Kick-off: In de Pocket: Chemical Beauty?

Op sociale media delen we foto’s, filmpjes en screenshots van wie of wat we mooi vinden. We tonen wat we doen bij de kapper, in de nagelstudio of voor de spiegel in de badkamer. Alles wat we vastleggen en met elkaar delen, komt terecht in ons privé-archief: op onze smartphone, in onze broekzak!

 

In de Pocket: Chemical Beauty?

Deze ‘broekzakarchieven’ verzamelt Imagine IC in het jongerenproject ‘In de Pocket’, om zo de belevingswereld van jonge mensen zichtbaar en bespreekbaar te maken. Wat bewaren zij op hun telefoons? En wat zegt dat over wat voor hen belangrijk is? Dit schooljaar verkennen wij het thema schoonheid.

Hoe maak je je mooi? Is mooi zijn maakbaar? Hoe denk je over schoonheid? En hoe ver ga je om je ideaal te bereiken? Over deze vragen gaat de tentoonstelling ‘In de Pocket: Chemical Beauty’. De expositie verkent middels broekzakarchieven het hedendaags erfgoed: de verhalen en voorwerpen die er vandaag de dag toe doen op. Door middel van workshops met studenten van het mbo, creëren we in de tentoonstelling een collectief broekzakarchief.
“Soms zou je wel willen shinen, maar wij moeten altijd een uniform aan.”

Het bezoek van een klas vol beveiligers-in-opleiding vormde de kick-off van de tentoonstelling Chemical Beauty. Onder leiding van Rowan Blijd en met influencers Gary Gravenbeek en Nienke van Dijk, gingen ze het gesprek aan over beauty. Wat doen jongeren van deze tijd om zichzelf mooi te maken? En welke middelen worden daarvoor gebruikt?

Rowan Blijd vroeg aan de studenten om met groene en rode blaadjes hun stem uit te brengen over verschillende stellingen. Vinden deze beveiligers van de toekomst het eigenlijk belangrijk om er goed uit te zien? En, besteden ze veel tijd aan hun uiterlijk? ‘Soms zou je wel willen shinen, maar wij moeten altijd een uniform aan. Dus ik besteed alleen aandacht aan mijn uiterlijk in het weekend’, antwoordde een van de leerlingen.

Chemical of fake?

En social media? Want op de vraag wie er allemaal een Instagram-account heeft, staken alle studenten hun hand op. Online is het nieuwe offline. Is Photoshop dan eigenlijk een vorm van chemical beauty? ‘Ja, want alles wat fake is, is toch chemical?’

Post je dan alleen de allermooiste foto’s van jezelf of doe je dat ook als je een bad day hebt? “Ik keek laatst op mijn Instagram en kwam erachter dat ik eigenlijk alleen bewust gemaakte, mooie foto’s van mezelf deel.”, vertelt Gary enigszins beschaamd.

Of de leerlingen zelf ooit beginnen aan fillers, botox of een nose job, is nog maar de vraag. Roberto die houdt bijvoorbeeld alle opties open: ‘Je weet nooit hoe je er later over denkt’. Nienke van Dijk vindt dat iedereen het lekker zelf moet weten, want het is toch je eigen lichaam?

Fascinerend is het in ieder geval wel. Wanneer we een foto voorbij zien komen van een celebrity die onder het mes is gegaan, of een influencer wiens lippen ineens wel heel vol zijn, maken we een screenshot en sturen we dit stiekem toch even naar vrienden. Dus of je chemical nou mooi vindt of niet, doen we er niet eigenlijk allemaal een beetje aan mee?

Reizende expo en archief

Chemical Beauty?’ is een reizende tentoonstelling die van 29 november 2018 tot en met 30 juni 2019 op verschillende locaties te zien is. De expo start in het huis van Imagine IC, en reist naar OBA Meervaart, OBA Banne en OBA de Hallen. Zie voor meer informatie over de expo en Mbo programma Imagine IC

 

Beeld: Heur Haar, 2003 © Judith van IJken

Geplaatst op
Delen

Gerelateerd

Geen zoekresultaten gevonden.