Interview met woordkunstenaar Atta de Tolk
Atta de Tolk (Fouad Bechara) is woordkunstenaar. Hij ontvluchtte op jonge leeftijd Syrië met zijn ouders en kwam in Nederland terecht. Sindsdien is hij van kruimeldief een succesvol woordkunstenaar en ondernemer geworden. Vanuit zijn stichting zet hij muziek- theater en dansprojecten op in opdracht van de Gemeente Dordrecht en Stichting Doen. Bechara ziet zichzelf als de specialist en ervaringsdeskundige op het gebied van jongerenbeleid en maakt onderdeel uit van het netwerk ‘Amsterdamse Helden’.
Waarom ben je gaan dichten?
Ik ben gaan schrijven omdat ik me op jonge leeftijd al wilde uiten. Achteraf gezien had ik nog niet veel om over te praten dus was het vooral gevoelens op papier zetten. Ik kan me nog goed herinneren dat wat ik schreef dan zo oprecht voelde. Ik kon helemaal verdwijnen in mijn teksten. De inspiratiebron was een cassettebandje van de rapper Tupac, die ik had gekregen van mijn goede vriend Zakaria. Ik weet nog goed dat hij het in mijn handen gaf en met een glimlach zei: “Luister dit. Het zal je leven veranderen”. Hij had gelijk.
Waar haal je je inspiratie vandaan?
Ik haal mijn inspiratie uit veel verschillende aspecten van het leven. Pijn of emoties van mijzelf of van mensen om mij heen. Als een onderwerp mensen aantrekt, vind ik dat bijzonder en daar haal ik dan ook inspiratie vandaan. Mijn interesse in taal en woordkunst moet ik gebruiken, omdat het anders eeuwig zonde is. Ik ben een beetje bang dat ik mijn roeping mis en dat inspireert ook op de een of andere manier.
Je dicht en onderneemt. Is er een overeenkomst tussen de woordkunst en het ondernemen.
Voor mij is de overeenkomst dat het allebei moet worden gecreëerd. Je kunt een bedrijfsplan vergelijken met je dichtersboek. Er is nog niets, je kunt het zelf invullen. Deze talenten zijn een zegen die ik heb ontvangen van Allah. Ik moet het verder ontwikkelen, maar wil daarin niet te veel schouderklopjes. Ego is voor mij een risico en ik wil ervoor waken dat ik er slordig mee omga. Daarnaast merk ik dat hoe beter het gaat met mijn woordkunst, dit ook een positieve invloed heeft op mijn ondernemen. Ik doe mijn best bij elke opdracht die ik aanneem en het blijkt uit tevreden en terugkerende klanten dat ze dat waarderen.
Kende je ons al?
Ik kende Imagine IC nog niet. Maar erfgoed interesseert mij enorm. Ik kom uit een cultuur van verhalenvertellers. In Damascus zijn er cafés waar mensen een drankje komen doen en luisteren naar de verhalenvertellers. Dat stroomt door mijn ziel, mijn lichaam en mijn systeem.
Het leven is een verhaal...
Interview met woordkunstenaar Atta de Tolk
Gespreksstof: ‘Geloof, hoop en liefde’
Atta de Tolk is naast mensenrechtenactivist Nawal Mustafa en vlogster Selma Omari één van de gasten tijdens het Imagine IC programma Gespreksstof: ‘Geloof, hoop en liefde’. Hij draagt die middag voor uit eigen literair werk. De presentatie is in handen van niemand minder dan Fatima Elatik. Kom aanstaande zaterdag langs in de OBA Javaplein en praat mee!
Wanneer? Zaterdag 17 februari
Tijd: 14:30u - 16:30u
Lokatie: OBA Javaplein (Javaplein 2)
Toegang: €5 (inclusief hapje en drankje)
Beperkt aantal plaatsen dus meld je snel aan via chaima@imagineic.nl
Gerelateerd
Geen zoekresultaten gevonden.