Believe it or Not

In een maatschappelijke stage bij Imagine IC vertelden zestien vmbo-leerlingen van het Bindelmeer College in Amsterdam Zuidoost hun geloofsverhalen. Zij dachten na over vragen als: 'wat inspireert je om goed te leven?' en 'wat mag wel en wat mag niet?'. Antwoorden op deze vragen inspireerden hen in het maken van preken en raps voor de tentoonstelling Believe it or Not. Bijzonder is dat geloof voor hen verder gaat dan God, Allah of winti. Aan voorwerpen als een puntenslijper, een voetbal en een gitaar geven zij óók een religieuze betekenis. 

Naar het Bijbels Museum
Eén onderdeel van de werkweek Believe it or Not was een bezoek aan het Bijbels Museum in het centrum van Amsterdam. Conservator Hermine Pool gaf hen een inkijk in de collectie. Hier mochten de leerlingen oude bijbels en religieuze voorwerpen van dichtbij bekijken en zelfs aanraken. Ook verschillende Bijbelse verhalen, zoals de verdrijving van Adam en Eva uit het Paradijs kwamen aan de orde. Niet alleen voorwerpen uit het museum, maar ook religieuze voorwerpen van de leerlingen zelf stonden centraal. Achter de voorwerpen van de leerlingen, zitten persoonlijke verhalen over de betekenis van deze voorwerpen. Zo vertelde Salah (15) over de betekenis van zijn kralenketting.

“Ik heb een kralenketting van mijn geloof meegenomen. Voor mij is deze belangrijk omdat mijn geloof een deel van mijn leven is en omdat ik hem van mijn tante heb gekregen. Bijna altijd als ik klaar ben met bidden, dan tel ik de keren dat ik ‘God’ zeg en hoeveel keren ik heb gebeden. Dat doe ik ook wel eens als ik me verveel.”

Tekst en geluid
Na het bezoek aan het Bijbels Museum maakten de leerlingen kennis met rapster Zanillya Farrell en predikant Rikko Voorberg. Met Zanillya maakten de leerlingen verschillende raps over de betekenis van geloof voor hen. Rikko leerde hen de do's en dont's van het schrijven van een preek. Vervolgens maakten zij een eigen preek. Hun preken en raps namen zij op in geluidsstudio Club Jaco. De geluidsfragmenten slaat Imagine IC op in haar collectie.

Expo te zien tot 14 juli
De workshopresultaten vormen de basis voor de tentoonstelling Believe it or Not. Hierin zijn de preken en de raps van de leerlingen te horen. De expositie staat vanaf 7 mei bij Imagine IC op de bibliotheekvloer van ons huis. Samen met andere musea draagt Imagine IC hiermee bij aan ‘Geloven in de stad’. Believe it or Not wordt mede mogelijk gemaakt door Kerk en Wereld en het Vermeulen Brauckman Fonds.

Believe it or Not

Tentoonstelling Believe it or not

Met dank aan:

Kerk en wereld logo
Kerk en wereld logo

Delen

Alles over dit project

Zodra er projectactiviteiten zijn vind je ze hier.