Verzet verzamelen en meer

In maart 2018 waren er weer twee goed bezochte verzamelbijeenkomsten als onderdeel van het buurtarchief Bijlmer meer. Tijdens dit jubileum jaar in de Bijlmer kijken we naar het archief en keren we terug naar  een aantal thema's waar we eerder aan begonnen zijn. Denk daarbij aan Verzet, LHBT verhalen van Zuidoost en Garage Kempering. De eerste twee waren in maart aan de beurt.

De Bijlmer kent een rijke geschiedenis van activisme, rotsvaste overtuiging en geloof in de buurt. Verzet vanaf de barricades, maar ook in veel geleidelijker en dagelijkser vorm. Van Bijlmerkrakers tot Kwaku, Zwart Beraad tot de Parkeergarage-acties. Maar ook de onderlinge betalingssystemen, lokale radiostations en de inrichting van Godshuizen en geloofsgebouwen. Welke associaties met activisme zijn er? Hoe herkenbaar is verzet? En welke verhalen en objecten zullen we toevoegen aan het buurtarchief? De verzetsverzameling en – tentoonstelling maken we samen met het Tropenmuseum / Research Center of Material Culture.

Met IHLIA pakken we een thema op waar we in 2016 mee gestart zijn; de plek van LHTBT’s in Zuidoost. Dit resulteerde destijds in de veel besproken tentoonstelling Queering Zuidoost Zien en Gezien worden, die ook bij IHLIA te zien was. Nu onderzoeken we verder met welke dingen en herinneringen de collectie Queering Zuidoost in het buurtarchief kan worden uitgebreid. Daarmee dragen we bij aan de tentoonstelling die IHLIA in het najaar organiseert bij zijn 40-jarig jubileum.

Surinaamse Strijdliederen Verzet verzamelen en meer
Surinaamse Strijdliederen Verzet verzamelen en meer

(foto: Buurtarchief Bijlmer Meer Imagine IC)

Geplaatst op
Delen

Gerelateerd

Geen zoekresultaten gevonden.