MuseumTV: Imagine IC door de ogen van.. Shay Kreuger

In de nieuwe mini-documentaire van MuseumTV ‘Door de ogen van…’ gaat radiopersoonlijkheid Shay Kreuger langs bij Imagine IC!

In deze mini-documentaire gaat Shay langs bij Imagine IC en bezoekt ze de tentoonstelling 'Saya en koto: lagen van stof en van tijd' en bekijkt ze ook meteen de vernieuwde Vitrine van Zuidoost.

De saya en de koto zijn traditionele kledingstukken die grote en kleine familiegeschiedenissen met zich meedragen. Sommige rokken en bijbehorende kledingstukken worden al generaties lang doorgegeven en zijn met hun eigenaren de oceaan overgestoken. In de tentoonstelling maakt Shay kennis met vier vrouwen die hun persoonlijke verhalen van het dragen van een saya of koto delen. Zo komt ze erachter welke betekenissen de vrouwen hechten aan het specifieke kledingstuk. In sommige gevallen is dat een persoonlijke familiegeschiedenis die aan het kledingstuk verbonden is en al generaties lang wordt doorgegeven. Maar soms ook omdat de vrouwen waarde hechten aan de traditie die de kleding vertegenwoordigd. De verhalen laten duidelijk zien dat de verschillende vrouwen zich gesterkt voelen en kracht halen uit het dragen van een saya en een koto.

Shay vindt het belangrijk om in verbinding te staan met anderen en als ze tentoonstellingen bezoekt doet ze graag nieuwe connecties en inzichten op. Ze kan zich dan ook goed verplaatsen in de verhalen die de vrouwen delen en hun relatie met dit specifieke erfgoed. Eenzelfde gevoel van herkennen en verkennen heeft ze bij het bezoeken van de Vitrine van Zuidoost waarin een overzicht van verzamelde verhalen uit de buurt te zien zijn. Ze trekt een lade open en ziet allerlei volgeschreven notitieboekjes en wordt direct enthousiast. De boekjes vertellen het verhaal van Jules Rijssen die sinds 2014 voor Imagine IC uiteenlopende verhalen en gevoelens over Zuidoost verzamelt. Het roept allerlei herinneringen bij haar op die ze zo koppelt aan het tentoongestelde.

 

Saya en koto van Imagine IC op museumTV
Saya en koto van Imagine IC op museumTV

Ben je zelf benieuwd geworden naar de persoonlijke verhalen die achter deze bijzondere klederdrachten en objecten schuilen? Bekijk dan de mini-docu op de site van MuseumTV! De tentoonstelling 'Saya en koto: lagen van stof en van tijd' is inmiddels afgelopen maar onderdelen uit de tentoonstelling Saya en koto: lagen van stof en van tijd zijn nog wel te bekijken in de Vitrine van Zuidoost: Verzamel(d)ingen 2014-2019 waar ook vele andere verhalen te zien zijn.

Geplaatst op
Delen

Gerelateerd

Geen zoekresultaten gevonden.