Gülers Travels

Gülers Travels heet iedereen van harte welkom op een busrit door de stad. Güler, toponderneemster, is uw gids en leidt u langs een aantal succesvolle Turkse ondernemers. De hele maand november en december kunt u in Amsterdam en Rotterdam opstappen in een bus vol ondernemersverhalen en ontmoetingen. Bezoekers en ondernemers verkennen samen de economische geografie van drie generaties Turkse ondernemers in Amsterdam en Rotterdam. Bekijk ook het persbericht.

Gülers Travels in Amsterdam start in de hal van de Openbare Bibliotheek, Bijlmer. Meer informatie over de bustour, speeldata en kaartverkoop vindt u hier.

Gülers Travels is een voorstelling van de theatermakers Chokri Ben Chikha en Erik-Ward Geerlings en een co-productie van het Productiehuis Rotterdam, Imagine IC en Kosmopolis Rotterdam. De voorstelling wordt gemaakt vanwege 400 jaar Turks Nederlandse betrekkingen.

Gülers Travels brengt het actuele ondernemerschap van Turken in Nederland in beeld. Het project combineert en becommentarieert drie actualiteiten: de 400ste verjaardag van Turks-Nederlandse betrekkingen; de populaire beeldvorming over ‘de kosten van migratie’; en de opvallend grote ondernemingslust onder Turken in Nederland.

Gülers Travels presenteert trends van ondernemerschap van Turkse komaf. In beeld komen de verschuivingen van de winkelier, naar de verlener van steeds gespecialiseerdere en professionelere diensten en grootschalig en multinationaal ondernemerschap. De nadruk ligt op een stevig aandeel van jongere ondernemers en op ondernemerschap in post-industriële, professioneel dienstverlenende en transnationale markten.

Via beeldschermen in de bus worden ook gefilmde interviews met Turkse ondernemers geïntegreerd in de voorstelling. Deze filmische documenten worden onderdeel van het beeldverhalenarchief waarvoor Imagine IC samenwerkt met Stadsarchief Amsterdam en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Imagine IC en Kosmopolis Rotterdam werken samen met Prof. Ewald Engelen en Dr. Katja Rusinovic aan de universiteiten van Amsterdam en Rotterdam. Zij bestuderen veranderend ondernemerschap van nieuwkomers en hun nakomelingen. Samen met hen, met alle deelnemende ondernemers en andere partners leveren Imagine IC en Kosmopolis Rotterdam een bijdrage aan de opinievorming over migratie en laten we zien hoe de toevoeging ‘etnisch’, of in dit project: ‘Turks’, bij ondernemerschap zijn betekenis verliest.

Met dank aan


Delen

Alles over dit project

Zodra er projectactiviteiten zijn vind je ze hier.