Bijlmer Euro

Introductie bijzonder betaalmiddel in de Bijlmer

Van 8 juli 2010 – 1 oktober 2010 programmeerde Imagine IC het project ‘Bijlmer Euro’ naar een idee van Christian Nold. Inmiddels is het project succesvol afgerond. Alle deelnemende winkeliers ontvingen uit handen van Leyla Cakir (projectleider van Imagine IC) een uniek ‘Bijlmer Euro certificaat’, een bijzonder bedankje voor hun inzet en positieve bijdrage.

Bijlmer Euro was een realisatie van Imagine IC in samenwerking met Waag Society en winkeliers in consumenten in de Bijlmer.

Van juli tot oktober 2010 kun je bij zeventien winkels in Amsterdam Zuidoost korting of extra’s krijgen door te betalen met Bijlmer Euro’s. De Bijlmer Euro is een lokaal betaalmiddel dat appelleert aan het vertrouwen in de eigen buurt en lokale economie en netwerken wil bevorderen. Het project is ontwikkeld door de Britse kunstenaar Christian Nold in opdracht van Imagine IC. De Bijlmer Euro wordt geïntroduceerd op 8, 9 en 10 juli: dan staat de mobiele Bijlmer Euro Bank ‘s middags in de respectievelijke winkelcentra Amsterdamse Poort, Kraaiennest en Ganzenhoef.

Bijlmer Euro

Een Bijlmer Euro is een regulier vijf- of tien eurobiljet met daarop een herbruikbare en schadeloos afneembare sticker met een RFID-tag. Deze is vergelijkbaar met de chip in de wegwerp OV-chipkaart. De winkelier scant de Bijlmer Euro’s als hij ze ontvangt. Zo wordt de locatie van de betaling, en uiteindelijk de route van de Bijlmer Euro’s,  doorgegeven aan www.BijlmerEuro.net. Hierop worden lokale economische netwerken in kaart gebracht: in een speciale plattegrond verbeeldt de site hoe de verschillende klantenkringen via economische transacties met elkaar in verbinding staan.

Bekijk voor meer info: www.bijlmereuro.net

In de media:

Delen

Alles over dit project

Zodra er projectactiviteiten zijn vind je ze hier.