Naast de reguliere activiteiten zoals verzamelgesprekken, bijeenkomsten en meer, verwelkomen we bij Imagine IC ook klassen van verschillende richtingen en niveaus voor een kennismaking met erfgoed en erfgoeddemocratie. Scholen zoeken de verbinding met erfgoed vaak vanuit de interesse van de studenten en/of de aansluiting met de opleiding of richting die gevolgd wordt. Dit zorgt voor verrijkende en waardevolle inzichten voor het verdere schoolse traject en de ontwikkeling van de student naar professional in het werkveld en de maatschappij.
Dit is een gastblog geschreven door onze educatie medewerker Priscilla.
Afgelopen maand verwelkomde Imagine IC twee scholen uit het hoger onderwijs. Voor deze groepen bieden wij een kennismaking met Imagine IC in de vorm van een presentatie over onze methodes, activiteiten en aanpak rond erfgoed. Verder ontdekken ze ook onze showcase: Vitrine van Zuidoost en de eventuele tijdelijke tentoonstellingen die wij op dat moment in huis hebben. Eventueel kan het bezoek worden aangevuld met een workshop rond een van onze methodes.
Dinsdag 6 februari was allereerst Montfort University uit Leicester aan de beurt. Deelnemers waren studenten vanuit verschillende opleidingen binnen de school die zich allemaal konden opgeven, als zij die interesse hadden, voor een culturele excursie naar Amsterdam met als focus Black History and Colonialism.
Onze collega’s Zoë (verzamelnetwerker) en Priscilla (Educatie) gaven de presentatie en bijbehorende rondleiding over Zuidoost en de rol van erfgoed in dit stadsdeel. Hiermee kregen de deelnemers meer inzicht in de geschiedenis van dit stadsdeel en hoe gebeurtenissen, momenten en uitingen toen, en nu nog, een impact hebben op de Nederlandse samenleving en de stigma’s die nog steeds aanwezig zijn als men denkt aan Zuidoost en de Bijlmer.
Na een bezoek aan de vitrine en de maquette van AZC Markelo hebben onze collega’s de deelnemers meegenomen in een workshop met onze methode Emotienetwerken met als erfgoedcasus de maquette. Welke emoties komen naar boven als je kijkt naar een plek midden in Nederland waar mensen die hun land ontvluchten een tijdelijk ’thuis’ vinden?
De gesprekken die hieruit voortkwamen waren heel waardevol en zorgde voor verassende inzichten. Emoties verschilden van, “dat men blij moet zijn dat ze onderdak hebben”, tot aan “dat het recht om woonvoorziening te hebben een mensenrecht is”. Ook de ontdekking dat het leven niet altijd even makkelijk is in een AZC zorgde voor een andere kijk bij de deelnemers. We sloten de sessie af met een film van Karen G., die de maquette heeft gebouwd. De ochtend werd beschouwd als een goede en waardevolle start voor de rest van de excursie en was zeker voor herhaling vatbaar!
De master Design Cultures van het VU kwam op woensdag 7 februari langs. De opzet voor deze middag was ongeveer hetzelfde als die voor Montfort, minus de workshop. Voor het vak Arts & Crafts of Dutch Design vindt jaarlijks het eerste college plaats bij Imagine IC. De docent begint het college eerst met een theoretisch kader over het vak en de inhoud. Het tweede gedeelte was een presentatie van Imagine IC. Onze directeur Danielle Kuijten gaf de presentatie en leidde samen met Priscilla de deelnemers rond. Het college is een startpunt voor het verder uitwerken van een presentatie door de studenten rond een object uit Zuidoost in het kader van Dutch Design. Hopelijk hebben we de studenten kunnen inspireren om een goede keuze te maken!