40 jaar Krater

Tentoonstelling ’40 jaar Krater’ presenteert verhalen en spullen over een 40-jarige traditie in Amsterdam Zuidoost: theater maken. Voor de tentoonstelling spraken het Bijlmer Parktheater en Imagine IC met velen voor wie Krater een springplank is geweest. Bewoners, oud-medewerkers en vrijwilligers, artiesten en jong talenten vertellen over de impact van Krater op hen en de buurt. Het resultaat is een collectie vol brochures, foto’s en andere materialen over 40 jaar Krater. Naast stukken uit het archief van Krater zelf, zijn er ook persoonlijke archivalia te zien zijn van onder andere Heero Viel, Anne-Marie Hunsel, Ingrid de Ruyter en Jetty de Vries. Van 16 maand tot 16 april te zien in het Bijlmer Parktheater.

Een prachtige zwaan
‘Het lelijke eendje dat een prachtige zwaan werd’, zo omschrijft Noraly Beyer (oud-bestuurslid Krater) het verhaal van theater Krater. Het begon als een poppentheater en clowns bij de Bijlmergans in Ganzenhoef. Hier gaven vrijwilligers vorm aan het samen leven door bewoners kennis te laten maken met kunstzinnige vorming, dans en theater. ‘In het begin was er letterlijk niets, geen netwerk, geen spullen, geen publiek. We moesten alles zelf doen en uitvogelen’, aldus oud-medewerkster Jetty de Vries. Uiteindelijk groeide Krater uit van aanjager van talentontwikkeling tot grootstedelijke theaterplatform, het Bijlmer Parktheater. ‘Krater bood ons een luisterend oor, een plek om wijze lessen te leren, een podium en publiek. Nu is Untold een gevestigd gezelschap met optredens in binnen- en buitenland’, aldus Otmar Watson (artistiek leider Untold).

De expositie ’40 jaar Krater’ is open voor iedereen van 16 maart t/m 16 april 2017 in (de foyer van) het Bijlmer Parktheater.

40 jaar Krater is onderdeel van Bijlmer Meer, Vitrine van Zuidoost. Dit is een groeiende verzameling van verhalen, archieven en spullen uit de buurt en een vaste tentoonstelling van deze verzameling en van de beeldcollectie van Imagine IC. Bijlmer Meer wordt mede mogelijk gemaakt door AFK, Stadsdeel Zuidoost en Bank Giro Loterij Fonds.

Delen

Alles over dit project

Opening 40 jaar Krater
40 jaar Krater

Jongeren

Uitnodiging opening 40 jaar Krater