Van 19 november tot en met 23 december 2015 stond er bij Imagine IC de onafhankelijkheid van Suriname in de Vitrine van ons buurtarchief. Op deze dag werd 40 jaar geleden de Surinaamse grondwet vastgesteld, waarna het land op 25 november onafhankelijk werd. Tweede-Kamerlid Tanja Jadnanansing kan zich de dag nog herinneren als die van gisteren. Dat geldt ook voor alle andere vertellers/verzamelaars in deze tentoonstelling bij de 40ste verjaardag van de Republiek Suriname. Speciaal voor de opening sprak Cherida Adamah-de Ziel over de poëzie van haar oom, de bekende dichter/schrijver H.F. de Ziel (Trefossa). Hij was de bedenker van het woord Srefidensi Surinaams voor onafhankelijkheid. En Ingrid Rais las voor uit eigen werk. Samen met Tanja openende zij een kleine maar fijne expositie vol herinneringen, aandenkens en emoties. Mede namens het Tropenmuseum.
Dubbele première
Voor de tentoonstelling ‘De betekenis van 25 november 1975’ kwamen meer dan dertig oudere en jongere mensen bijeen bij Imagine IC en het Tropenmuseum. Hier bespraken zij wat de onafhankelijkheid van Suriname - toen én nu - voor hen betekent. Hun verhalen, foto’s en memorabilia vormen een gelegenheidsverzameling, die de collecties van Imagine IC en het Tropenmuseum aanvult. zo hadden wij op 19 november een dubbele première. U kreeg niet alleen de nieuwe verzameling te zien. Voor het eerst werden er ook objecten uit de collectie van Tropenmuseum in Amsterdam Zuidoost gepresenteerd! Verzamelbijeenkomst bij Imagine IC op 8 september: Jessica Dikmoet voegt een hoofddoek uit 1975 toe aan het buurtarchief Bijlmer Meer (foto links). Depotbezoek bij het Tropenmuseum op 12 oktober: deelnemers geven eigen betekenis aan objecten over de onafhankelijkheid van Suriname (foto rechts). Foto's en (c) Imagine IC, 2015.
Argusogen
De dag van de onafhankelijkheid werd zowel in Suriname als in Nederland, Amsterdam en
De Bijlmer groots gevierd. Hiervan getuigen onafhankelijkheidsdoeken uit het Tropenmuseum, maar ook de plaquette uit het buurtarchief van Imagine IC die door Bijlmerbewoners bij de vijftiende onafhankelijkheidsverjaardag op het oude station werd onthuld. Toch werden de ontwikkelingen ook met argusogen bekeken. ‘Veel van mijn klasgenoten vertrokken naar Nederland’, memoreerde Tanja Jadnanansing. En hoe gaan de verschillende vertellers/verzamelaars nu om met het gevoel van het lichaam hier en het hart daar? Of met een hart dat óók hier blijkt te liggen?
Bijlmer Meer
‘De betekenis van 25 november 1975’ draagt bij aan het buurtarchief Bijlmer Meer. De Vitrine van Zuidoost is de vaste presentatie van dit archief en van items uit de digitale beeld- en geluidscollectie van Imagine IC.
Imagine IC is heel blij met de samenwerking met het Tropenmuseum. Het Tropenmuseum is gevestigd in een van de mooiste originele museumgebouwen van Nederland. Hier is voor dit gezamenlijke project ook de collectie van Suriname van commentaar voorzien. Het museum vertelt in eigen huis bij zijn objecten een menselijk verhaal en doet dat nu ook bij het buurtarchief Bijlmer Meer.
Alles over dit project
Zodra er projectactiviteiten zijn vind je ze hier.