Directeur van District Six, Chrischene Julius komt naar Amsterdam
Imagine IC organiseert een extra conferentiedag na de internationale conferentie ‘Collecting With(in) the City’ over stadsmusea en eigentijds erfgoedpraktijk. Deze conferentie wordt gehost door het Amsterdam Museum en Imagine IC en is geïnitieerd vanuit ICOM; de International Council of Museums. Na de conferentie zal op 12 oktober 2024 bij Imagine IC een extra dag worden georganiseerd voor het internationale netwerk over verzamel-ethiek voor deelnemers die nog in Amsterdam blijven.
De extra conferentie dag heet “Unravelling Urban Tapestries: Deepening An Understanding Of Our Cities”. Met internationale gasten gaat Imagine IC het gesprek aan over het belang van een nieuwe balans in het erfgoed werk. Wanneer men werkt aan een nieuw evenwicht van expertise en verwachtingen, welke ongelijkheden en machtsverhoudingen komen dan naar voren? Hoe beïnvloeden verschuivende ideeën over eigendom en autoriteit de verzamel- en tentoonstellingspraktijken? Voor musea worden deze vragen steeds relevanter, aangezien de balans tussen materieel en immaterieel erfgoed verschuift. Musea en erfgoedinstellingen verzamelen niet alleen objecten, maar ook verhalen en ervaringen. En steeds vaker doen ze dit in verschillende participatieve vormen met bewoners, die partners worden in co-creatieprocessen en projecten.
Het programma
Tijdens Unravelling Urban Tapestries: Deepening An Understanding Of Our Cities ligt de focus op verzamel-ethiek. Met internationale gasten gaat Imagine IC in gesprek over het belang van een nieuwe balans in erfgoedwerk. Bij het werken aan een nieuwe balans van expertise en verwachtingen, welke ongelijkheden en machtsverhoudingen komen dan naar voren? Hoe beïnvloeden veranderende ideeën over eigenaarschap en autoriteit de verzamel- en tentoonstellingspraktijken? Voor musea worden deze vragen steeds relevanter, aangezien de balans tussen tastbaar en ontastbaar erfgoed verschuift. Musea en erfgoedinstellingen verzamelen niet alleen objecten, maar ook verhalen en ervaringen. Steeds vaker doen zij dit in diverse participatieve vormen met bewoners, die partners worden in co-creatieprocessen en projecten.
We verkennen deze kwestie tijdens een panelgesprek met internationale sprekers en tijdens twee workshops.
Over het panelgesprek “concepts of contemporary collecting”
We zullen verschillende concepten van hedendaags verzamelen bespreken met een bijzondere gast die we voor deze dag naar Nederland hebben gehaald: Chrischene Julius (District Six, Zuid-Afrika). Zij zal met ICOM COMCOL bestuursleden Leen Beyers (MAS Antwerpen, België), Sandra Vacca (DOMiD, Duitsland) en Jules Rijssen van Imagine IC in gesprek gaan. De moderatie zal in handen zijn van Isabelle Best (Allard Pierson, Nederland).
District Six en Chrischene Julius
Het District Six Museum in Kaapstad is een belangrijk cultureel en historisch community-build museum dat de herinnering levend houdt aan de gedwongen ontruiming van District Six tijdens het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Het museum werd in 1994 opgericht en vertelt het verhaal van de levendige, diverse gemeenschap die in de jaren zestig met geweld werd ontheemd door de overheid, om plaats te maken voor een witte woonwijk.
Het verzamelen en behouden van erfgoed, zoals gedaan wordt in het District Six Museum in Kaapstad, is van belang om de geschiedenis levend te houden en toekomstige generaties te informeren. Erfgoed vertegenwoordigt niet alleen fysieke objecten, zoals foto’s, kaarten en persoonlijke bezittingen, maar ook immateriële zaken zoals verhalen, tradities en cultuur. Door deze stukken van het verleden te verzamelen, kan een gemeenschap haar identiteit behouden, zelfs na traumatische gebeurtenissen zoals de gedwongen ontruiming van District Six.
District Six was ooit een multiculturele wijk, waar mensen van verschillende achtergronden samenleefden: van vrijgelaten slaven tot immigranten en arbeiders. Het museum gebruikt persoonlijke verhalen, foto’s, kaarten, en voorwerpen om het leed en de culturele verwoesting van de gemeenschap tastbaar te maken. Het heeft als doel de herinnering aan deze periode te bewaren, recht te doen aan de geschiedenis, en te pleiten voor herstel en gerechtigheid voor de voormalige bewoners.
Het bewaren van erfgoed helpt bij het documenteren van de waarheid over wat er is gebeurd, en speelt een rol in het proces van heling en verzoening. Erfgoedverzamelingen zoals die in het District Six Museum vormen een brug tussen het verleden en het heden, en herinneren ons aan de lessen die we moeten leren om herhaling van fouten te voorkomen.
Over de conferentie Collecting With(in) the City
Elk jaar krijgt een ander museum de eer om het evenement te mogen hosten. Na onder andere Moskou (2015), Mexico City (2017), Kyoto (2020), Recife (2022), Taipei (2023) en New York (2023) is het nu de beurt aan Amsterdam. De titel van de conferentie dit jaar is ‘’Collecting With(in) the City’’. Het meerdaagse evenement vindt plaats op 9, 10 en 11 oktober 2024 op diverse plekken in de stad en zal naar verwachting 200 tot 250 museum- en erfgoedprofessionals en academici van over de hele wereld trekken.
Over Imagine IC
Imagine IC verzamelt al 25-jaar in en met de buurt en geven ze betekenis aan de dingen die ertoe doen. Imagine IC is een gespreksplek voor erfgoeddemocratie. Ze organiseren met en vanuit de Bijlmer gesprekken over dingen van ons dagelijks leven die Imagine IC als erfgoed wi toevoegen aan de stedelijk en landelijke collecties. Deze gesprekken realiseert Imagine IC in huis en op locatie in bijeenkomsten, tentoonstellingen en educatie. De methode van participatief verzamelen wordt verder gedeeld met collega’s in het erfgoedveld nationaal en internationaal. Imagine IC wordt ondersteund door het AFK en viert op 12 oktober 2024, aansluitend op de conferentie, haar 25-jarig bestaan met een inspirerend programma.