opening van vierdelige installatie
Op 15 oktober 2015 opende bij Imagine IC met veel bijzondere gasten en participanten de installatie 'Leip'. ‘Leip!’ gemaakt is gemaakt met Kleurbleur Visuals. Centraal staat het onderdeel ‘Talige soundscapes: 5 routes door de stad’. Taalvirtuozen als Akwasi, Def P, Gikkels, Kiddo Cee en Zanillya hebben net als hockeyster Kiki Collot d’Escury, danseres Nawa Sira en straatvoetballer Nabil Akaazoun  audio-snaps gemaakt van hun gangen door de stad. Tijdens dagelijkse gesprekken met vrienden of bij de bank maakten ze opnames met hun smartphone. (Alleen Def P deed het anders, want hij heeft geen mobiele telefoon.) De snaps worden gepresenteerd in samenhang met archiefopnames, zoals van Jeroen Dijsselbloem die op 26 februari 2015 in De Wereld Draait Door praat over ‘dissen’. In een ander onderdeel van ‘Leip!’ verkennen we wat dat woord allemaal betekent: het ‘Modern Doorfluisterspel’ zoekt naar synoniemen en reacties die (jonge) mensen geven bij woorden als dissen, fatu en kapot.

Opening Leip!
Educatie en debat
In en over ‘Leip!’ programmeert Imagine IC rondleidingen, lessen voor het voortgezet onderwijs, workshops voor het mbo en diverse debatten. Hierin worden betekenissen van taal overgedragen en vergeleken, en met alle deelnemers telkens nieuwe woorden en toepassingen aan Leip! toegevoegd. Rapper Gikkels gaat in gesprek met ROC-leerlingen over hun eigen taalvariaties en audio-snaps. Over hun woordgebruik in privé- en beroepssituaties stellen zij zelf een expositie samen. Deze zal begin 2016 te zien zijn op de boekenvloer van de Openbare Bibliotheek Bijlmer-centrum, waarmee Imagine IC samenwoont. In het voorjaar staan hier ook de (jongeren-)debatten van ‘Club Leip!’ op de rol. Tot slot zal met erfgoedprofessionals en - ‘amateurs’ het gesprek worden gevoerd over taal als immaterieel erfgoed en over telefoonarchieven als borgplaatsen van het erfgoed van jongeren in de stad.

Opening, bezoekersinfo en boekingen
‘Leip!’ is open voor alle publiek van 16 oktober 2015 t/m 6 mei 2016 van woensdag t/m zaterdag. Hierna tot 6 juni 2016 voor besproken (groeps-)bezoeken. Bekijk hier onze dagelijkse openingstijden. Neem voor boekingen rondleidingen en educatie (ook op maat) contact op met Martin van Engel via 020-4894866 of martin@imagineic.nl.

Delen

Alles over dit project

Zodra er projectactiviteiten zijn vind je ze hier.