Interview met mensenrechtenactivist Nawal Mustafa

Mensenrechtenactivist Nawal Mustafa werd in 1985 in Somalië geboren. Tien jaar later vluchtte ze met haar moeder en drie jongere broers en zussen. Na een studie rechten en een stage bij de VN in New York werkte ze bij Amnesty International.

Hoe ben je mensenrechtenactivist geworden?

Ik wilde eigenlijk advocaat worden, om specifiek te zijn asieladvocaat vanwege mijn vluchtelingenachtergrond. Tijdens mijn studie rechten heb ik als juridisch secretaresse bij een advocatenkantoor gewerkt en kreeg hierdoor de kans om van dichtbij te zien wat de werkzaamheden zijn van een advocaat. En ik merkte dat ik dat eigenlijk niet zo heel leuk vond, maar ik wilde ook niet met mijn rechtenstudie stoppen. Bovendien ambieerde ik ook een baan bij een internationale organisatie. Ik ben toen Internationaal en Europees recht gaan studeren en ben mij verder in mensenrechten - met name antidiscriminatie - gaan specialiseren. Ik ben altijd al heel gepassioneerd geweest over rechtvaardigheid.

Hoe betrek jij je geloof, hoop en liefde in het werk dat jij doet?

Mijn religie is het fundament van mijn bestaan. Ik vind daarin mijn inspiratie, mijn hoop en ook mijn energie. In mijn drukke periodes luister ik graag naar de koran. Het heeft mij rust en laat mij weer beseffen waarom ik mij druk maak om allerlei maatschappelijke onderwerpen. Als het bijvoorbeeld gaat om rechtvaardigheid of om antidiscriminatie dan kijk ik ook naar de islamitische concepten en
laat mij daardoor inspireren. Liefde is voor mij dus niet alleen iets “zachts”. Het is ook hard optreden tegen onrecht. Als ik niet gaf om ons gezamenlijke welzijn, dan was ik echt niet bezig met activisme. Liefde is ‘voor mij dus ook ‘tough love’. Ik zie de liefde als een actief onderdeel van ons bestaan.

In hoeverre zijn literaire werken leidend in jouw leven geweest?

Heel erg leidend. Ik heb altijd een boek in mijn tas! Boeken zijn een vorm van escapisme. Vroeger was dat mijn redding. Als ik las, ging er een wereld voor mij open. Ik kan mijn leven niet zonder boeken voorstellen. Je mag mij altijd een boek geven!

Imagine IC in gesprek met Nawal Mustafa
Imagine IC in gesprek met Nawal Mustafa

Gespreksstof: ‘Geloof, hoop en liefde’

Nawal Mustafa is naast woordkunstenaar Atta de Tolk en vlogster Selma Omari één van de gasten tijdens het Imagine IC  programma Gespreksstof: ‘Geloof, hoop en liefde’. De presentatie is in handen van niemand minder dan Fatima Elatik. Kom aanstaande zaterdag langs in de OBA Javaplein en praat mee!

Wanneer? Zaterdag 17 februari
Tijd: 14:30u - 16:30u
Lokatie: OBA Javaplein (Javaplein 2)
Toegang: €5 (inclusief hapje en drankje)

Beperkt aantal plaatsen dus meld je snel aan via chaima@imagineic.nl

(foto: Merlijn Doomernik)

Geplaatst op
Delen

Gerelateerd

Geen zoekresultaten gevonden.