Chicks, Kicks and Glory

Op 16 september 2010 opende bij Imagine IC de tentoonstelling ‘Chicks, Kicks and Glory’, over de werkelijkheid en dromen van Nederlands-Marokkaanse kickboksende meiden, verbeeld door zeven Nederlandse striptekenaars. Onder hen zijn Peter Pontiac, Maaike Hartjes en mangatekenaar Mike Kok. Zij verbeelden voor het eerst in de Nederlandse stripgeschiedenis de persoonlijke levensverhalen van Nederlandse moslima’s.

In grote steden is kickboksen ook voor meiden een heel populaire sport. Opvallend zijn de sterk toenemende aantallen Marokkaanse kickboksters. Zij zijn trots op hun discipline en hun blauwe plekken. Met vallen en opstaan maken ze hun sport onderdeel van een, soms gelovig, grootstedelijk meisjesleven.

Striptekenaars en moslima’s
Voor dit project gingen de tekenaars Farida Laan, Sandra de Haan, het duo Henrike Olasolo en Cristina Richarte, Maaike Hartjes, Mike Kok en Peter Pontiac mee naar de sportschool. Het resultaat is een serie stripverhalen, waarin voor het eerst in de Nederlandse stripgeschiedenis moslima’s een hoofdrol spelen met de individuele keuzes die ze maken in complexe omstandigheden. Ze kiezen voor een ‘mannelijke’ sport en profileren hun vrouwelijkheid met veel roze. Ze willen hun diploma halen. Worden verliefd. En door een kritische oom of een strikt gebedsregime laten ze zich niet afleiden.

Workshops
Tijdens de looptijd van de expositie maakten acht kickboksende meiden van verschillende herkomst, onder regie van Susanne Marx en samen met professionele dansers, een dansvoorstelling die te zien zal zijn in theaters in Amsterdam en Rotterdam. Ook werden striptekenworkshops aangeboden.

‘Chicks, Kicks & Glory’ is een project van Imagine IC, in samenwerking met Kosmopolis Rotterdam. De tentoonstelling liep tot 5 februari 2011 bij Imagine IC. Daarna reisde de tentoonstelling door naar het Gemaal op Zuid in Rotterdam. Het project is gebaseerd op onderzoek van Jasmijn Rana aan de Universiteit van Amsterdam, in opdracht van Forum Instituut voor Multiculturele Vraagstukken. Met beide instellingen werd samengewerkt, net als met stripintendant Gert Jan Pos van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst.

Chicks, Kicks & Glory - 25/01/12 Bijlmerparktheater

Met dank aan


Delen

Alles over dit project

Zodra er projectactiviteiten zijn vind je ze hier.