Gesprekken uit Zuidoost door host Francis

‘Vitrine van Zuidoost’ is de permanente expositie van Imagine IC met spullen en verhalen uit de buurt. Een diverse verzameling, participatief samengesteld door buurtbewoners en aangevuld door bruiklenen van partners als ING, Ajax en het Stadsarchief. Matthias Naranjo Aguilera vraagt bezoekers naar hun connectie met wat ze zien en nodigt hen uit deel te nemen met hun eigen verhalen en gevoelens. Hij vertelt over deze ontmoetingen.

Francis komt uit Ghana. Hij is nu drie jaar in Nederland en woont in Ganzenhoef. Hij is in de OBA Imagine IC met zijn taalcoach die mij vraagt of ik Francis in het Nederlands iets kan vertellen over de Vitrine van Zuidoost. Nadat ik van hem verneem dat Francis Ghanees is neem ik hem mee naar de expo Ghana Thuis. Een tijdelijke tentoonstelling bestaande uit interviews met bewoners van Amsterdam Zuidoost met een Ghanese achtergrond. Hierin wordt hen gevraagd naar het concept thuis en thuis voelen. We luisteren naar het interview van Obaa Yaa Adu Amankwah, een studente communicatie.

Na het fragment zetten we onze koptelefoons af en vraag ik wat we hebben gehoord. Francis spreekt beter Nederlands dan zijn verlegen figuur doet vermoeden en met grote glimlach herhaalt hij een aantal dingen die Obaa Yaa heeft verteld. Er zijn veel herkenningspunten zoals de kook- en eetgewoonten. In tegenstelling tot Obaa Yaa is Francis in Afrika opgegroeid en daarom naar eigen zeggen conservatief. In ieder geval traditioneel, vergeleken met de jonge vrouw die vertelt dat ze het normaal vindt om uit huis te gaan voordat ze überhaupt een huwelijkspartner heeft gevonden. Dat hoort volgens haar bij het volwassen worden. Francis begrijpt het wel. Hier in Nederland is alles heel anders. Daar moet hij ook nog steeds aan wennen. We spreken af om de volgende week verder te praten.

Komen jullie 19 mei ook?
Op zaterdag 19 mei 2018 vieren wij de komst van de Fanti-kano bij OBA Imagine IC. In december van het vorige jaar verkenden het Tropenmuseum en Imagine IC al de waardering en betekenis van deze kano.

Fanti-kano
Waar en wanneer voel je je thuis? Welke rol spelen objecten en tradities voor jou bij het maken van een thuis? De Fanti kano uit de collectie van het Tropenmuseum gaf Stephanie Quaye het Ghana Thuis-gevoel. Met die kano is Amsterdam voor haar meer thuis. Binnenkort staat hij hier en door middel van de kano willen we het gesprek over het thuisgevoel voortzetten en verder verdiepen. Erfgoed is tenslotte hetgeen wat we samen uitkiezen omdat het verwijst naar een verleden dat we naar de toekomst mee willen nemen. Lees hier meer en meld je aan via info@imagineic.nl

Geplaatst op
Delen

Gerelateerd

Geen zoekresultaten gevonden.